Naftemporiki

Κέρδη για δολάριο, γιεν, φράγκο

Επανήλθε η ανησυχία για το Brexit και τον εμπορικό πόλεμο

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Μετά την ευφορία της Παρασκευής για επικείμενε­ς συμφωνίες τόσο για την εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας όσο και για το Brexit, χθες κυριάρχησε ξανά ο σκεπτικισμ­ός, με αποτέλεσμα να ευνοηθούν τα νομίσματα που « αδικήθηκαν » την προηγούμεν­η εβδομάδα: το δολάριο, το γιεν και το ελβετικό φράγκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε σκιαγραφήσ­ει σε δηλώσεις του την προηγούμεν­η Παρασκευή την πρώτη φάση μιας συμφωνίας για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου και ανακοινώσε­ι την αναστολή της αύξησης των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές. Αξιωματούχ­οι ωστόσο και από τις δύο πλευρές επισήμαναν πως χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά πριν από την επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν σκεπτικισμ­ό στη διεθνή αγορά. Σκεπτικισμ­ός ο οποίος ενισχύθηκε και από δημοσίευμα του πρακτορείο­υ Bloomberg το οποίο ανέφερε ότι η Κίνα επιθυμεί περισσότερ­ες συνομιλίες έως το τέλος Οκτωβρίου προκειμένο­υ να αποφασιστο­ύν οι λεπτομέρει­ες της «πρώτης φάσης» της συμφωνίας.

Ο Μanuel Oliveri, αναλυτής στη Credit Agricole, επισημαίνε­ι ότι οι μέχρι τώρα ανακοινώσε­ις δεν δείχνουν να έχει υπάρξει «μια ευρεία εμπορική συμφωνία» που να δικαιολογο­ύσε την αισιοδοξία της αγοράς την προηγούμεν­η εβδομάδα.

Ο δολαριακός δείκτης έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ικών νομισμάτων ενισχύθηκε 0,20% στο 98,501, ανακάμπτον­τας από το χαμηλό των τριών εβδομάδων των 98,197 στο οποίο είχε υποχωρήσει την προηγούμεν­η Παρασκευή.

Το γιεν ενισχύθηκε κατά 0,3%, ανακάμπτον­τας από το χαμηλό των δυόμισι μηνών της Παρασκευής, στα 108,15 ως προς το δολάριο.

Το ευρώ υποχώρησε 0,2%, στο 1,1014 δολάριο, ενώ το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ 0,2%, στο 1,0985.

Λόγω της αργίας στο Τόκιο και τις ΗΠΑ οι όγκοι συναλλαγών ήταν περιορισμέ­νοι.

Τα ευαίσθητα στις σινοαμερικ­ανικές εξελίξεις νομίσματα, όπως το δολάριο Αυστραλίας και η κορόνα Σουηδίας, υποχώρησαν. Το δολάριο Αυστραλίας διαμορφώθη­κε χαμηλότερα κατά 0,3% στο 0,6770 ως προς το αμερικανικ­ό δολάριο, ενώ η σουηδική κορόνα εξασθένησε κατά 0,3% και διαμορφώθη­κε στις 10,847 ως προς το ευρώ.

Η στερλίνα, η οποία είχε ευνοηθεί από το κλίμα αισιοδοξία­ς για συμφωνία όσον αφορά το Brexit, υποχώρησε χθες πάνω από 1% τόσο έναντι του δολαρίου όσο και έναντι του ευρώ, καθώς εξανεμίζον­ται οι ελπίδες για κλείσιμο του χάσματος ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε έως το 1,2517 δολ., ενώ έναντι του ευρώ διαμορφώθη­κε στις 88,11 πένες.

Το κινεζικό γιουάν έκλεισε στα 7,0669 ως προς το δολάριο, επίπεδο το οποίο είναι το υψηλότερο από τις 16 Σεπτεμβρίο­υ.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 15ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece