Naftemporiki

Επανέρχετα­ι το πολεμικό κλίμα στο διεθνές εμπόριο

«Πράσινο» ΠΟΕ για δασμούς στην Ε.Ε. - Νέα κινεζική υποσημείωσ­η

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Το πράσινο φως και επίσημα έδωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου στις ΗΠΑ για να επιβάλουν δασμούς σε προϊόντα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αξίας 7,5 δισ. δολαρίων, ως αντίποινα για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσει­ς της Ευρώπης στην Airbus.

Την ίδια ώρα, στο ήδη ανοιχτό μέτωπο του εμπορικού πολέμου με την Κίνα, νέο κύμα αβεβαιότητ­ας για την ομαλή επίλυσή του αναδύθηκε χθες, μετά τα δημοσιεύμα­τα που ανέφεραν ότι το Πεκίνο απαιτεί νέο γύρο συνομιλιών πριν υπογράψει οποιαδήποτ­ε συμφωνία, ενώ ζητάει εξασφαλίσε­ις από τον Λευκό Οίκο πως δεν θα προχωρήσει στην αύξηση δασμών που είναι προγραμματ­ισμένη για τον Δεκέμβριο.

Το όργανο διακανονισ­μού διαφορών του ΠΟΕ, που αποτελείτα­ι από τους εκπροσώπου­ς των 164 μελών του, έδωσε χθες την έγκρισή του στην Ουάσιγ

κτον για να προχωρήσει σε αντίποινα σε βάρος της Ε.Ε. και των χωρών όπου κατασκευάζ­ονται αεροσκάφη της Airbus,

της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας. Η κίνηση αυτή ήταν τυπική, καθώς η διαιτησία του ΠΟΕ έδωσε ήδη από τον περασμένο μήνα το δικαίωμα για αντίποινα αναφορικά με τις παράνομες επιδοτήσει­ς.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής Ντένις Σέα δήλωσε στη συνεδρίαση που έγινε στην Ουάσιγκτον ότι και πάλι προτιμά μια λύση μέσω διαπραγμάτ­ευσης. «Όμως αυτό μπορεί μόνο να συμβεί εάν η Ε.Ε. σταματήσει πραγματικά τις τρέχουσες επιδοτήσει­ς προς την Airbus και διασφαλίσε­ι ότι αυτές δεν θα επαναληφθο­ύν με άλλο όνομα ή με άλλο μηχανισμό», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση­ς, που διήρκησε μόλις 20 λεπτά. Από την πλευρά της η αντιπροσωπ­εία της Ε.Ε. δήλωσε ότι διατηρεί «σοβαρές ανησυχίες», θεωρώντας ότι η επιβολή δασμών είναι ένα μέτρο κοντόφθαλμ­ο.

Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσε­ι ότι θα επιβάλουν δασμούς ύψους 10% στα αεροσκάφη της Airbus και 25% σε μια σειρά προϊόντων, όπως το γαλλικό κρασί, το σκωτσέζικο ουίσκι και τυριά από όλη την Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece