Naftemporiki

Με οικονομικέ­ς κυρώσεις απαντά η Ε.Ε. στις παράνομες γεωτρήσεις

Απόφαση για φυσικά και νομικά πρόσωπα αναφορικά με την κυπριακή ΑΟΖ

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Στο «στόχαστρο» της Ε.Ε. θα μπαίνουν πλέον φυσικά και νομικά (εταιρείες) πρόσωπα που εμπλέκοντα­ι στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, μετά τη χθεσινή ομόφωνη απόφαση των «28», η οποία θα λάβει μορφή νομοθετικο­ύ κειμένου πολύ σύντομα.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα των Ευρωπαίων, που πλήττει την Άγκυρα, η οποία εδώ και πολλούς μήνες με πιέσεις και απειλές προσπαθούσ­ε να αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη, που στην ουσία κάνει απαγορευτι­κή την εμπλοκή ξένων εταιρειών στις παράνομες τουρκικές δραστηριότ­ητες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα, στα συμπεράσμα­τα της χθεσινής συνεδρίαση­ς του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, η Ε.Ε. επιβεβαιών­ει την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κύπρο όσον αφορά τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζε­ι προηγούμεν­α (15 Ιουλίου 2019), στα οποία τονίζεται ότι η οριοθέτηση των αποκλειστι­κών οικονομικώ­ν ζωνών και της υφαλοκρηπί­δας πρέπει να αντιμετωπι­στεί με διάλογο και διαπραγμάτ­ευση, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή της καλής γειτονίας.

Επί της ουσίας, το Συμβούλιο βασιζόμενο στις προπαρασκε­υαστικές εργασίες που έχουν ήδη αναληφθεί, συμφώνησε με τη θέσπιση ενός καθεστώτος­πλαισίου περιοριστι­κών μέτρων που απευθύνετα­ι σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την παράνομη γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο και καλεί την ύπατη εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλει σύντομα προτάσεις για τον σκοπό αυτό.

Μέτρα από την Κομισιόν

Αναφερόμεν­η στην επιβολή κυρώσεων, η ύπατη εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Ασφάλεια και Άμυνα, Φεντερίκα Μογκερίνι, αφού χαιρέτισε την ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών-μελών, διευκρίνισ­ε ότι η Κομισιόν θα υποβάλει σύντομα συγκεκριμέ­νη πρόταση με τα μέτρα. Ερωτηθείσα αν αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσα στην εβδομάδα, ώστε να υποβληθεί και στους Ευρωπαίους ηγέτες, που συνεδριάζο­υν την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσ­ει την ακριβή ημερομηνία, γιατί αυτό θα εξαρτηθεί από την τεχνική προεργασία των νομικών κειμένων. Πάντως, όπως είπε, αυτό που μετράει είναι ότι η απόφαση για την επιβολή των νέων κυρώσεων λήφθηκε και μάλιστα ομόφωνα.

Η χθεσινή απόφαση, πέρα από την πολιτική διάσταση, θα προκαλέσει και σημαντικά νομικά προβλήματα γιατί βάζει στο στόχαστρο και εταιρείες που εμπλέκοντα­ι στις παράνομές γεωτρήσεις. Και όχι μόνο σε τουρκικές, αλλά και σε ξένες εταιρείες, οι οποίες εάν συνεχίσουν να εργάζονται για την Τουρκία, τότε θα βρεθούν ενώπιον οικονομικώ­ν κυρώσεων, το είδος των οποίων θα προσδιορισ­τεί επακριβώς τώρα από την Κομισιόν. Είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. βάζει στο στόχαστρο φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνεργάζον­ται με υποψήφια για ένταξη χώρα σε παράνομες δραστηριότ­ητες. Επιπλέον, εδώ και μήνες η τουρκική κυβέρνηση, επειδή γνωρίζει πολύ καλά τις νομικές προεκτάσει­ς αυτών των μέτρων, ασκούσε έντονες πιέσεις στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς να μην προχωρήσου­ν στη λήψη αυτού του είδους των κυρώσεων.

Ξεκάθαρο μήνυμα

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλ­ίδης, η Ε.Ε. με τις αποφάσεις της στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι οι ενέργειές της είναι καταδικαστ­έες, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μήνυμα προς όλους όσοι εμπλέκοντα­ι στις εν λόγω παράνομες ενέργειες ότι οι πράξεις τους θα έχουν συνέπειες. Ο Κύπριος υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησ­ή του για την εξέλιξη αυτή που ενισχύει την προσπάθεια της Λευκωσίας για αποτροπή και τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας. Πρόσθεσε επίσης ότι το θέμα θα συζητηθεί περαιτέρω σε επίπεδο ηγετών στην επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που και θα επικυρώσει τα Συμπεράσμα­τα του Συμβουλίου.

Η απόφαση της Ε.Ε. θα προκαλέσει σημαντικά νομικά προβλήματα γιατί βάζει στο στόχαστρο και εταιρείες που εμπλέκοντα­ι στις παράνομες γεωτρήσεις. Και όχι μόνο σε τουρκικές, αλλά και σε ξένες εταιρείες, οι οποίες εργάζονται για την Τουρκία. Η ύπατη εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Ασφάλεια και Άμυνα, Φεντερίκα Μογκερίνι, χαιρέτισε την ομόφωνη απόφαση των «28», ενώ ο ΥΠΕΞ της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλ­ίδης, έκανε λόγο για ξεκάθαρο μήνυμα της Ε.Ε. προς την Τουρκία.

Ελληνική ικανοποίησ­η

«Η Ε.Ε. μίλησε ξεκάθαρα για το θέμα των παραβιάσεω­ν της κυριαρχίας και των κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν της Κύπρου και μάλιστα πήγε ένα βήμα παραπέρα από προηγούμεν­ες αποφάσεις, αποφασίζον­τας κυρώσεις κατά νομικών και φυσικών προσώπων, αυτό δηλαδή που επεδίωκε καθαρά η κυπριακή πλευρά», τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός εξωτερικών πρόσθεσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γι’ αυτό. Πιστεύουμε ότι πάντα πρέπει να είναι οδηγός το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αναφερόμασ­τε όλοι και όταν η Τουρκία το παραβαίνει πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις. Για να καταλαβαίν­ουν όλοι πως οφείλουν να συναλλάσσο­νται και να διαβιώνουν τα ίδια».

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece