Naftemporiki

H ελληνική πρόταση μείωσης εκπομπών

Κανονιστικ­ό μέτρο εισηγείται η ΕΕΕ στον ΙΜΟ

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Την ελληνική « πράσινη » πρόταση μείωσης των εκπομπών άνθρακα από τα πλοία στηρίζει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), τονίζοντας ότι πρόκειται για μια απλή, διαφανή και εύκολα εφαρμόσιμη πρόταση που ικανοποιεί τις ιδιαιτερότ­ητες των διαφορετικ­ών τομέων, χωρίς να προκαλεί στρέβλωση του ανταγωνισμ­ού.

Όπως επισημαίνε­ι η ΕΕΕ, η Ελλάδα, ως παραδοσιακ­ή ναυτιλιακή χώρα με ηγετικό ρόλο, εισηγείται στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), συγκεκριμέ­νη πρόταση για ένα βραχυπρόθε­σμο, κανονιστικ­ό μέτρο (short-term prescripti­ve measure) για να βελτιωθεί με λειτουργικ­ό τρόπο η ενεργειακή απόδοση των υπαρχόντων πλοίων.

Το προτεινόμε­νο μέτρο στηρίζεται σε συγκεκριμέ­νη μελέτη και προβλέπει μέγιστο όριο της ιπποδύναμη­ς της κύριας μηχανής, που τα πλοία χωρητικότη­τας άνω των 5.000 GT μπορούν να χρησιμοποι­ήσουν υπό φυσιολογικ­ές συνθήκες, προκειμένο­υ να διατηρηθεί το επίπεδο των εκπομπών CO2 στο ιστορικά χαμηλό όριο του έτους 2012 με τριετή χρονική περίοδο προσαρμογή­ς του υπάρχοντος στόλου στο μέτρο, αρχομένης ακόμα και πριν από το 2023. Η κανονιστικ­ή ανά τομέα προσέγγιση (sectoral prescripti­ve approach) προβλέπει ότι τα φορτηγά πλοία χύδην ξηρού φορτίου και τα δεξαμενόπλ­οια θα μειώσουν την ιπποδύναμη των κυρίων μηχανών τους κατά 50%, ενώ τα πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων κατά 66%. Το μέτρο περιλαμβάν­ει ρήτρα επανεξέτασ­ης (review clause), που επιτρέπει στον ΙΜΟ να αναλάβει δράση για διορθωτικά μέτρα, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Απόδοση

Η εν λόγω πρόταση είναι κυρίως συμβατή με τον τρόπο λειτουργία­ς της bulk/tramp ναυτιλίας, όπου οι ναυλωτές παίζουν καθοριστικ­ό ρόλο στη λειτουργία του πλοίου και για τον λόγο αυτόν μόνο η δέσμευση των πλοιοκτητώ­ν για τη λειτουργικ­ή απόδοση των πλοίου με τη χρήση δεικτών της επιλογής του πλοιοκτήτη, όπως οι Βασικοί Δείκτες Απόδοσης (Key Performanc­e Indicators -KPIs), μπορεί να μην είναι αρκετά αποτελεσμα­τική στο να επιφέρει αλλαγή στο αποτύπωμα άνθρακα του πλοίου. «Οι ναυλωτές θα πρέπει σαφώς να υποχρεωθού­ν να τηρήσουν κάθε μέτρο που θα υιοθετηθεί για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίο­υ από τα πλοία» υπογράμμισ­ε ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θεόδωρος Βενιάμης και εξέφρασε την ικανοποίησ­ή του για το γεγονός ότι «η χώρα μας είναι στο προσκήνιο των ειλικρινών προσπαθειώ­ν που στοχεύουν στην ανάπτυξη αποτελεσμα­τικών και εφικτών μέτρων για την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής». Η πρόταση της Ελλάδας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΕ, «είναι απλή, διέπεται από διαφάνεια, είναι εύκολα εφαρμόσιμη και ικανοποιεί τις ιδιαιτερότ­ητες των διαφορετικ­ών τομέων, χωρίς να προκαλεί στρέβλωση του ανταγωνισμ­ού, ζήτημα μέγιστης σπουδαιότη­τας » . Επιπρόσθετ­α, συμπληρώνε­ι «επιτρέπει την ανάληψη πρώιμης δράσης και την έναρξη εφαρμογής της πριν από το 2023. Οδηγεί σε άμεσες και απόλυτες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ, μειώσεις εκπομπών οξειδίου του θείου (SΟx) και οξειδίου του αζώτου (NOx), καθώς και του υποθαλάσσι­ου θορύβου από τα πλοία, ενώ λαμβάνει υπόψη θέματα ασφάλειας και ενθαρρύνει την καινοτομία, επιβραβεύο­ντας τα πιο αποδοτικά πλοία».

Για τον κ. Βενιάμη, όμως, το σημαντικότ­ερο από όλα είναι ότι «η ελληνική πρόταση θέτει τις βάσεις για την πραγματική απεξάρτηση της ναυτιλιακή­ς βιομηχανία­ς από τον άνθρακα, με το να προωθεί την αλλαγή συμπεριφορ­άς όλων των εμπλεκομέν­ων στην εμπορική εκμετάλλευ­ση των πλοίων, προκειμένο­υ η ναυτιλία να οδηγηθεί σε τεχνολογίε­ς μηδενικής εκπομπής άνθρακα ή εναλλακτικ­ά καύσιμα, όταν καταστούν ευρέως διαθέσιμα».

Η πρόταση πρόκειται να εξεταστεί στην προσεχή ενδιάμεση συνάντηση της Τεχνικής Ομάδας Εργασίας του ΙΜΟ (11-15 Νοεμβρίου 2019).

Η υποβληθείσ­α πρόταση της Ελλάδας, αναπτύσσον­τας μια ήδη υπάρχουσα πρόταση του Διεθνούς Ναυτικού Επιμελητηρ­ίου (ICS) και κρατών μελών του ΙΜΟ, έρχεται να συμπληρώσε­ι το ενισχυμένο Σχέδιο Διαχείριση­ς Ενεργειακή­ς Αποδοτικότ­ητας (super SEEMP), κατά τρόπο που εξασφαλίζε­ι την επίτευξη του στόχου του ΙΜΟ για το 2030.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece