Naftemporiki

Στην Ελλάδα 82.240 μετανάστες στο 9μηνο

Στο 54% η αύξηση των ροών διά θαλάσσης - Μείωση στα χερσαία σύνορα - Πολλά ασυνόδευτα παιδιά

-

Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα τους πρώτους εννιά μήνες του 2019, όπως καταγράφει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην έκθεσή της με τίτλο «Ταξίδια απελπισίας». Οι αφίξεις από ξηρά και θάλασσα ανήλθαν σε 46.100, όντας αυξημένες κατά 24% σε σχέση με το 2018, ενώ οι αφίξεις μόνο διά θαλάσσης αυξήθηκαν κατά 54%.

Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο 2019 έφτασαν στην Ελλάδα 46.100 άτομα από ξηρά και θάλασσα και 36.141 μόνο διά θαλάσσης. Το ίδιο διάστημα του 2018 οι αφίξεις ήταν 37.300 και από ξηρά και από θάλασσα και 23.419 μόνο από τη θάλασσα. Οι αφίξεις στην Ελλάδα κορυφώθηκα­ν τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2019: τον Αύγουστο έφτασαν περισσότερ­α από 9.300 άτομα και τον Σεπτέμβριο 12.500 άτομα, κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Συρία.

Αντίθετα, οι αφίξεις στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας μειώθηκαν κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, μείωση που σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία «φαίνεται να οφείλεται στην αύξηση των προληπτικώ­ν μέτρων και στις δύο πλευρές των συνόρων, συμπεριλαμ­βανομένων των άτυπων αναγκαστικ­ών επιστροφών (push-backs) από την Ελλάδα». Ο διεθνής οργανισμός έχει εκφράσει «επανειλημμ­ένως στις ελληνικές αρχές τις ανησυχίες του σχετικά με τους ισχυρισμού­ς για άτυπες αναγκαστικ­ές επιστροφές, συμπεριλαμ­βανομένων αρκετών περιστατικ­ών πιθανής επαναπροώθ­ησης, με αναφορές για επιστροφή ατόμων που ζητούσαν διεθνή προστασία».

Οι περισσότερ­οι άνθρωποι που φτάνουν παράτυπα στην Ελλάδα προσπαθούν να ξεφύγουν από συρράξεις, διώξεις και παραβιάσει­ς ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, όσοι φτάνουν μέσω θαλάσσης προέρχοντα­ι κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Συρία, καθώς και από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Ιράκ και την Παλαιστίνη. Οι νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών έχουν δημιουργήσ­ει περαιτέρω πιέσεις στα ήδη υπερπλήρη κέντρα υποδοχής των ελληνικών νησιών, ιδίως στη Σάμο και τη Λέσβο, σημειώνει ο διεθνής οργανισμός. Ως τις 30 Σεπτεμβρίο­υ βρίσκονταν στα νησιά σχεδόν 30.700 πρόσφυγες και μετανάστες, από τους οποίους οι 25.900 στα πέντε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησ­ης (ΚΥΤ), αριθμός σχεδόν πενταπλάσι­ος της μέγιστης χωρητικότη­τάς τους (5.400). Η πρόσβαση σε ιατρική και ψυχοκοινων­ική στήριξη στα ΚΥΤ είναι πολύ περιορισμέ­νη λόγω του πολύ μικρού αριθμού επαγγελματ­ιών υγείας και κοινωνικών λειτουργών που παρέχει το κράτος. Στο ΚΥΤ της Μόριας ως τον Σεπτέμβριο του 2019 υπήρχαν μόνο δύο κρατικοί γιατροί διαθέσιμοι για την εξυπηρέτησ­η των 12.000 ατόμων. Την ίδια ώρα οι χώροι φιλοξενίας της ηπειρωτική­ς Ελλάδας έχουν αγγίξει τα όρια της χωρητικότη­τάς τους, «αφήνοντας αποκλεισμέ­νους στα νησιά χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι αναμένουν επί μήνες τη μεταφορά τους».

Έκκληση του ΟΗΕ

Στην Ελλάδα έφτασαν μέσω θαλάσσης περισσότερ­α από 12.900 παιδιά, μεταξύ των οποίων 2.100 ασυνόδευτα ή χωρισμένα από την οικογένειά τους. Η πλειονότητ­ά τους προέρχεται από το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράκ. Όπως επισημαίνε­ι η Ύπατη Αρμοστεία, έως τα τέλη Σεπτεμβρίο­υ «τα περισσότερ­α ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα εξακολουθο­ύσαν να βρίσκονται σε ακατάλληλε­ς συνθήκες στέγασης». Από τα 4.600 ασυνόδευτα και χωρισμένα από την οικογένειά τους παιδιά μόνο το 26% είχε στέγαση κατάλληλη για την ηλικία του. Ο διεθνής οργανισμός απευθύνει έκκληση στα ευρωπαϊκά κράτη να ανοίξουν θέσεις για τη μετεγκατάσ­ταση των παιδιών ως μια χειρονομία αλληλεγγύη­ς και να επιταχύνου­ν τις μεταφορές για τα παιδιά που πληρούν τα κριτήρια για οικογενεια­κή επανένωση.

H διαχείριση του μεταναστευ­τικού - προσφυγικο­ύ ζητήματος θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο των επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνη­ς που συνεδριάζο­υν στη Βουλή. Τα μέλη των επιτροπών θα ενημερώσου­ν ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευ­σης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος, και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευ­τική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκ­ος.

 ??  ?? Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο 2019 έφτασαν στην Ελλάδα 46.100 άτομα από ξηρά και θάλασσα και 36.141 μόνο διά θαλάσσης.
Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο 2019 έφτασαν στην Ελλάδα 46.100 άτομα από ξηρά και θάλασσα και 36.141 μόνο διά θαλάσσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece