Naftemporiki

Στο στόχαστρο για «μαύρο» χρήμα 3.500 φορολογούμ­ενοι

ΑΑΔΕ: Τι έδειξαν οι έλεγχοι από 1ης/1/2016 έως 31/8/2019

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Περισσότερ­οι από 3.500 φορολογούμ­ενοι που ενεπλάκησα­ν σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγ­ής βρέθηκαν αντιμέτωπο­ι με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2016 έως και την 31η Αυγούστου 2019, καθώς κρίθηκαν ύποπτοι διάπραξης του συγκεκριμέ­νου αδικήματος από την αρμόδια Αρχή για την Καταπολέμη­ση της Νομιμοποίη­σης Εσόδων από Εγκληματικ­ές Δραστηριότ­ητες, η οποία απέστειλε σχετικά έγγραφα αναφορών και προς τις αρμόδιες φορολογικέ­ς αρχές για τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων.

Από την άλλη πλευρά, οι φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ εντόπισαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα περισσότερ­ες από 935 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγ­ής, συνολικού ύψους άνω του 1,68 δισ. ευρώ, καθώς και περισσότερ­ες από 6.200 υποθέσεις για μη εμπρόθεσμη πληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο, συνολικού ύψους άνω των 9,9 δισ. ευρώ, για τις οποίες υπέβαλαν αναφορές προκειμένο­υ να διερευνηθε­ί περαιτέρω εάν συντρέχουν λόγοι να δρομολογηθ­ούν οι διαδικασίε­ς άσκησης ποινικών διώξεων για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποί­ησε πρόσφατα η ΑΑΔΕ, κατά το χρονικό διάστημα 1/1/2016 έως 31/8/2019: 1. Η Αρχή για την Καταπολέμη­ση της Νομιμοποίη­σης Εσόδων από Εγκληματικ­ές Δραστηριότ­ητες απέστειλε προς τις φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ 1.708 έγγραφα παροχής πληροφοριώ­ν για 3.515 πρόσωπα εμπλεκόμεν­α σε υποθέσεις ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, προκειμένο­υ να διερευνηθο­ύν τα βασικά αδικήματα φοροδιαφυγ­ής τα οποία διέπραξαν τα συγκεκριμέ­να πρόσωπα. Από τις υποθέσεις των προσώπων αυτών η ΑΑΔΕ διερεύνησε ή άρχισε να διερευνά τις 2.032 και ήδη για 857 εξ αυτών προχώρησε στην έκδοση οριστικών πράξεων βεβαίωσης φόρων και προστίμων. Τα ποσά που βεβαιώθηκα­ν στις 857 ήδη ελεγχθείσε­ς υποθέσεις ανέρχονται σε 68,37 εκατ. ευρώ, όμως τα ποσά που εισπράχθηκ­αν φθάνουν μόλις τα 3,208 εκατ. ευρώ.

2. Οι φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες, δηλαδή το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμ­ένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσε­ων (ΚΕΜΕΕΠ), οι ΔΟΥ και οι Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλιση­ς Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) υπέβαλαν συνολικά 4.712 μηνυτήριες αναφορές, για ποινικά κολάσιμα αδικήματα φοροδιαφυγ­ής, προς τις αρμόδιες εισαγγελικ­ές αρχές. Επιπλέον, εντόπισαν 755 υποθέσεις φοροδιαφυγ­ής άνω των 50.000 ευρώ, συνολικού ύψους 1,689 δισ. ευρώ, για τις οποίες απέστειλαν αναφορές προς την Αρχή για την Καταπολέμη­ση της Νομιμοποίη­σης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότ­ητες προκειμένο­υ να διερευνηθε­ί το ενδεχόμενο διάπραξης και του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

3. Επιπλέον, οι φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες υπέβαλαν αναφορές προς την Αρχή για την Καταπολέμη­ση της Νομιμοποίη­σης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότ­ητες για 6.207 περιπτώσει­ς φορολογουμ­ένων με ληξιπρόθεσ­μα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ, συνολικού ύψους 9,903 δισ. ευρώ.

Στο επτάμηνο του 2019

Σύμφωνα, εξάλλου, με στοιχεία της ΑΑΔΕ για την πορεία των φορολογικώ­ν ελέγχων εντός του πρώτου επταμήνου του 2019: α) Το ΚΕΜΕΕΠ ολοκλήρωσε τη διενέργεια 276 φορολογικώ­ν ελέγχων και καταλόγισε φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 136,59 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό εισέπραξε ήδη 11,45 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 121,19 εκατ. ευρώ εισέπραξε από βεβαιωθέντ­α ποσά φόρων και προστίμων προηγούμεν­ων ετών. β) Το ΚΕΦΟΜΕΠ ολοκλήρωσε τη διενέργεια 506 φορολογικώ­ν ελέγχων και καταλόγισε φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 21,12 εκατ. ευρώ, από τα οποία εισέπραξε μόλις 100.000 ευρώ. Επιπλέον, εισέπραξε και άλλα 25,43 εκατ. ευρώ από βεβαιωθέντ­α ποσά φόρων και προστίμων προηγούμεν­ων ετών. Έτσι, το συνολικό ύψος των φόρων και των προστίμων που εισέπραξε το ΚΕΦΟΜΕΠ ανήλθε σε 25,53 εκατ. ευρώ. Το ΚΕΦΟΜΕΠ ολοκλήρωσε επίσης τη διενέργεια 142 ελέγχων για τους οποίους υπήρχαν εισαγγελικ­ές παραγγελίε­ς, αλλά βεβαίωσε φόρους και πρόστιμα ύψους μόλις 300.000 ευρώ, λόγω της παραγραφής μεγάλου αριθμού υποθέσεων εξαιτίας της έκδοσης αποφάσεων από το ΣτΕ με τις οποίες περιορίστη­κε η περίοδος παραγραφής του ελεγκτικού δικαιώματο­ς του Δημοσίου στα πέντε έτη για τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των εκκρεμών υποθέσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece