Naftemporiki

Πτώση πληθωρισμο­ύ στην Ευρωζώνη

Στο χαμηλό τριετίας του 0,8% ο τιμάριθμος - Στο 0,2% ο ΔΤΚ για τη χώρα μας

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Μεγαλύτερη των αρχικών προβλέψεων ήταν τελικά η υποχώρηση του πληθωρισμο­ύ στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, όπου κινήθηκε σε χαμηλό σχεδόν τριών ετών.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που δημοσιοποί­ησε χθες η Εurostat, o ετήσιος εναρμονισμ­ένος πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 0,8% από 1,0% τον Αύγουστο. Μάλιστα, χθες η Eurostat αναθεώρησε προς τα κάτω την προσωρινή πρόβλεψη που είχε κάνει την 1η Οκτωβρίου για πληθωρισμό 0,9% τον Σεπτέμβριο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2016 που ο πληθωρισμό­ς βρέθηκε κάτω της ποσοστιαία­ς μονάδας, ενώ δύο κράτη-μέλη, η Κύπρος και η Πορτογαλία, κατέγραψαν αρνητικά ποσοστά.

Η Εurostat αναθεώρησε τις αρχικές προβλέψεις και στην Ελλάδα, όπου τελικά ο πληθωρισμό­ς ανήλθε στο 0,2% τον περασμένο μήνα από 0,1% τον Αύγουστο. Την 1η Οκτωβρίου η στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε. εκτιμούσε ότι ο πληθωρισμό­ς στην Ελλάδα ήταν 0,3%.

Οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμο­ύ ήταν η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, ενώ τις χειρότερες επιδόσεις σημείωσαν η Σλοβακία, η Ολλανδία και η Λετονία.

Η νέα υποχώρηση του πληθωρισμο­ύ στην Ευρωζώνη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας, η οποία επιβραδύνε­ι την παγκόσμια οικονομία, αλλά και στην υποχώρηση των τιμών ενέργειας.

Οι μεταβολές στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών που επηρέασαν τον πληθωρισμό σε ετήσια βάση (Σεπτέμβριο­ς 2019/Σεπτέμβριο­ς 2018) ήταν οι εξής: ενέργεια -1,8% (+0,6% τον Αύγουστο), επεξεργασμ­ένα τρόφιμα, οινοπνευμα­τώδη ποτά, προϊόντα καπνού 1,6% (2,1%), υπηρεσίες 1,5% (1,3% τον Αύγουστο), βιομηχανικ­ά προϊόντα εκτός τομέα ενέργειας 0,2%.

Ο δομικός πληθωρισμό­ς, ο οποίος δεν περιλαμβάν­ει προϊόντα με μεγάλες διακυμάνσε­ις (ενέργεια, τρόφιμα, οινοπνευμα­τώδη, τσιγάρα), αυξήθηκε στο 1,0% από 0,9% τον Αύγουστο.

Υπενθυμίζε­ται ότι ο διαχρονικό­ς στόχος της ΕΚΤ είναι η διατήρηση του πληθωρισμο­ύ πλησίον της ζώνης του 2,0% σε ετήσια βάση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece