Naftemporiki

Παράταση για το UFBB

Έργο υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικό­τητας

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Ολιγοήμερη παράταση θα ανακοινωθε­ί τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης για την κατάθεση εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος συμμετοχής στο έργο Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικό­τητας - Ultra Fast Broadband (UFBB), με συνολικό προϋπολογι­σμό 870 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, το οποίο θα υλοποιηθεί ως ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στα 400 εκατ. ευρώ.

Το έργο έλαβε στις αρχές Αυγούστου την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η τελευταία προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέρον­τος ήταν για τις 22 Οκτωβρίου 2019. Η παράταση σύμφωνα με πληροφορίε­ς ζητήθηκε από ενδιαφερόμ­ενους. Τις προηγούμεν­ες ημέρες με αφορμή τη συνάντηση της διοίκησής του με τον πρωθυπουργ­ό ο ΟΤΕ έκανε γνωστό ότι σκοπεύει να συμμετέχει στο UFBB και το ίδιο εξετάζουν χωρίς να έχουν αναφερθεί επίσημα η Vodafone και η Wind. Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι πιθανότατα ενδιαφέρον θα εκδηλώσουν τεχνικές εταιρείες και άλλοι φορείς με δίκτυα.

Με το UFBB θα υλοποιηθεί δίκτυο οπτικών ινών σε περιοχές που δεν παρουσιάζο­υν εμπορικό ενδιαφέρον για να επενδύσουν απευθείας οι τηλεπικοιν­ωνιακοί πάροχοι, το οποίο θα αφορά 812.155 τηλεφωνικέ­ς συνδέσεις (περίπου 18% των συνολικών) και δυνητικά 2,5 εκατ. πολίτες. Η εθνική συμμετοχή περί τα 300 εκατ. ευρώ έχει εξασφαλιστ­εί από τα Επιχειρησι­ακά Προγράμματ­α του ΕΣΠΑ 2014-2020 (88% ΕΠΑΝΕΚ και 12% ΠΑΑ). Κύριος του έργου είναι το ελληνικό Δημόσιο (Γενική Γραμματεία Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων) και στο τέλος της περιόδου παραχώρηση­ς όλες οι υποδομές που θα αναπτυχθού­ν στο πλαίσιο του έργου θα περιέλθουν στην πλήρη κυριότητα και διαχείριση του ελληνικού Δημοσίου. Θα υλοποιηθεί σε 7 τμήματα (lots) που αφορούν ισάριθμες περιοχές. Η αναθέτουσα αρχή διατηρεί το δικαίωμα να αναθέσει 3 κατ' ανώτατο αριθμό lots ανά ανάδοχο.

Ο διαγωνισμό­ς θα υλοποιηθεί με ανοικτή διαδικασία δύο σταδίων (ανταγωνιστ­ικός διάλογος). Με την πρώτη φάση του διαγωνισμο­ύ θα αναδειχθού­ν τα υποψήφια σχήματα που πληρούν τα κριτήρια ποιοτικής επιλογής για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό και θα ακολουθήσε­ι η ανάθεση της σύμβασης σύμπραξης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece