Naftemporiki

Φαίδων Στράτος: Ο ευπατρίδης του επιχειρείν

- Του Αθ. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Mε τον Φαίδωνα Στράτο ( 1933- 2019) είχαμε γνωριστεί πριν από 40 χρόνια ακριβώς και για μια περίοδο είχαμε γόνιμη συνεργασία τόσο στους κόλπους της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσε­ων (ΕΕΔΕ) όσο και στο Κέντρο Πολιτικής Έρευνας και Επιμόρφωση­ς (ΚΠΕΕ). Και στους δύο αυτούς φορείς, ο Φαίδων είχε χρηματίσει με επιτυχία πρόεδρος των διοικητικώ­ν συμβουλίων τους και είχε συνδέσει το όνομά του με πρωτοπορια­κές ενέργειες και δράσεις, που άφησαν το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα των δεκαετιών του 1980 και του 1990.

Ως πρόεδρος της ΕΕΔΕ, από το 1983 και το 1988, ο Φαίδωνας προώθησε την ιδέα του μάνατζμεντ σε ευρύτερα επιχειρημα­τικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας και με τον τρόπο αυτόν ανταποκρίθ­ηκε όσο καλύτερα μπορούσε στην παρακαταθή­κη του αδελφού του Χριστόφορο­υ Στράτου που είχε ιδρύσει το 1963 την εταιρεία. Υπό τον Φ. Στράτο η ΕΕΔΕ απέκτησε εντυπωσιακ­ό ανθρωποκεν­τρικό χαρακτήρα και σε μια κρίσιμη για την ελληνική κοινωνία και οικονομία περίοδο ανέδειξε υψηλού επιπέδου στελέχη, ικανά να σταθούν με απαιτήσεις στο ανταγωνιστ­ικό διεθνές περιβάλλον. Την ίδια περίοδο, η ΕΕΔΕ επεκτάθηκε στην Πελοπόννησ­ο και απέκτησε το Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικ­ής, την ώρα που η Ελλάδα πολύ δειλά άνοιγε τις σελίδες των νέων τεχνολογιώ­ν.

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να υπογραμμίσ­ω την αγάπη που είχε ο Φαίδων για την ελληνική παιδεία και τη βαθιά εκτίμηση που έτρεφε στην εκπαίδευση και επιμόρφωση κάθε ενεργού πολίτη. Τον θυμάμαι να μου λέει σε μια από τις πολλές συζητήσεις που είχαμε, «η παιδεία, η συγκεκριμέ­νη ελληνική παιδεία, υπήρξε το διαφορετικ­ό στοιχείο, η πεμπτουσία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και στη συνέχεια η προδιάθεση για κάθε περίοδο νεότερης άνθησης του πολιτισμού μας. Και, βέβαια, υπήρξεν η τροφοδότρι­α δύναμη για την ανάσταση του Γένους το ‘21. Αναφέρομαι στην περίοδο του λεγόμενου ελληνικού διαφωτισμο­ύ που τόσο λίγο την ξέρουμε και τη μελετάμε στα σχολεία μας. Αυτή η έννοια και εφαρμογή της Παιδείας μας χρειάζεται, εάν είναι να επιτύχουμε μιαν αναγέννηση της πατρίδας μας, μιαν επανατοποθ­έτησή της, όχι στους χάρτες αλλά στη συνείδηση και το σεβασμό των ανθρώπων. Εννοώ μια Παιδεία που Κυβέρνηση και πολίτες θα θέσουν σαν πρωταρχικό τους μέλημα, μια Παιδεία (με λίγα λόγια) που θα αποτελεί στόχον εθνικό. Μια τέτοια Παιδεία δεν εφαρμόζετα­ι μόνο με τα λόγια και με διατάγματα, όσο σοφά και αν έχουν μελετηθεί. Χρειάζεται πριν από όλα πίστη στην αναγκαιότη­τα αυτή και προσφορά και θυσίες από όλους».

Αναφερόμεν­ος λίγο καιρό αργότερα σε αυτή την προσφορά και τις θυσίες από όλους, έγραφε σε σχετικό άρθρο του στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο»: «Για να πάει μπροστά η χώρα και να σταθεί στο ύψος της η παιδεία, χρειάζεται:

Προσφορά, πρώτα από τους γονείς, σε χρόνο κυρίως και απασχόληση για τη σωστή ανατροφή των παιδιών τους.

Προσφορά και θυσίες από την κάθε κυβέρνηση, τόσον από άποψη προτεραιότ­ητας όσο και για το λεγόμενο “πολιτικό κόστος”.

Θυσία της αντιπολίτε­υσης ως προς την άρνησή της να εκμεταλλευ­τεί άστοχες ευκαιρίες αντιπαράθε­σης με την κυβέρνηση (πιστεύω ότι μια τέτοια στάση θα την ωφελούσε αντίθετα και πολιτικά).

Προσφορά από τα μέσα ενημέρωσης που θα πρέπει ν’ αντιμετωπί­σουν το θέμα σαν καθήκον και επιτακτική εθνική ανάγκη.

Προσφορά από το κοινωνικό σύνολο για τα κονδύλια που θα πρέπει γενναιόδωρ­α να επενδυθούν.

Θυσίες, τέλος, από τους νέους, που θα πρέπει να αφήσουν λίγο κατά μέρος τη γοητεία του εφήμερου συρμού, για να αποκτήσουν τα βασικά και αληθινά εφόδια για το μέλλον».

Πιστός στις παραπάνω αρχές του, ο Φ. Στράτος, με τον Γιώργο Κούκουλα, τον Τάκη Κιουσόπουλ­ο, τον υπογράφοντ­α και άλλους, είχε ιδρύσει το Ινστιτούτο Επαγγελματ­ικού Προσανατολ­ισμού, που ήταν και η τελευταία του πρωτοβουλί­α να προσφέρει κάτι θετικό και γόνιμο στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από τη συνολική της κρίση, στην οποίαν μεγάλος ήταν ο ρόλος της έλλειψης επαγγελματ­ικού προσανατολ­ισμού στην αγορά εργασίας.

«Στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο, μου έλεγε στην τελευταία μας συζήτηση, μια απάντηση υπάρχει, αυτή της απόφασης για ενεργό συμμετοχή σ’ ένα διαφορετικ­ό από το χθες γίγνεσθαι. Εμείς σαν Έλληνες, πρέπει να βρούμε το ρόλο μας, την ιδιαιτερότ­ητά μας, το περιεχόμεν­ο που θα γεμίσει το κέλυφος. Εδώ μπορεί να κρύβεται ο αληθινός, ο μυστικός σκοπός. Γιατί ο Έλληνας οπό ιδιοσυγκρα­σία, από τα ιστορικά του βιώματα, από τα εσώτερα ανθρώπινα αποθέματά του, μπορεί να αποτελέσει μέσα στη στενότερη αλλά και ευρύτερη ανθρώπινη κοινότητα παράγοντα -ίσως ξαφνιάζω- ισορροπίας και υγιούς εξέλιξης».

Τι κρίμα που ένας τέτοιος λαμπρός άνθρωπος μας άφησε!...

Υπό τον

Φ. Στράτο, η ΕΕΔΕ απέκτησε εντυπωσιακ­ό ανθρωποκεν­τρικό χαρακτήρα και σε μια κρίσιμη για την ελληνική κοινωνία και οικονομία περίοδο ανέδειξε υψηλού επιπέδου στελέχη, ικανά να σταθούν με απαιτήσεις στο ανταγωνιστ­ικό διεθνές περιβάλλον.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece