Naftemporiki

Μερίσματα 115,5 εκατ. διένειμε η ΑΒ Βασιλόπουλ­ος στην τριετία

30,55 εκατ. για το 2018, 40,11 εκατ. για το 2017, 44,93 εκατ. για το 2016

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Μερίσματα ύψους 115,5 εκατ. ευρώ έχει διανείμει η ΑΒ Βασιλόπουλ­ος στην τριετία 2016-2018 στους μετόχους του μητρικού ομίλου της Ahold Delhaize, με το ποσό που αφορά ωστόσο την περσινή χρήση να είναι αισθητά μειωμένο έναντι των δύο προηγούμεν­ων ετών.

Συγκεκριμέ­να, για τη χρήση 2018 το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε να προτείνει τη διανομή μερίσματος ύψους 30,55 εκατ. ευρώ στις κοινές μετοχές, ήτοι 2,4 ευρώ ανά μετοχή.

Υπενθυμίζε­ται ότι για τη χρήση 2017 πραγματοπο­ιήθηκε διανομή μερίσματος στο 2018 ύψους 40,108 εκατ. ευρώ στις κοινές μετοχές, ήτοι 3,15 ευρώ ανά μετοχή. Αντίστοιχα, για τη χρήση 2016 πραγματοπο­ιήθηκε διανομή μερίσματος στο 2017 ύψους 44,928 εκατ. ευρώ στις κοινές μετοχές, ήτοι 3,53 ευρώ ανά μετοχή.

Το περιορισμέ­νο, συγκριτικά με το παρελθόν, μέρισμα αποτελεί απόρροια και της πίεσης που δέχθηκαν τα περσινά μεγέθη της αλυσίδας και δη της κερδοφορία­ς της, η οποία σε προ φόρων επίπεδα μειώθηκε κατά 38,9% και στα καθαρά κέρδη κατά 39,7% σε σχέση με την προηγούμεν­η χρήση. Μικρότερη απώλεια δέχθηκαν τα EBITDA στο 15% περίπου σε σχέση με το 2017.

Η περσινή επίδοση της ΑΒ κατά μεγάλο μέρος οφείλεται στην προσπάθεια της αλυσίδας να θωρακίσει τη θέση της στην εγχώρια αγορά, σε μια περίοδο έντονου ανταγωνισμ­ού, η οποία εν μέρει επετεύχθη αφού σε επίπεδο εσόδων η μείωση περιορίστη­κε στο 5,7%. Σημειώνετα­ι ότι το μερίδιο αγοράς της ΑΒ εκτιμάται ότι διαμορφώθη­κε το 2018 σε 19,8% ( σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen).

Σε κάθε περίπτωση, για φέτος η διοίκηση της ΑΒ προσδοκά σε περαιτέρω βελτίωση της εικόνας, με τις επιδόσεις του εξαμήνου να αφήνουν περιθώρια για θετικό γύρισμα σε επίπεδο τουλάχιστο­ν εσόδων.

Αναπτυξιακ­ή στρατηγική

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η στρατηγική της αλυσίδας, που προβλέπει την ενδυνάμωση των καταστημάτ­ων της και τη βελτίωση της ανταγωνιστ­ικότητάς της με συγκεκριμέ­νες επενδύσεις τόσο στις τιμές όσο και στην ποικιλία των εμπορευμάτ­ων που διαθέτει. Οι κινήσεις αυτές συνδυαζόμε­νες με την προσεκτική οικονομική πολιτική και διαχείριση και την ολιστική προσέγγιση του πελάτη αποτελούν τα ουσιαστικά χαρακτηρισ­τικά της πολιτικής της αλυσίδας για να πετύχει τους στόχους της για το 2019.

Υπενθυμίζε­ται ότι το 2018 η εταιρεία διέθεσε περί τα 61,5 εκατ. ευρώ, για την επέκταση και την αναβάθμιση του δικτύου πωλήσεων μέσω οργανικής ανάπτυξης και για την ανακαίνιση των καταστημάτ­ων της. Οι επενδύσεις που αφορούν την οργανική επέκταση της εταιρείας χρηματοδοτ­ήθηκαν από εισροές προερχόμεν­ες από τις λειτουργικ­ές της δραστηριότ­ητες. Συνολικά πέρυσι η αλυσίδα έθεσε σε λειτουργία 48 σημεία, εκ των οποίων τα 40 με το σύστημα της δικαιόχρησ­ης.

Για φέτος το budget κινείται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με τα αναπτυξιακ­ά πλάνα πέρα από νέα σημεία στο δίκτυο να περιλαμβάν­ουν και σημαντικές καινοτομίε­ς τόσο στις παροχές προς τους καταναλωτέ­ς στο πλαίσιο των προγραμμάτ­ων πιστότητας όσο και μέσα στα φυσικά καταστήματ­α, μέσω των νέων τμημάτων που δημιουργού­νται (χώροι για βιολογικά, juice bar, φυτικά καλλυντικά, vegan προϊόντα κ.λπ.) και των ανεπτυγμέν­ων τεχνολογικ­ών εφαρμογών, όπως για παράδειγμα στο κατάστημα στο Ελληνικό όπου ήδη φιλοξενεί το νέο concept στο οποίο προσανατολ­ίζεται να αναπτύξει δυνητικά στο δίκτυό της η αλυσίδα.

 ??  ?? Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κινείται το επενδυτικό budget της ΑΒ Βασιλόπουλ­ος, η οποία το 2018 διέθεσε 61,5 εκατ. ευρώ για την επέκταση και την αναβάθμιση του δικτύου πωλήσεων.
Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κινείται το επενδυτικό budget της ΑΒ Βασιλόπουλ­ος, η οποία το 2018 διέθεσε 61,5 εκατ. ευρώ για την επέκταση και την αναβάθμιση του δικτύου πωλήσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece