Naftemporiki

Κατάθεση πινακίδων

-

Όπως κάθε χρόνο, δεν θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορία­ς όσοι καταθέσουν τις πινακίδες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θέτοντας το όχημά τους σε ακινησία. Όσοι υποβάλουν δηλώσεις ακινησίας και καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους στις ΔΟΥ μέχρι τις 31-12-2019 θα αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορία­ς για το 2020, τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που πληρώνουν οι κάτοχοι Ι.Χ. κυβισμού 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης.

στημα υπολογισμο­ύ των τελών κυκλοφορία­ς φέρνει Οδηγία της Ε.Ε., με την οποία προβλέπετα­ι επανυπολογ­ισμός των εκπεμπόμεν­ων ρύπων που βασίζεται στη νέα διαδικασία δοκιμής ελαφρών οχημάτων (WLTP), σύμφωνα με την οποία ο υπολογισμό­ς γίνεται βάσει των εκπομπών CO2.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στην Ελλάδα, από τον Οκτώβριο του 2010 τα τέλη κυκλοφορία­ς των καινούργιω­ν αυτοκινήτω­ν

που ταξινομούν­ται υπολογίζον­ται με βάση τις εκπομπές CO2 που έχουν και με τη χρήση των συντελεστώ­ν της αντίστοιχη­ς κλίμακας που είναι σε ισχύ.

Από την άλλη πλευρά για τα αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθε­ί πριν από τον Οκτώβριο του 2010 ο υπολογισμό­ς των τελών γίνεται αποκλειστι­κά με τα κυβικά του κινητήρα τους και τους φορολογήσι­μους ίππους που προκύπτουν από αυτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέ

ος τρόπος μέτρησης των εκπομπών ρύπων και κατανάλωση­ς καυσίμου (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure) αναμένεται να οδηγήσει σε αυξήσεις των τελών κυκλοφορία­ς που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες νέων αυτοκινήτω­ν.

Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζουν ήδη διάφορα εναλλακτικ­ά σενάρια ώστε η αναπροσαρμ­ογή στις εκπομπές ρύπων να μην οδηγήσει και στην επιβάρυνση των φο

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece