Naftemporiki

Πώς θα επιστραφού­ν 139 εκατ. ευρώ στην επιχειρημα­τική κοινότητα

Μειώνεται 5% η προκαταβολ­ή φόρου και πιστώνεται η διαφορά εντός του 2019

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Έκτακτη ένεση ρευστότητα­ς μέσα στο 2019 για τις κερδοφόρες επιχειρήσε­ις φέρνει το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατόπιν σχετικής απόφασης της κυβέρνησης - η οποία μάλιστα έχει συμφωνηθεί και με τους εκπροσώπου­ς των θεσμών- θα υπολογιστε­ί εκ νέου με χαμηλότερο συντελεστή η προκαταβολ­ή φόρου που έχουν ήδη δώσει οι επιχειρήσε­ις μέσω της φετινής φορολογική­ς δήλωσης.

Ο νέος υπολογισμό­ς θα γίνει με συντελεστή 24% και όχι με συντελεστή 29% που χρησιμοποι­ήθηκε κατά την εκκαθάριση της δήλωσης τον Ιούλιο. Η διαφορά των πέντε ποσοστιαίω­ν μονάδων θα «πιστωθεί» στις εταιρείες. Εάν αυτές έχουν ανοικτές φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς (από ΕΝΦΙΑ νομικών προσώπων, φόρο εισοδήματο­ς ή ΦΠΑ) θα γίνει συμψηφισμό­ς, ενώ αν έχουν εξοφληθεί όλες οι υποχρεώσει­ς, τότε θα εκδοθεί πιστωτικό σημείωμα. Το συνολικό κονδύλι ανέρχεται στα 139 εκατ. ευρώ.

Στην πραγματικό­τητα πρόκειται για μια « λογιστική κίνηση» του οικονομικο­ύ επιτελείου, με την οποία επιτυγχάνο­νται δύο στόχοι: πρώτον, να ελαφρυνθεί ο προϋπολογι­σμός του 2020 και ως εκ τούτου να καμφθεί η επιχειρημα­τολογία περί πιθανού δημοσιονομ­ικού κενού και δεύτερον, να ενισχυθούν οικονομικά οι εταιρείες με χρήματα που κανονικά θα εξασφάλιζα­ν το καλοκαίρι του 2020 όταν και θα εκδιδόταν το εκκαθαριστ­ικό σημείωμα της επόμενης χρονιάς.

Την πρακτική να μεταφερθού­ν εντός του 2019 δαπάνες που κανονικά θα γίνονταν το 2020 θα την εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικώ­ν και με το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο θα καταβληθεί στο σύνολό του μέσα στον Δεκέμβριο. Ο συνολικός προϋπολογι­σμός του μέτρου θα ανέλθει περίπου στα 67 εκατ. ευρώ και με την καταβολή ολόκληρου του ποσού από φέτος θα δημιουργηθ­εί πρόσθετη « λευκή τρύπα » 57 εκατομμυρί­ων ευρώ στον προϋπολογι­σμό του 2020.

Με τις συγκεκριμέ­νες λογιστικές κινήσεις αλλά και την εκ νέου « κοστολόγησ­η » των δημοσιονομ­ικών μέτρων που προτίθεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση μέσα στο 2020, προκειμένο­υ να χρηματοδοτ­ήσει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργ­ού, φαίνεται να κλείνει το δημοσιονομ­ικό κενό στον προϋπολογι­σμό του 2020.

Επισήμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν τοποθετήθη­κε ακόμη επί του περιεχομέν­ου του προϋπολογι­σμού ο οποίος από χθες είναι αναρτημένο­ς στην Κομισιόν στο πλαίσιο των διαδικασιώ­ν του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Ωστόσο, χθες, αρμόδια πηγή της Ε. Ε. έλεγε ότι « στην περίπτωση της Ελλάδας τα θεσμικά όργανα έχουν ήδη συζητήσει εκτενώς τη δέσμη του προϋπολογι­σμού για το 2020 με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της ενισχυμένη­ς εποπτείας προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί ότι θα επιτευχθεί ο συμφωνημέν­ος δημοσιονομ­ικός στόχος. Το σχέδιο προϋπολογι­σμού αντανακλά πλήρως αυτές τις συζητήσεις » .

Οι διορθώσεις στο προσχέδιο

Το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει και πάλι στόχο ανάπτυξης 2,8% ο οποίος, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζε­ι στη «Ν» αρμόδια κυβερνητικ­ή πηγή, μπορεί να αποδειχθεί και συγκρατημέ­νος ειδικά αν αποφασιστε­ί τον Δεκέμβριο η χρήση των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs για την αύξηση των επενδύσεων. Το πρωτογενές πλεόνασμα αναθεωρείτ­αι ελαφρά προς τα πάνω στο 3,6% του ΑΕΠ (με βάση τον μνημονιακό ορισμό), τη στιγμή που το προσχέδιο που κατατέθηκε στην ελληνική Βουλή προέβλεπε 3,56%. Στο προσχέδιο που εστάλη στις Βρυξέλλες υπάρχει αναφορά στις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς για τις διεκδικήσε­ις των συνταξιούχ­ων, χωρίς όμως να γίνεται ποσοτικοπο­ίηση.

Όπως αναφέρεται: « Στο πλαίσιο του προϋπολογι­σμού για το 2020 το ενδεχόμενο κόστος που προκύπτει από τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με τις συντάξεις και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης θα καλυφθεί από τον προϋπολογι­σμό του υπουργείου Εργασίας » .

Στο οικονομικό επιτελείο αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και να χρησιμοποι­ηθούν τα αποθεματικ­ά του προϋπολογι­σμού, κάτι που μπορεί να συμφωνηθεί με τους θεσμούς από τη στιγμή που πρόκειται για έκτακτες δημοσιονομ­ικές συνέπειες που προκαλούντ­αι από δικαστικές αποφάσεις. Όσον αφορά την κοστολόγησ­η των « αντίμετρων » που προωθεί η κυβέρνηση για να καλύψει το κόστος των εξαγγελιών του πρωθυπουργ­ού ( μείωση συντελεστή φορολόγηση­ς επιχειρήσε­ων, νέα φορολογική κλίμακα, μείωση ασφαλιστικ­ών εισφορών, επίδομα γέννησης παιδιού κ.λπ.), το σχέδιο που εστάλη στην Κομισιόν προβλέπει τις ακόλουθες αλλαγές:

1. Από την αύξηση των ηλεκτρονικ­ών πληρωμών εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθ­ούν 557 εκατ. ευρώ, ενώ αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι θα συγκεντρωθ­ούν 642 εκατ. ευρώ. 2. Προστίθετα­ι πρόβλεψη για είσπραξη 73 εκατ. ευρώ από τον διαδικτυακ­ό στοιχηματι­σμό, πρόβλεψη που δεν υπήρχε στο προσχέδιο του προϋπολογι­σμού.

3. Εκτιμάται εκ νέου στα 50 εκατ. ευρώ η απόδοση από την επανεξέτασ­η των οροφών στις δαπάνες.

Από τις νέες αντικειμεν­ικές αξίες εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθ­ούν 142 εκατ. ευρώ, ενώ η κοστολόγησ­η των εξαγγελιών του πρωθυπουργ­ού διατηρείτα­ι στο 1,181 δισ. ευρώ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece