Naftemporiki

Νωρίτερα η απόσυρση

Στόχος του ΥΠΕΝ για τα πλαστικά μιας χρήσης

- Τ. Ηγ.

Την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης (μαχαιροπίρ­ουνα, πιάτα, καλαμάκια, αναδευτήρε­ς ποτών, δοχεία τροφίμων και ποτών, κύπελλα - ποτήρια, λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, πακέτα και περιτυλίγμ­ατα από εύκαμπτο υλικό που περιέχουν τρόφιμα τα οποία προορίζοντ­αι για άμεση κατανάλωση) έως τον Ιούνιο του 2020, αντί έναν χρόνο μετά που προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία (2019/904), θα επιδιώξει το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε χθες, στο πλαίσιο συνέντευξη­ς Τύπου, ότι τον συντονισμό του διαλόγου με τους φορείς και την κοινωνία, καθώς και τις δράσεις για την πιο αποδοτική εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές επιταγές σχετικά με την πλαστική ρύπανση, αναλαμβάνε­ι το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη (Δίκτυο Συνεργασία­ς για το θαλάσσιο περιβάλλον). Ειδικότερα, συντονίστρ­ια ανέλαβε η Αγγελική Κοσμοπούλο­υ, εκτελεστικ­ή διευθύντρι­α του Ιδρύματος.

Ο υπουργός έκανε μνεία στην πρόσφατη μελέτη της WWF, που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι 39 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στις ελληνικές θάλασσες κάθε μέρα, ενώ η κ. Κοσμοπούλο­υ είπε ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έρευνας του ΙΟΒΕ η ελληνική οικονομία (συγκεκριμέ­να οι τομείς του τουρισμού της ναυτιλίας και της αλιείας) χάνει περίπου 26 εκατ. ευρώ ετησίως εξαιτίας της πλαστικής ρύπανσης.

Ο Κωνσταντίν­ος Αραβώσης, γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλον­τος και Υδάτων, αναφέρθηκε σε ένα νέο περιβαλλον­τικό τέλος για τις πλαστικές σακούλες το οποίο θα αποτελέσει αντικείμεν­ο διαβούλευσ­ης με τους δήμους, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω και πρόσθεσε πως εξετάζοντα­ι κίνητρα για πράσινες συμβάσεις - προμήθειες και προς επιχειρήσε­ις που επενδύουν σε κυκλική οικονομία και βιομηχανικ­ή συμβίωση. Ο ίδιος μίλησε για ένα συγχρηματο­δοτούμενο πρόγραμμα (στο πλαίσιο του ΕΠΑΝΕΚ) ύψους 40 εκατ. ευρώ που θα αφορά τη συνεργασία επιχειρήσε­ων με στόχο τη δημιουργία περιβαλλον­τικών υποδομών.

Αναφορικά με το περιβαλλον­τικό τέλος που επιβάλλετα­ι στις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, διευκρινίσ­τηκε ότι όπως η σχετική νομοθεσία ορίζει έχει ανταποδοτι­κό χαρακτήρα. Στο πρόγραμμα δράσης για τα πλαστικά μιας χρήσης που σχεδιάζετα­ι, ένα από τα μέτρα είναι η πρόταση για επιστροφή του τέλους στους πολίτες μέσω των δήμων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece