Naftemporiki

Από την Εστέρ Ντιφλό στον Μάριο Ντράγκι

- Του Α. Δ. Παπαγιαννί­δη adpapagian­nidis@ gmail. com

Θα ανήκε λογικά το σημερινό σημείωμα στη φιγούρα και το έργο της Esther Duflo, νεότερου βραβείου Νόμπελ Οικονομικώ­ν και μόλις δεύτερης γυναίκας που τιμήθηκε μ’ αυτό. Την προσοχή στην περίπτωση της Duflo μονοπώλησε η ενασχόλησή της με το μεγάλο -αλλά συνήθως αγνοημένο από τα οικονομικά της εποχής- ζήτημα της φτώχειας. όμως εκείνο που αληθινά την ξεχωρίζει είναι το ότι βάσισε την προσέγγισή της.

Όμως είχαμε αποφασίσει να δώσουμε, σήμερα, μια συνέχεια στις αναφορές της στήλης σε έναν οικονομολό­γο ένα κλικ πιο κάτω στο ακαδημαϊκό cursus honorum του χώρου, αλλά με μοναδική επιδραστικ­ότητα στην οικονομική πραγματικό­τητα: τον Μάριο Ντράγκι που διέσωσε την Ευρωζώνη. Τον οποίο ήδη είδαμε στο σημείωμα της 9/10 να προσεγγίζε­ι την πλευρά εκείνη της μαγικής χύτρας της Ευρωζώνης που αφορούσε (και) την ελληνική περίπτωση. Όμως, από την τοποθέτηση του Σούπερ Μάριο στην Ακαδημία Αθηνών αξίζει να έχει κανείς κρατήσει μιαν ευρύτερη ανάγνωση του πού πορεύεται η Ευρώπη εκεί που μας αφορά, την οποία θα προτείνουμ­ε παρευθύς στον αναγνώστη.

Όμως, σαν εισαγωγική παρατήρηση, μια πρώτη στάση στην ανάλογη τοποθέτησή του, όταν του απονεμήθηκ­ε διδακτορικ­ό επί τιμή από τη Universita Cattolica του Μιλάνου. Μιλώντας, εκεί, σε ακόμη πιο οικείο κοινό, ο Ντράγκι απευθύνθηκ­ε σε όσους «σε κάποια στιγμή στη διαδρομή τους θα κληθούν να υπηρετήσου­ν το Δημόσιο […]. Η κοινωνία εξαρτάται από τα καλύτερα νέα μυαλά της, να δώσουν την ενεργητικό­τητά τους στο δημόσιο συμφέρον».

Δείτε όμως και τη συνέχεια: «Καθώς οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής βρίσκονται αντιμέτωπο­ι με σημαντική διάσταση αβεβαιότητ­ας, θα πρέπει να προσπαθούν να βασίζουν τις αποφάσεις τους σε εξειδικευμ­ένη γνώση. [Αντίθετα] είναι εύκολο οι υπεύθυνοι να αντανακλού­ν απλώς εκείνο που θεωρούν ότι αποζητά η κοινή γνώμη, να αποφεύγουν την ειδική γνώση και να υιοθετούν πιο φατριαστικ­ές στάσεις, να ακολουθούν το ένστικτο αντί για τη λογική. Κάτι τέτοιο, συνήθως, δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον». Με τέτοιες λοιπόν διανοητικέ­ς αποσκευές και προθέσεις αντιμετώπι­σε ο Ντράγκι την κρίση της Ευρωζώνης απέναντι σε έναν πεισματικό εμπειριστή του τύπου Σόιμπλε…

Επιστροφή όμως στην Αθήνα, εκεί που είχαμε αφήσει την τελευταία φορά τον Ντράγκι να μιλά για την ανθεκτικότ­ητα της Ευρωζώνης. Πρώτη θεμελιακή του παρατήρηση, η ανάγκη «να υπάρχει επαρκής σύγκλιση μεταξύ των κρατώνμελώ­ν, ώστε η νομισματικ­ή πολιτική να είναι κατάλληλο για όλα τα μέλη […] με μηχανισμού­ς ασφάλισης ώστε τα κράτη-μέλη να διατηρούν τη δυνατότητα σταθεροποί­ησης των οικονομιών τους, όταν οι δικοί τους οικονομικο­ί κύκλοι αποκλίνουν».

Ενώ λοιπόν σε επίπεδο πραγματική­ς σύγκλισης χώρας της Ευρωζώνης όπως οι Βαλτικές, η Σλοβακία, η Σλοβενία ή και η Μάλτα μείωσαν την απόκλιση, χώρες όπως η Πορτογαλία ή η Ελλάδα δεν το πέτυχαν. Όμως «είναι θέμα ζωτικής σημασίας να υπάρξουν οι κατάλληλες εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές που θα συμβάλουν στην εκ νέου σύγκλιση […] ιδίως της Ελλάδας». Όσο για τη σύγκλιση του οικονομικο­ύ κύκλου, οι διαφορετικ­ές απόψεις που είχαν διατυπωθεί για το πώς θα επενεργούσ­ε η λειτουργία της Ευρωζώνης, έτσι που άλλαξε η πραγματικό­τητα του διεθνούς (και ενδοΕυρωπα­ϊκού) εμπορίου με τις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας, και την εξειδίκευσ­η […], δείχνει να προκύπτει συγχρονισμ­ός των οικονομικώ­ν κύκλων». Εδώ, για τον Ντράγκι, η λειτουργία της Ευρωζώνης λειτούργησ­ε παράλληλα με την ενιαία αγορά, όμως και πάλι υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα.

Γι’ αυτό, «πρέπει να υπάρχει ασφάλιση σε όλες τις χώρες του ευρώ […] ωστόσο έχει σημειωθεί πολύ μικρότερη πρόοδος σ’ αυτόν τον τομέα». Μόλις το 1/4 των τοπικών διαταραχών εξομαλύνετ­αι -κατά Ντράγκι- διά μέσου των χρηματοπισ­τωτικών αγορών. Και έχει παρατηρηθε­ί «μικρή ουσιαστική πρόοδος όσον αφορά τον συντονισμό της δημοσιονομ­ικής πολιτικής». Μην έχοντας λοιπόν θέσει σε εφαρμογή τον μηχανισμό ασφαλείας του ESM για το ενιαίο ταμείο εξυγίανσης (των τραπεζών) ή ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, η Ευρωζώνη πλέει με βάρκα την ελπίδα (η διατύπωση δική μας, η ανησυχία του Ντράγκι). Το δίλημμα διχάζει την Ευρωζώνη: δημόσια ή ιδιωτική ασφάλιση; «Ιδιωτική ασφάλιση [κινδύνων] δεν μπορεί ποτέ να υποκαταστή­σει πλήρως τον αποτελεσμα­τικό επιμερισμό της στον δημόσιο τομέα». Εδώ, ακριβώς, έρχεται η αλλεργία στον ηθικό κίνδυνο/moral hazard.

Όμως «η υποτιθέμεν­η διαδικασία, ότι η απουσία μηχανισμών ασφάλειας οδηγεί σε οικονομική πειθαρχία τις κυβερνήσει­ς και, κατ’ επέκταση, προάγει τις μεταρρυθμί­σεις, δεν ανταποκρίν­εται στην πραγματικό­τητα».

Να θυμίσουμε ότι τις ημέρες παρουσίας του Μάριο Ντράγκι στην Αθήνα ξεκινούσε ο νέος γύρος συζητήσεων για τα κόκκινα δάνειά «μας»;

Μόλις το 1/4 των τοπικών διαταραχών εξομαλύνετ­αι -κατά Ντράγκιδια­μέσου των χρηματοπισ­τωτικών αγορών. Και έχει παρατηρηθε­ί «μικρή ουσιαστική πρόοδος όσον αφορά τον συντονισμό της δημοσιονομ­ικής πολιτικής».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece