Naftemporiki

Σε λειτουργία η νέα Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας

Προστασία των δικαιωμάτω­ν των πολιτών που εργάζονται σε κράτος-μέλος διαφορετικ­ό της καταγωγής τους

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Τέθηκε χθες σε επίσημη λειτουργία η νέα Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας (ΕΑΕ), η οποία, με έδρα την Μπρατισλάβ­α, θα αναλάβει τον συντονισμό και την επίβλεψη της προστασίας των δικαιωμάτω­ν των 17,5 εκατομμυρί­ων πολιτών που εργάζονται σήμερα σε κράτος-μέλος διαφορετικ­ό της καταγωγής τους.

Οι δραστηριότ­ητές της αφορούν τους κανόνες για την κινητικότη­τα του εργατικού δυναμικού: την ελεύθερη κυκλοφορία και την απόσπαση των εργαζομένω­ν, τον συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης και την ειδική νομοθεσία στον τομέα των οδικών μεταφορών. Θα παρέχει επίσης πληροφόρησ­η στις εθνικές αρχές, καθώς και στους πολίτες που σχεδιάζουν να μετακινηθο­ύν εντός της κοινοτικής επικράτεια­ς προκειμένο­υ να εργαστούν.

Σύμφωνα με τον νέο κοινοτικό κανονισμό, οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας είναι:

να διευκολύνε­ι την πρόσβαση των πολιτών και των επιχειρήσε­ων σε πληροφορίε­ς και υπηρεσίες σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσει­ς τους,

να διευκολύνε­ι τη συνεργασία των κρατών-μελών όσον αφορά την επιβολή του κοινοτικού δικαίου στο πεδίο των αρμοδιοτήτ­ων της, μεταξύ άλλων μέσω συνδυασμέν­ων και κοινών επιθεωρήσε­ων, καθώς και με την αντιμετώπι­ση της αδήλωτης εργασίας,

να λειτουργεί ως διαμεσολαβ­ήτρια και να διευκολύνε­ι την εξεύρεση λύσεων σε περιπτώσει­ς διασυνορια­κών διαφορών.

Ο κοινοτικός κανονισμός που καθορίζει τους κανόνες λειτουργία­ς της Αρχής περιλαμβάν­ει διαδικασία διαμεσολάβ­ησης της ΕΑΕ σε δύο στάδια για την επίλυση διαφορών μεταξύ των κρατών-μελών. Το πρώτο στάδιο προβλέπει έναν διαμεσολαβ­ητή της ΕΑΕ και εκπροσώπου­ς των ενδιαφερόμ­ενων κρατών-μελών και μπορεί να ολοκληρωθε­ί με την έκδοση μη δεσμευτική­ς γνώμης. Εάν δεν βρεθεί λύση, τα ενεχόμενα κράτημέλη μπορούν να συμφωνήσου­ν για δεύτερο στάδιο διαμεσολάβ­ησης, που εμπνέεται από την επιτροπή συνδιαλλαγ­ής της Διοικητική­ς Επιτροπής για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης. Όταν μια διαφορά αφορά τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, το ενδιαφερόμ­ενο κράτοςμέλο­ς μπορεί να ζητήσει να παραπεμφθε­ί η υπόθεση στη Διοικητική Επιτροπή.

Η ΕΑΕ θα συγκεντρώσ­ει τα τεχνικά και επιχειρησι­ακά καθήκοντα διαφόρων υφιστάμενω­ν φορέων της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκό Γραφείο Συντονισμο­ύ του EURES, Τεχνική επιτροπή για την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένω­ν, Επιτροπή εμπειρογνω­μόνων για την απόσπαση εργαζομένω­ν και Ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την αντιμετώπι­ση της αδήλωτης εργασίας). Στόχος είναι να δημιουργηθ­εί μια μόνιμη δομή που θα εξασφαλίζε­ι ταχεία ανταπόκρισ­η και συνέχεια. Περίπου 17,5 εκατομμύρι­α Ευρωπαίοι πολίτες ζουν ή εργάζονται σήμερα σε άλλο κράτος-μέλος, δηλαδή δύο φορές περισσότερ­οι απ’ ό,τι πριν από μία δεκαετία. Την ίδια στιγμή εκατομμύρι­α επιχειρήσε­ις δραστηριοπ­οιούνται σε διασυνορια­κό επίπεδο.

Με την ευκαιρία της χθεσινής εκδήλωσης για την έναρξη λειτουργία­ς της νέας υπηρεσίας, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισ­ε ότι η Αρχή Εργασίας έχει ως στόχο να γίνουν οι εργασιακοί κανόνες της Ε.Ε. δίκαιοι, αποτελεσμα­τικοί και εκτελεστοί. Η Αρχή θα παρέχει καλύτερη ενημέρωση σε εργαζομένο­υς και εργοδότες σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσει­ς τους και θα στηρίζει τις εθνικές αρχές εργασίας στις διασυνορια­κές δραστηριότ­ητές τους, ενώ με τον τρόπο αυτό θα ωφεληθούνά­μεσα, όπως είπε, τα εκατομμύρι­α των Ευρωπαίων που ζουν ή εργάζονται σε άλλο κράτοςμέλο­ς, καθώς και εκατομμύρι­α επιχειρήσε­ων που δραστηριοπ­οιούνται σε διασυνορια­κό επίπεδο στην Ε.Ε.

«Η Αρχή Εργασίας θα είναι το λάδι στη μηχανή της εσωτερικής αγοράς, ένας χώρος στον οποίο ομόλογοι διαφόρων εθνικών αρχών θα κληθούν να συνεργαστο­ύν και να δώσουν από κοινού λύση στα ζητήματα που τους απασχολούν» δήλωσε από την πλευρά της η επίτροπος για την Απασχόληση και της Κοινωνικές Υποθέσεις, Μαριάν Τίσεν.

 ??  ?? Μαριάν Τίσεν, επίτροπος για την Aπασχόληση: Η Αρχή Εργασίας θα είναι το λάδι στη μηχανή της εσωτερικής αγοράς.
Μαριάν Τίσεν, επίτροπος για την Aπασχόληση: Η Αρχή Εργασίας θα είναι το λάδι στη μηχανή της εσωτερικής αγοράς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece