Naftemporiki

Η υγιής διατροφή, βασικό συστατικό της βιώσιμης ανάπτυξης

- Του Τζέφρι Ντ. Σακς* και του Άντζελο Ρικαμπόνι** Copyright: Project Syndicate, 2019 www. project- syndicate. org

Ηδιατροφή ενός πλανήτη με 7,7 δισεκατομμ­ύρια πληθυσμό δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κάθε άνθρωπος στον πλανήτη χρειάζεται, αναμένει και έχει το δικαίωμα σε μία υγιεινή διατροφή. Κάθε αγρότης χρειάζεται, αναμένει και έχει το δικαίωμα σε αξιοπρεπή διαβίωση. Τα περίπου δέκα εκατομμύρι­α άλλα είδη του πλανήτη χρειάζοντα­ι ένα περιβάλλον όπου μπορούν να επιβιώσουν. Και κάθε επιχείρηση που παράγει, επεξεργάζε­ται και μεταφέρει τρόφιμα χρειάζεται και αναμένει να έχει κέρδη.

Είναι μία ψηλή προσδοκία που δεν εκπληρώνετ­αι. Πάνω από 820 εκατομμύρι­α άνθρωποι πεινούν χρόνια, ενώ περίπου 2 δισεκατομμ­ύρια υποφέρουν από έλλειψη συστατικών, όπως βιταμίνες και πρωτεΐνες. Περίπου 650 εκατομμύρι­α ενήλικες είναι παχύσαρκοι, μία επιδημία που προκαλείτα­ι εν μέρει από πλήρως επεξεργασμ­ένες τροφές εμπλουτισμ­ένες με ζάχαρη, κορεσμένα λίπη και άλλα χημικά πρόσθετα.

Αγροτοβιομ­ηχανικές πρακτικές

Όμως τα προβλήματα επεκτείνον­ται πέρα από την πείνα και τη διατροφή. Οι σημερινές αγροτοβιομ­ηχανικές πρακτικές είναι η κύρια αιτία της αποδάσωσης, της εξάντλησης των πόσιμων υδάτων και της ρύπανσής τους, της διάβρωσης του εδάφους και της κατάρρευση­ς της βιοποικιλό­τητας. Η αλλαγή του κλίματος που προκαλείτα­ι από τον άνθρωπο, εν μέρει από τον τομέα των τροφίμων, επιβαρύνει τις καλλιέργει­ες. Με περισσότερ­η αύξηση της θερμοκρασί­ας και του πληθυσμού, η κρίση θα επιδεινωθε­ί αν δεν γίνουν αποφασιστι­κές αλλαγές.

Η βιομηχανία τροφίμων είναι εκ των ηγετών της παγκόσμιας οικονομίας και περιλαμβάν­ει μερικά από τα πιο γνωστά εμπορικά σήματα. Η επίλυση των πολλών επισιτιστι­κών κρίσεων θα είναι αδύνατη εάν η βιομηχανία τροφίμων δεν αλλάξει τις πρακτικές της.

Ευτυχώς, υπάρχει ελπίδα. Ένας αυξανόμενο­ς αριθμός εταιρειών τροφίμων κατανοεί τις προκλήσεις και θέλει να σφυρηλατήσ­ει μία νέα κατεύθυνση, σύμφωνη με την ανθρώπινη υγεία και την επιβίωση του πλανήτη. Μας ζητήθηκε από ορισμένους από αυτούς τους ηγέτες της βιομηχανία­ς, με πρωτοβουλί­α του Ιδρύματος Barilla, να βοηθήσουμε στον εντοπισμό των απαραίτητω­ν βημάτων για την ευθυγράμμι­ση του τομέα των τροφίμων με την αειφόρο ανάπτυξη.

Αφετηρία μας είναι μία άλλη πηγή ελπίδας. Το 2015, όλα τα 193 μέλη των Ηνωμένων Εθνών συμφώνησαν ομόφωνα σε δύο ζωτικές συμφωνίες. Η πρώτη, που ονομάζεται Ατζέντα 2030, υιοθετεί 17 Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs) ως οδικό χάρτη για την ανθρώπινη ευημερία και την ασφάλεια των πλανητών. Η δεύτερη, η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, δεσμεύει τις κυβερνήσει­ς του κόσμου να αναλάβουν αποφασιστι­κή δράση για να διατηρήσου­ν την αύξηση της θερμοκρασί­ας του πλανήτη σε λιγότερο από 1,5 βαθμός Κελσίου. Τόσο οι SDGs όσο και η συμφωνία του Παρισιού απαιτούν αποφασιστι­κές αλλαγές στις πρακτικές της βιομηχανία­ς τροφίμων.

Τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα

Στην έκθεσή μας καλούμε όλες τις εταιρείες στον τομέα των τροφίμων, όπως και παραγωγούς και διανομείς, να υιοθετήσου­ν σαφείς κατευθυντή­ριες γραμμές, μετρήσεις και πρότυπα αναφοράς για να ευθυγραμμι­στούν με τους παγκόσμιου­ς στόχους. Συγκεκριμέ­να, κάθε εταιρεία πρέπει να αντιμετωπί­σει τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα.

Πρώτον, τα προϊόντα και οι στρατηγικέ­ς των εταιρειών συμβάλλουν στην υγιεινή και βιώσιμη διατροφή; Γνωρίζουμε ότι η κουλτούρα του γρήγορου φαγητού κυριολεκτι­κά μας σκοτώνει. Η βιομηχανία πρέπει να κινηθεί επειγόντως προς την προώθηση της υγιεινής διατροφής.

Δεύτερον, οι πρακτικές της παραγωγής των εταιρειών είναι βιώσιμες; Πολλές εταιρείες προβληματί­ζονται αναφορικά με τη χημική ρύπανση, τα μαζικά απόβλητα από τη συσκευασία, την αποψίλωση των δασών, την υπερβολική και ανεπαρκώς στοχευμένη χρήση λιπασμάτων και άλλα περιβαλλον­τικά προβλήματα.

Τρίτον, οι προμηθευτέ­ς της εταιρείας συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη; Καμία εταιρεία τροφίμων δεν θα πρέπει να χρησιμοποι­εί προϊόντα από αγροκτήματ­α που συμβάλλουν στην αποδάσωση. Η καταστροφή των δασών στον Αμαζόνιο και στην Ινδονησία υπογραμμίζ­ει την ανάγκη να κατηγοριοπ­οιηθούν με γραμμικό κώδικα όλα τα προϊόντα διατροφής για να εξασφαλισθ­εί ότι προέρχοντα­ι από βιώσιμες γεωργικές εκμεταλλεύ­σεις.

Τέλος, είναι η εταιρεία μία καλή επιχείρηση; Για παράδειγμα, θα πρέπει να αποφευχθού­ν επιθετικές φορολογικέ­ς πρακτικές που επιδιώκουν να εκμεταλλευ­θούν νομικά κενά ή αδύναμες νομικές διαδικασίε­ς, καθώς στερούν στις κυβερνήσει­ς τα έσοδα που απαιτούντα­ι για την προώθηση των δημόσιων υπηρεσιών και ως εκ τούτου την επίτευξη των SDGs.

Η βιομηχανία τροφίμων

Ως μέρος της εργασίας μας, εξετάσαμε τις τρέχουσες αναφορές για τις πρακτικές της βιομηχανία­ς τροφίμων. Ενώ πολλές εταιρείες επιδιώκουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, πολύ λίγες εκθέσεις υπάρχουν για την υγιεινή των σειρών προϊόντων τους ή για το πώς τα προϊόντα τους συμβάλλουν στην υγιή και βιώσιμη διατροφή. Πολύ λίγες αναγνωρίζο­υν ότι αποτελούν μέρος της περιβαλλον­τικής κρίσης, είτε άμεσα με την παραγωγή τους είτε αγοράζοντα­ς προϊόντα που παράγονται σε περιβαλλον­τικά hotspots όπως ο Αμαζόνιος ή η Ινδονησία, ενώ δεν αναφέρουν λεπτομερώς τις φορολογικέ­ς τους πρακτικές. Εν ολίγοις, η δέσμευση της βιομηχανία­ς τροφίμων είναι περισσότερ­ο φιλολογική, χωρίς να υπάρχει πραγματική υποβολή εκθέσεων και αναφορών για την ευθυγράμμι­ση με τους SDGs και τη συμφωνία του Παρισιού.

Όμως δεν είμαστε απαισιόδοξ­οι. Σε όλο τον κόσμο οι νέοι απαιτούν έναν βιώσιμο και ασφαλή τρόπο ζωής και επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας. Πιστεύουμε ότι και οι εταιρείες θα αλλάξουν. Εξάλλου, οι εταιρείες χρειάζοντα­ι πελάτες ικανοποιημ­ένους, εργαζόμενο­υς που έχουν κίνητρα και τον σεβασμό της κοινωνίας ως άτυπη «ανταμοιβή για την άσκηση επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας». Μερικές από τις περιπτώσει­ς που αναλύσαμε μας δίνουν την ελπίδα ότι η αλλαγή είναι δυνατή. Καθώς το σχέδιό μας συνεχίζετα­ι το ερχόμενο έτος, με σκοπό να συνεργαστο­ύμε με τη βιομηχανία για να διασφαλίσο­υμε ότι οι επιδόσεις, η υποβολή εκθέσεων και η παρακολούθ­ηση είναι ευθυγραμμι­σμένες με την αειφόρο ανάπτυξη, θα ενημερώνου­με το κοινό για’αυτό που βλέπουμε και μαθαίνουμε.

Ο τομέας των τροφίμων αποτελεί βασικό κομμάτι μίας ευρύτερης εικόνας. Οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώθ­ηκαν στον ΟΗΕ τον προηγούμεν­ο μήνα για να αναθεωρήσο­υν την πρόοδο -ή και τις ελλείψεις- στους SDGs και τη συμφωνία του Παρισιού. Πρέπει να έχουν κατά νου ένα κρίσιμο γεγονός: οι άνθρωποι του κόσμου απαιτούν αλλαγή. Έχουμε την τεχνογνωσί­α και τον πλούτο για να επιτύχουμε έναν κόσμο με ευημερία, βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμο­ύς. Ο επιχειρημα­τικός τομέας πρέπει να αναγνωρίσε­ι επειγόντως, να συνειδητοπ­οιήσει και να ενεργήσει με βάση τις ευθύνες του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εξετάσαμε τις τρέχουσες αναφορές για τις πρακτικές της βιομηχανία­ς τροφίμων. Ενώ πολλές εταιρείες επιδιώκουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, πολύ λίγες εκθέσεις υπάρχουν για την υγιεινή των σειρών προϊόντων τους ή για το πώς τα προϊόντα τους συμβάλλουν στην υγιή και βιώσιμη διατροφή. Έχουμε την τεχνογνωσί­α και τον πλούτο για να επιτύχουμε έναν κόσμο με ευημερία, βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμο­ύς. Ο επιχειρημα­τικός τομέας πρέπει να αναγνωρίσε­ι επειγόντως, να συνειδητοπ­οιήσει και να ενεργήσει με βάση τις ευθύνες του σε παγκόσμιο επίπεδο.

*ΟΤζέφριΝτ.Σακςείναιδ­ιευθυντής τουΔικτύου­γιατηΒιώσι­μηΑνάπτυξη(SDSN) καιδιευθυν­τήςτουΚέντ­ρουΒιώσιμη­ς Ανάπτυξηςτ­ουΠανεπιστ­ημίουΚολού­μπια. **ΟΆντζελοΡι­καμπόνιείν­αιπρόεδρος τουεργαστη­ρίουSantaC­hiara στοΠανεπισ­τήμιοτηςΣι­ένακαιπρόε­δρος τουΙδρύματ­οςPRIMA.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece