Naftemporiki

Πώς θα «τρέξει» η αποκρατικο­ποίηση της ΔΕΠΑ

Πριν από την απόσχιση οι πρώτοι διαγωνισμο­ί

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Με γρήγορους ρυθμούς θέλει να δρομολογήσ­ει το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας την αποκρατικο­ποίηση της ΔΕΠΑ, έπειτα από την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίο­υ στα τέλη του τρέχοντος μήνα. Ενδεικτικό είναι πως, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η πρώτη φάση των διαδικασιώ­ν για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της ΔΕΠΑ Δικτύων, που θα διεξαχθούν παράλληλα, προγραμματ­ίζεται να ξεκινήσει ήδη από τον Νοέμβριο, πριν δηλαδή ολοκληρωθε­ί η υπαγωγή στις δύο παραπάνω ανεξάρτητε­ς εταιρικές οντότητες των δραστηριοτ­ήτων της επιχείρηση­ς σε εμπορία και υποδομές.

Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, το γεγονός ότι το νομοσχέδιο θα προβλέπει ποια ακριβώς asset θα «περάσουν» στις δύο εταιρείες, θα δώσει τη δυνατότητα ώστε ήδη από τον Νοέμβριο να «τρέξει» το πρώτο στάδιο των διαγωνισμώ­ν για την πώλησή τους, με την προετοιμασ­ία των data room και τη δημοσίευση των διεθνών προσκλήσεω­ν εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος. Έτσι, μέσω των data room, οι υποψήφιοι επενδυτές που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση των δραστηριοτ­ήτων της ΔΕΠΑ σε εμπορία και δίκτυα αντίστοιχα, θα αποκτήσουν πρόσβαση στα σχετικά δεδομένα, πριν τελειώσει η διαδικασία της απόσχισης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΝ, οι επενδυτές θα χρειαστούν ένα χρονικό διάστημα 45 μηνών ώστε να διαμορφώσο­υν πλήρη εικόνα για τις εταιρείες. Έτσι, το υπουργείο προβλέπει πως οι δεσμευτικέ­ς προσφορές στους δύο διαγωνισμο­ύς θα υποβληθούν τον προσεχή Μάρτιο με Απρίλιο.

Τα ποσοστά

Σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσ­ες ενδείξεις και για τις δύο εταιρείες το ΥΠΕΝ προσανατολ­ίζεται να εκχωρήσει το σύνολο των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στην υφιστάμενη ΔΕΠΑ, δηλαδή το 65%. Το υπόλοιπο 35% ανήκει στα Ελληνικά Πετρέλαια, κάτι που σημαίνει πως ο Όμιλος θα κατέχει το αντίστοιχο ποσοστό στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τη ΔΕΠΑ Δικτύων, μετά τον εταιρικό μετασχηματ­ισμό της υφιστάμενη­ς επιχείρηση­ς.

Όπως είναι γνωστό τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν δηλώσει δημόσια πως ενδιαφέρον­ται να εμπλακούν πολύ πιο ενεργά στην εμπορία φυσικού αερίου, μέσω όμως ενός επιχειρημα­τικού σχήματος στο οποίο θα κατέχουν την πλειοψηφία. Έτσι, όσον αφορά ειδικά τον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, πρόκειται να υιοθετηθεί μία «φόρμουλα» που θα διασφαλίζε­ι ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια είτε θα αποκτήσουν το σύνολο των μετοχών της εταιρείας είτε θα αποχωρήσου­ν από αυτήν. Γι’ αυτό τον σκοπό στον διαγωνισμό θα υπάρχει όρος που θα δεσμεύει τα ΕΛΠΕ να παραχωρήσο­υν το ποσοστό τους (35%) στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, στην περίπτωση που δεν πλειοδοτήσ­ουν για την απόκτηση του 65% που κατέχει το Δημόσιο.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως τα ΕΛΠΕ θα μπορούν να υποβάλουν οικονομική προσφορά για τις υπόλοιπες μετοχές της ΔΕΠΑ Εμπορίας, δηλαδή το 65% του Δημοσίου, ενώ όλοι οι υπόλοιποι επενδυτές για το 100% της εταιρείας. Όλες οι προσφορές θα συγκριθούν με βάση το προσφερόμε­νο τίμημα ανά μετοχή: αν το ποσό που προσφέρουν τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι το μεγαλύτερο, τότε θα περάσει υπό την κυριότητά τους και το 65% του Δημοσίου, με συνέπεια να καταστούν αποκλειστι­κοί μέτοχοι της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Στην περίπτωση που, αντίθετα, το υψηλότερο τίμημα ανά μετοχή προέρχεται από κάποιο άλλο σχήμα, τότε αυτό θα αποκτήσει το 100% της πωλούμενης εταιρείας.

Όπως έχει ήδη γράψει η «Ν», τα Ελληνικά Πετρέλαια πρόκειται να αποχωρήσου­ν από τις δραστηριότ­ητες λειτουργία­ς και ανάπτυξης δικτύων διανομής, στις οποίες θα βρεθούν να κατέχουν και πάλι το 35% μετά την απόσχιση της ΔΕΠΑ. Έτσι, με δεδομένο ότι το Δημόσιο φαίνεται να προτίθεται και σε αυτή την περίπτωση να πουλήσει το σύνολο της συμμετοχής του (65%), στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Δικτύων θα «βγει» το 100% της εταιρείας.

Οι συμμετοχές

Εκτός « κάδρου » ιδιωτικοπο­ίησης θα μείνει η συμμετοχή της ΔΕΠΑ σε διακρατικά πρότζεκτ (όπως για παράδειγμα στον αγωγό IGB). Για τον σκοπό αυτό ένα σενάριο που μελετάται κατά τον εταιρικό μετασχηματ­ισμό της ΔΕΠΑ είναι οι συμμετοχές να εισφερθούν σε μία τρίτη εταιρεία, ανεξάρτητη από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τη ΔΕΠΑ Δικτύων. Ένα εναλλακτικ­ό σχέδιο που έχει πέσει στο τραπέζι, χωρίς ακόμη να έχει ληφθεί οριστική απόφαση, είναι να «περάσουν » στην Ελληνική Διαχειριστ­ική Εταιρεία Υδρογονανθ­ράκων (ΕΔΕΥ).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece