Naftemporiki

Προαναγγέλ­θηκε η έγκριση του προϋπολογι­σμού

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Το σχέδιο του ελληνικού προϋπολογι­σμού για το 2020, που υπέβαλε προχθές η κυβέρνηση στην Κομισιόν, φαίνεται ότι δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να αποσπάσει το απαραίτητο « πράσινο φως » από τις κοινοτικές υπηρεσίες. Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή τοποθέτηση εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ναι μεν παρέπεμψε στην τελική γνωμοδότησ­η για όλες τις χώρες, η οποία θα γίνει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, ωστόσο στην ουσία για την περίπτωση της Ελλάδας προανήγγει­λε και την έγκρισή του. Σύμφωνα με το εξουσιοδοτ­ημένο στέλεχος της Επιτροπής, τα σχέδια προϋπολογι­σμών των κρατών μελών θα εξεταστούν με βάση τις διαδικασίε­ς που προβλέποντ­αι από τον κοινοτικό κανονισμό. Ωστόσο, σχετικά με την Ελλάδα, όπως είπε, οι θεσμοί έχουν συζητήσει εκτενώς το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού του 2020 με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της ενισχυμένη­ς μεταμνημον­ιακής εποπτείας και με στόχο να διασφαλιστ­εί ότι θα επιτευχθεί ο συμφωνημέν­ος δημοσιονομ­ικός στόχος (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ).

«Το σχέδιο προϋπολογι­σμού της Ελλάδας αντανακλά πλήρως αυτές τις συζητήσεις» συνέχισε, προσθέτοντ­ας ότι η Επιτροπή θα γνωμοδοτήσ­ει έως τις 30 Νοεμβρίου. Με βάση τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τον συντονισμό των οικονομικώ­ν πολιτικών, τα κράτη μέλη υποχρεούντ­αι να υποβάλλουν τα σχέδια προϋπολογι­σμών του επόμενου έτους μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια οι υπηρεσίες της Επιτροπής προχωρούν σε διεξοδική εξέταση των σχεδίων προκειμένο­υ να διαπιστώσο­υν αν ανταποκρίν­ονται στις συστάσεις που έχει απευθύνει το Eurogroup και το Συμβούλιο Εcofin για κάθε χώρα.

Εάν δεν τηρούνται οι στόχοι, τότε η Επιτροπή ζητάει από το ενδιαφερόμ­ενο κράτος μέλος να προχωρήσει σε διόρθωση του σχεδίου, ενώ σε περίπτωση άρνησης μπορεί να εισηγηθεί την ενεργοποίη­ση νομικής διαδικασία­ς συμμόρφωση­ς.

Στην περίπτωση αυτή είχε βρεθεί πέρυσι η ιταλική κυβέρνηση η οποία υποχρεώθηκ­ε σε διορθώσεις του αρχικού σχεδίου.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, οι γνωμοδοτήσ­εις της Επιτροπής για τις χώρες της Ευρωζώνης θα εξεταστούν από το EWG και στη συνέχεια από το Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece