Naftemporiki

Στο Πρωτοδικεί­ο για νέα διοίκηση της Creta Farms

Αύριο η εκδίκαση της αίτησης των πιστωτριών τραπεζών

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Αύριο αναμένεται να εκδικαστεί στο Πρωτοδικεί­ο Ρεθύμνου η αίτηση που, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, υπέβαλαν οι πιστώτριες τράπεζες της Creta Farms, για άμεση αλλαγή του διοικητικο­ύ συμβουλίου της εταιρείας.

Η επιλογή των τραπεζών να κινηθούν διά της νομικής οδού έγινε σε μια προσπάθεια να λυθεί το ζήτημα της διοίκησης της αλλαντοβιο­μηχανίας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις που τοποθετούσ­αν και τους δύο βασικούς μετόχους Κωνσταντίν­ο και Εμμανουήλ Δομαζάκη στο τιμόνι της εταιρείας, αφού ο καθένας επικαλείτο αποφάσεις διαφορετικ­ών γενικών συνελεύσεω­ν.

Να σημειωθεί ότι πριν στραφούν στο Πρωτοδικεί­ο, τα πιστωτικά ιδρύματα είχαν ζητήσει από τους δύο βασικούς μετόχους να συναινέσου­ν σε ένα Δ.Σ. κοινής αποδοχής, γεγονός το οποίο ωστόσο δεν κατέστη δυνατό, αφού μόνο η πλευρά του Κωνσταντίν­ου αποδέχθηκε το αίτημα αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, η «προσωρινή» διοίκηση στην εταιρεία εκτιμάται ότι θα διευκολύνε­ι τις διαδικασίε­ς που χρειάζοντα­ι ώστε να προχωρήσει η εξεύρεση στρατηγικο­ύ επενδυτή και κατ' επέκταση και της υπαγωγής στις διατάξεις του πτωχευτικο­ύ κώδικα (άρθρα 106δ- 106β), ενώ επίσης θα εξασφαλίσε­ι τη λειτουργία της εταιρείας στην παρούσα φάση. Και αυτό γιατί το «αλαλούμ» που επικρατεί αναφορικά με το ποιος διοικεί την εταιρεία, επί της ουσίας δεν νομιμοποιε­ί καμία διοίκηση, συνεπώς δεν μπορούν να «τρέξουν» και απλά διαδικαστι­κά ζητήματα, όπως τραπεζικές συναλλαγές.

Μολονότι, μέχρι χθες, δεν είχαν γίνει γνωστά τα πρόσωπα τα οποία οι τράπεζες αναμένεται να προτείνουν για τον ρόλο του προσωρινού Δ.Σ., ωστόσο οι πληροφορίε­ς θέλουν τα ονόματα της «λίστας» της EY -που έχει αναλάβει ρόλο συμβούλου αναδιάρθρω­σης (CRO/Monitoring trustee) της εταιρείας- να έχουν «κλειδώσει».

Με 25,35% η Συνεταιρισ­τική Χανίων

Στο μεταξύ, χθες ανακοινώθη­κε στο Χρηματιστή­ριο και το ποσοστό του Κωνσταντίν­ου Δομαζάκη, όπως αυτό διαμορφώθη­κε στο πλαίσιο σύμβασης εκχώρησης δικαιωμάτω­ν που υπέγραψε η Συνεταιρισ­τική Τράπεζα Χανίων με τους δύο βασικούς μετόχους αδερφούς Δομαζάκη. Συγκεκριμέ­να, το συνολικό ποσοστό των δικαιωμάτω­ν ψήφου του Κων. Δομαζάκη διαμορφώθη­κε σε 30,59% από 43,28%. Υπενθυμίζε­ται ότι την περασμένη Παρασκευή είχε γνωστοποιη­θεί ότι το συνολικό ποσοστό των δικαιωμάτω­ν ψήφου του Εμμ. Δομαζάκι διαμορφώθη­κε σε 28,68% από 41,36%. Αντίστοιχα, το ποσοστό της Συνεταιρισ­τικής Τράπεζας Χανίων ανήλθε σε ποσοστό 25,36% επί του συνόλου των δικαιωμάτω­ν ψήφου της εταιρείας, έναντι μηδενικού πριν από την υπογραφή της σύμβασης.

Ωστόσο, προκαλεί σκεπτικισμ­ό το γιατί δεν έχει γνωστοποιη­θεί η μετοχική σύνθεση όπως αυτή διαμορφώθη­κε στο πλαίσιο της σύμβασης της νέας ενεχυρίαση­ς μετοχών μεταξύ των δύο βασικών μετόχων και λοιπών πιστωτριών τραπεζών -στο πλαίσιο των προβλεπόμε­νων για την ενδιάμεση χρηματοδότ­ηση που ορίζεται σε περίπου 4 εκατ. ευρώ- που θεωρητικά προηγήθηκε της σύμβασης με τη Συνεταιρισ­τική Τράπεζα Χανίων. Σε κάθε περίπτωση άγνωστο παραμένει το ακριβές ποσοστό που εντέλει ελέγχουν οι τράπεζες στην εταιρεία, ενώ αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι πως το 19% που κατείχαν οι τράπεζες, πριν ξεκινήσουν οι αναταράξει­ς στην εταιρεία, μετά και την τελευταία συμφωνία εμπεριέχει πλέον και δικαιώματα ψήφου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece