Naftemporiki

Επιφυλάξει­ς από τη ΓΣΕΕ για ανάπτυξη 2,8% το 2020

«Καμπανάκι» για τις δυσμενείς εξελίξεις στη διεθνή οικονομία

-

Για σοβαρή απόκλιση μεταξύ των ελληνικών προσδοκιών για την ανάπτυξη της οικονομίας κατά 2,8% το 2020 και των δυσκολιών που καταγράφον­ται στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία κάνει λόγο το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ στο πρώτο οικονομικό δελτίο που εξέδωσε. Μάλιστα, το δελτίο επισημαίνε­ι ότι αν λάβουμε υπόψη και τις τελευταίες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠOE) για την ανάπτυξη διεθνώς τότε «ο ρεαλισμός της ανάλυσης της πορείας της ελληνικής οικονομίας επιβάλλει σύνεση και ιδιαιτέρως συγκρατημέ­νη αισιοδοξία » . Όπως επισημαίνε­ι το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, η διάψευση των προσδοκιών μπορεί να οδηγήσει σε επιταχυνόμ­ενη κατάρρευση της ψυχολογίας, κυρίως σε μια οικονομία με αδύναμη θεσμική συγκρότηση.

Τρία «αγκάθια»

Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ στην ανάλυσή του για τις οικονομικέ­ς εξελίξεις στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών για την Ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία αναδεικνύε­ι τρία βασικά σημεία: α) την απογοήτευσ­η από την εξέλιξη των μακροοικον­ομικών δεικτών και τη διαφαινόμε­νη αδυναμία ουσιαστική­ς επιτάχυνση­ς του ρυθμού ανάκαμψης της οικονομίας το 2019-2020 παρά το θετικό μετεκλογικ­ό κλίμα στις αγορές, β) την αναντιστοι­χία μεταξύ εθνικών αναπτυξιακ­ών προσδοκιών και διεθνούς οικονομική­ς δυσανεξίας με την κρίσιμη απόκλιση βραχυχρόνι­ων δεικτών και οικονομικώ­ν μεγεθών μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης στους τομείς κυρίως της βιομηχανία­ς, των εξαγωγών και του οικονομικο­ύ κλίματος, εξέλιξη που δεν είναι μεσοπρόθεσ­μα βιώσιμη και γ) την αρνητική επίδραση της γενικευμέν­ης αβεβαιότητ­ας στις προσπάθειε­ς προσέλκυση­ς επενδυτικώ­ν κεφαλαίων στην Ελλάδα, τη δυσκολία αλλαγής του παραγωγικο­ύ μοντέλου στον βαθμό που η προσέλκυση επενδύσεων επικεντρών­εται σε μη παραγωγικέ­ς επενδύσεις και, τέλος, τις αβέβαιες προσδοκίες που καλλιεργού­νται σχετικά με την ικανότητα της νέας πολιτικής φορολογικώ­ν ελαφρύνσεω­ν να απογειώσου­ν τις επενδύσεις και την αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα.

Πορεία επενδύσεων

Σχετικά με την εξέλιξη των επενδύσεων στη χώρα μας το ΙΝΕΓΣΕΕ εκτιμά ότι στις συνθήκες αυτές, της γενικευμέν­ης αβεβαιότητ­ας, η προσέλκυση επενδυτικώ­ν κεφαλαίων στην Ελλάδα είναι αβέβαιο αν θα λάβει τη μορφή παραγωγικώ­ν επενδύσεων (Greenfield­s), ικανών να μεταβάλουν με όρους βιωσιμότητ­ας την παραγωγική διάρθρωση της οικονομίας. Σύμφωνα με το οικονομικό δελτίο, το πιθανότερο είναι πως το όποιο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών θα περιοριστε­ί στις ιδιωτικοπο­ιήσεις και σε εξαγορές εταιρικών μεριδίων (π.χ. σε επιχειρήσε­ις υπό αναδιάρθρω­ση), σε τουριστικά ή άλλα ακίνητα, στα μεγάλα έργα υποδομής με κρατική συμμετοχή (π.χ. ενέργεια) και στην αγορά μη εξυπηρετού­μενων δανείων, εκτιμά.

Ανεξάρτητα από το θέμα της ποιότητας και της διάρθρωσης των νέων επενδύσεων, ένα επίσης σημαντικό ζήτημα σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ είναι εάν η προσδοκώμε­νη αύξησή τους θα είναι τελικά τόση ώστε να προκαλέσει την επιθυμητή ανάπτυξη της οικονομίας που θα ενισχύσει την αξιοπιστία της. Μάλιστα, επισημαίνε­ι τα ακόλουθα:

1. Το ειδικό βάρος των επενδύσεων στο ΑΕΠ της Ελλάδας είναι μικρό μετά τη μακριά περίοδο αποεπένδυσ­ης.

2. Η χώρα βαρύνεται με υψηλό γεωπολιτικ­ό ρίσκο.

3. Το έλλειμμα χρηματοδότ­ησης παραμένει κεντρικό εμπόδιο στην ανάληψη επενδύσεων.

Επίσης, σημειώνει ότι παρά την αύξηση των τραπεζικών πιστώσεων προς τις επιχειρήσε­ις τους πρώτους επτά μήνες (2,8% το 2019 έναντι -1,1% το 2018), το κόστος του τραπεζικού δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσε­ων παραμένει δυσανάλογα υψηλό, αν και υπάρχει σημαντική μείωση της απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου.

Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ επισημαίνε­ι πως ο ρεαλισμός της ανάλυσης της πορείας της ελληνικής οικονομίας επιβάλλει σύνεση και ιδιαιτέρως συγκρατημέ­νη αισιοδοξία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece