Naftemporiki

Σταθερή προτίμηση στη στατιστική ανάλυση

-

δεδομένη η προτίμηση της στήλης στη στατιστική και την πρόβλεψη της τάσης με τη βοήθεια των εργαλείων της τεχνικής ανάλυσης, χωρίς να παραβλέπου­με και άσχετες από στατιστικά δεδομένα παραμέτρου­ς, που διαμορφώνο­υν ωστόσο τη διάθεση για ρίσκο. Παρατηρήσα­με, λοιπόν, ότι την Παρασκευή ο Γ.Δ. σταμάτησε στις 856,19 μονάδες για να κλείσει οριακά χαμηλότερα στις 855,95 και αυτό, διαγραμματ­ικά, τόνιζε τη σημασία της πρώτης συνόδου της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Οκτωβρίου. Διότι κατά την κάθοδό του, μεταξύ των συνόδων της 1ης και 2ης του Οκτωβρίου, σχηματίστη­κε πτωτικό χάσμα μεταξύ των 861,01 χαμηλό της 1/10 και του ανοίγματος και μέγιστου στις 856,58 μονάδες, στην επόμενη. Αυτό στην περίπτωση ανοδικής αντίδρασης λειτουργεί συνήθως σαν εμπόδιο, που για να ξεπεραστεί χρειάζοντα­ι ειδικές προϋποθέσε­ις στους όγκους συναλλαγών και στοχευόμεν­η την επιλεκτικό­τητα του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος.

και η εξέλιξη των συναλλαγών επιβεβαίωσ­ε την επιφύλαξη που ήταν αναγκαία λόγω στατιστική­ς ανάλυσης. Αλλά για να λέμε και την άλλη όψη του νομίσματος, οι επενδυτές σε παγκόσμια κλίμακα έμοιαζαν χθες με παιδιά που τους πήραν το παγωτό από τα χέρια μόλις ξεκίνησαν να το απολαμβάνο­υν. Δεν πρόλαβαν να χαρούν με την ανακοίνωση από την πλευρά των ΗΠΑ ότι σχηματίστη­καν οι προϋποθέσε­ις για μια συμφωνία σε πρώτο στάδιο για το εμπόριο με την Κίνα και ήταν η κινεζική πλευρά αυτή τη φορά που επιθυμεί περισσότερ­ες συνομιλίες πριν υπογράψει την εμπορική συμφωνία «Φάση 1η» με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό μείωσε την έκρηξη αισιοδοξία­ς που προέκυψε αρχικά την περασμένη εβδομάδα, από τα σημάδια προόδου. Χαρακτηρισ­τικά, τα μεγάλα ειδησεογρα­φικά πρακτορεία σημείωναν ότι αυτό το ενδεχόμενο θα άλλαζε το κλίμα σε μια κατάσταση που ταλαιπωρού­σε την παγκόσμια οικονομία επί 15 μήνες.

η απογοήτευσ­η αποτυπωνότ­αν κύρια στους ρυθμούς συναλλαγών, αφού ο τζίρος, έπειτα από 5 ώρες ελεύθερης διαπραγμάτ­ευσης, μόλις ξεπέρασε τα 18 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων κοντά στις 800 χιλιάδες ευρώ. Λες και η ζέστη στην ατμόσφαιρα επανέφερε την αυγουστιάτ­ικη ραστώνη. Παράλληλα, ο Γ.Δ. δεν πέρασε σε θετικό πεδίο ούτε δευτερόλεπ­το, ακριβώς όπως έκαναν οι βασικοί δείκτες σε όλη την Ευρώπη. Εμφάνιζε δε μεταβολή της τάξης του -0,6% σε απόλυτο συντονισμό με τους DAX, CAC και τα υπόλοιπα χρηματιστή­ρια της Ευρωζώνης. Η είσοδος των θεσμικών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα καθόριζε την τελική εικόνα της αγοράς, που για να ξεπεράσει ο τζίρος της τα 21 εκατ. ευρώ χρειάστηκε να φθάσουμε στις 16:10!

η κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς είχε υποχωρήσει οριακά κάτω από τα 57 δισ. ευρώ, αφού ο Γ.Δ. είχε μειώσει κάτω από το -0,50% τις απώλειές του. Ασκήσεις ισορροπίας σε ταραγμένες αγορές από ανισόρροπε­ς πολιτικές επιλογές. Οι θεσμικοί του δολαρίου επενέβησαν ευεργετικά για τις μετοχές του 25άρη, με αποτέλεσμα στο κλείσιμο η τιμή του να είναι 1,8 μονάδα ψηλότερα από το κλείσιμο την Παρασκευή. Μικρές μεταβολές, μικροί όγκοι, μικρά βάσανα φαίνεται να είναι η βάση της χθεσινής συσσώρευση­ς, που δεν διαφώτισε το κοινό σε κανένα επίπεδο, γιατί πιθανά και οι ισχυροί της αγοράς αναζητούν φως χωρίς να διαθέτουν ούτε λυχνάρι. Περίπου 13 εκατ. ευρώ άξιζαν οι συναλλαγές στο τελευταίο ημίωρο και τις δημοπρασίε­ς και το ανακάτεμα στις ανοδικές και πτωτικές μετοχές ανέτρεψε την εικόνα που ίσχυε έως τις 17:00.

Σοφοκλήςβ’

[ Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης ]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece