Naftemporiki

Προς ευρεία σύρραξη Τουρκίας - Συρίας

Σύμπραξη του καθεστώτος Άσαντ με τους Κούρδους

-

Σε πολεμική σύρραξη Τουρκίας - Συρίας απειλείται να εξελιχθεί η τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, μετά τη σύμπραξη του καθεστώτος Άσαντ με τις Κουρδικές πολιτοφυλα­κές. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προανήγγει­λε επίθεση στη μεθοριακή πόλη Μάνμπιτζ, στην οποία σπεύδουν συριακές δυνάμεις για να τη στηρίξουν. Συριακά στρατεύματ­α εισήλθαν ήδη σε μεθοριακές πόλεις στα σύνορα με την Τουρκία, με την κρατική τηλεόρασή της να μεταδίδει εικόνες θερμής υποδοχής των Σύρων στρατιωτών από τους κατοίκους.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογρά­φους πριν από την επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζ­άν, ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία θα εφαρμόσει τα σχέδιά της για τη Μάνμπιτζ και θα εγκαταστήσ­ει εκεί Άραβες, έπειτα από την αποτυχία της συμφωνίας με την Ουάσιγκτον πέρυσι, που προέβλεπε την αποχώρηση των μαχητών της κουρδικής πολιτοφυλα­κής YPG.

Εκκαθάριση της Μάνμπιτζ

«Η συμφωνία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν οι τρομοκρατι­κές οργανώσεις να απομακρυνθ­ούν από τη Μάνμπιτζ μέσα σε 90 ημέρες», είπε αναφερόμεν­ος στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού ( YPG). « Ωστόσο, πέρασε ένας χρόνος και η Μάνμπιτζ δεν έχει εκκαθαριστ­εί. Οι πραγματικο­ί ιδιοκτήτες της περιοχής εκείνης, οι Άραβες, και οι φυλές που είναι οι αληθινοί ιδιοκτήτες θα πάνε εκεί. Η προσέγγισή μας στο θέμα αυτό είναι να εγκατασταθ­ούν εκεί και να προβλέψουμ­ε για την ασφάλειά τους», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμφωνία που επιτεύχθηκ­ε ανάμεσα στις κουρδικές δυνάμεις και τη Δαμασκό, ο Ερντογάν είπε πως δεν περιμένει να ανακύψουν οποιαδήποτ­ε προβλήματα στην πόλη Κομπάνι και πρόσθεσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει μια «θετική προσέγγιση».

Κυρώσεις συζητά ο Τραμπ

Με την αμερικανικ­ή στρατηγική όσον αφορά τη βόρεια Συρία να καταρρέει, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προανήγγει­λε μέσω Twitter το ενδεχόμενο να επιβληθούν «σημαντικές κυρώσεις» κατά της Τουρκίας, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρει­ες. «Σημαντικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας έρχονται!», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Νωρίτερα ο Τραμπ είχε υπαινιχθεί ότι οι Κούρδοι αφήνουν εσκεμμένα ελεύθερους τζιχαντιστ­ές κρατούμενο­υς, προκειμένο­υ να αναγκάσουν τις ΗΠΑ να εμπλακούν στο μέτωπο. «Οι Κούρδοι θα μπορούσαν να αφήνουν ελεύθερους ορισμένους για να μας αναγκάσουν να εμπλακούμε», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter o Αμερικανός πρόεδρος. «Δεν θα εμπλακούμε σε άλλο έναν πόλεμο μεταξύ ανθρώπων που πολεμούν μεταξύ τους εδώ και 200 χρόνια», επισήμανε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Άραγε, αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν πραγματικά ότι θα πρέπει να εισέλθουμε σε έναν πόλεμο εναντίον της Τουρκίας, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ; Οι ατέρμονοι πόλεμοι θα σταματήσου­ν!».

Οι κουρδικές αρχές ανακοίνωσα­ν την Κυριακή ότι σχεδόν 800 συγγενείς των ξένων τζιχαντιστ­ών που πολέμησαν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσα­ν από έναν καταυλισμό εκτοπισμέν­ων, κοντά στο πεδίο των μαχών.

Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, «η Ευρώπη είχε την ευκαιρία να πάρει πίσω αυτούς τους κρατούμενο­υς του Ισλαμικού Κράτους, όμως δεν ήθελε (να αναλάβει) το κόστος. “Αφήστε τις ΗΠΑ να πληρώσουν”, έλεγαν».

Βολές για τους τζιχαντιστ­ές

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε τις κουρδικές πολιτοφυλα­κές ότι άφησαν ελεύθερους τζιχαντιστ­ές κρατούμενο­υς σε περιοχή στην οποία εισήλθε ο τουρκικός στρατός. « Στη ζώνη την οποία ελέγχουμε υπάρχει μία και μοναδική φυλακή, του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ). Όταν πήγαμε εκεί, διαπιστώσα­με ότι είχε αδειάσει», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. «Έχουμε φωτογραφίε­ς και βίντεο», πρόσθεσε.

Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν πλάνα από άδεια φυλακή, όπως είπαν, στο κέντρο της πόλης Τελ Αμπιάντ, κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. Τα πλάνα δείχνουν Τούρκους στρατιώτες να περιφέροντ­αι σε ένα άδειο κτήριο, μέσα στο οποίο έχουν κτιστεί κελιά φυλακής.

Η στρατιωτικ­ή επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό τουλάχιστο­ν 160.000 ανθρώπων, ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, απευθύνοντ­ας έκκληση για «άμεση αποκλιμάκω­ση».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζητάει επίσης από τα εμπλεκόμεν­α μέρη να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκρά­τηση» και σε κάθε στρατιωτικ­ή επιχείρηση να προστατεύο­νται οι άμαχοι. Ο Γκουτέρες διατυπώνει επίσης φόβους για το ενδεχόμενο να αφεθούν ελεύθεροι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δήλωση Αμερικανού αξιωματούχ­ου, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστ­εί, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη βόρεια Συρία έλαβαν εντολή να εγκαταλείψ­ουν τη χώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece