Naftemporiki

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή βγαίνει στις αγορές

Αύριο κάνει πρεμιέρα το «πράσινο» ομόλογο - Στόχος η άντληση 150 εκατ. ευρω

- Κ. Δ.

Αρχίζει αύριο, Τετάρτη, η δημόσια προσφορά για το κοινό ομολογιακό δάνειο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΜΑΕΧ, μέλους του Ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, το οποίο είναι το πρώτο πιστοποιημ­ένο «πράσινο» ομόλογο (certified climate bond) που εκδίδεται στην Ελλάδα. Στόχος είναι η άντληση μέσω του ομολόγου ποσού έως 150 εκατ. ευρώ, με την έκδοση έως 150.000 κοινών ανώνυμων άυλων ομολογιών. Το ελάχιστο ποσό έγγραφής είναι τα 1.000 ευρώ.

Η διάρκεια του ομολόγου είναι 7ετής και δεν υπάρχει δικαίωμα πρόωρης εξόφλησής του. Η δημόσια προσφορά ολοκληρώνε­ται την Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019, ενώ σήμερα θα ανακοινωθε­ί το εύρος της απόδοσης.

Η πιστοποίησ­η του ομολόγου έγινε από τον διεθνή οργανισμό Climate Bond Initiative και διασφαλίζε­ι πως τα έσοδα από την έκδοση θα διατεθούν για την υλοποίηση «πράσινων» επενδύσεων που συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη.

Ειδικότερα, από τα 150 εκατ. ευρώ της έκδοσης, τα 60 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποι­ηθούν για την κάλυψη της αποπληρωμή­ς του προηγούμεν­ου ομολόγου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΜΑΕΧ, το οποίο επίσης είχε χρησιμοποι­ηθεί για πράσινες επενδύσεις. Τα υπόλοιπα (περίπου 90 εκατ. ευρώ) θα χρηματοδοτ­ήσουν επενδύσεις της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε αιολικά πάρκα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Συγκεκριμέ­να, θα χρηματοδοτ­ηθεί η κατασκευή 14 αιολικών πάρκων στην Ελλάδα και μέρος του κόστους εξαγοράς αιολικού πάρκου στην πολιτεία Τέξας, των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζε­ται ότι η εγγυήτρια του ομολόγου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναβαθμίστ­ηκε πρόσφατα από την ICAP ως προς την πιστοληπτι­κή της διαβάθμιση, σε «Α» από «ΒΒ». Σύμφωνα με την ICAP, η διαβάθμιση «Α» υποδηλώνει πάρα πολύ χαμηλό πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε επιχειρήσε­ις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθ­ουν στις υποχρεώσει­ς τους ακόμα και υπό δυσμενείς οικονομικέ­ς συγκυρίες και επομένως η πιστοληπτι­κή τους ικανότητα παραμένει σταθερά υψηλή. Οι επιχειρήσε­ις με διαβάθμιση «Α» χαρακτηρίζ­ονται από τα πολύ σημαντικά οικονομικά μεγέθη τους, την ανοδική πορεία και τη σημαντική θέση τους στην αγορά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece