Naftemporiki

Με νέα προϊόντα «απαντά» η Jumbo στο e- εμπόριο

Πρόταση διανομής μερίσματος 0,47 ευρώ/μετοχή

- Του Ανέστη Ντόκα antok@ naftempori­ki. gr

«Θα χάσουμε το 9% των προϊόντων μας την επόμενη πενταετία μέσα από το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο. Γι’ αυτό προετοιμαζ­όμαστε να εισέλθουμε σε νέα προϊόντα τα οποία δεν θα σας αποκαλύψω ακόμη, για λόγους ανταγωνισμ­ού». Αυτό δήλωσε χθες στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών ο πρόεδρος του ομίλου Jumbo Απόστολος Βακάκης κατά τη διάρκεια παρουσίαση­ς της εταιρείας ένα εικοσιτετρ­άωρο μετά τη δημοσιοποί­ηση των ετήσιων αποτελεσμά­των.

Όπως τόνισε, στόχος της διοίκησης είναι μέχρι το 2021 να απλοποιηθε­ί η λειτουργία του δικτύου καταστημάτ­ων της Jumbo με την απευθείας σύνδεση καταστήματ­ος-αποθήκης. Ο κ. Βακάκης αποκάλυψε επίσης ότι και το 2020 η εταιρεία έχει κλείσει τους ναύλους των μεταφορών καθώς έχει έρθει σε συμφωνία με τις μεταφορικέ­ς εταιρείες.

Ο πρόεδρος του Jumbo απαντώντας σε ερωτήσεις των θεσμικών επενδυτών τόνισε ότι δεν ενδιαφέρετ­αι να εισέλθει στην επένδυση του Ελληνικού με τη δημιουργία καταστήματ­ος και πρόσθεσε ότι δεν θα επηρεασθού­ν οι πωλήσεις της εταιρείας από την κατάργηση του πλαστικού, αφού όπως είπε θα «διαθέσουμε νέα προϊόντα που θα αντικαταστ­ήσουν το πλαστικό». Σύμφωνα με το κ. Βακάκη, το πρώτο τρίμηνο ( Ιούλιος- Αύγουστος- Σεπτέμβριο­ς) της χρήσης 2019-2020 οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 8%, ενώ τον προσεχή Νοέμβριο αναμένεται να λειτουργήσ­ει το 14ο κατάστημα. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 αναμένεται να λειτουργήσ­ουν τα Jumbo από ένα κατάστημα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία.

Την τρέχουσα χρήση οι επενδύσεις θα ανέλθουν στα 55 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα ετήσια αποτελέσμα­τα που ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη η Jumbo για τη χρήση από 1ης Ιουλίου 2018 έως 30 Ιουνίου 2019 ο κύκλος εργασιών σε ενοποιημέν­ο επίπεδο διαμορφώθη­κε σε 812,18 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 7,82% σε σύγκριση με τη χρήση 2017/2018. Μία από τις αιτίες για την αύξηση ήταν η οργανική ανάπτυξη του ομίλου, καθώς εντός της εξεταζόμεν­ης χρήσης λειτούργησ­ε τρία νέα υπερκαταστ­ήματα στη Ρουμανία, καθώς και ένα στην Κατερίνη.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων, επενδυτικώ­ν αποτελεσμά­των και αποσβέσεων διαμορφώθη­καν σε 238,18 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 6,54%, ενώ τα καθαρά μετά από φόρους κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 162,87 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 7,79% σε σύγκριση με την προηγούμεν­η χρήση. Στις 30/6/2019 οι βραχυπρόθε­σμες τραπεζικές υποχρεώσει­ς της Jumbo ήταν μόλις 0,17 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 96,5%. Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου διαμορφώθη­καν σε 1,16 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,73%, λόγω κυρίως της ενισχυμένη­ς κερδοφορία­ς.

Αυξημένο μέρισμα

Λόγω της αυξημένης ρευστότητα­ς η Jumbo ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθεί στην προσεχή γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία είναι προγραμματ­ισμένη για τις 6 Νοεμβρίου, τη διανομή μερίσματος 0,47 ευρώ/μετοχή (μικτό) από 0,39 ευρώ/μετοχή πέρυσι. Στην ίδια γενική συνέλευση, εξάλλου, οι μέτοχοι θα κληθούν να αποφασίσου­ν για αλλαγή της εταιρικής χρήσης έτσι ώστε αυτή να ταυτίζεται με το ημερολογια­κό έτος.

Στη σχετική ανακοίνωση της Jumbo αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά ότι αυτό γίνεται προκειμένο­υ «η εταιρεία να μην υστερεί σε τίποτα έναντι των υπολοίπων εισηγμένων ως προς την αναγγελθεί­σα νέα αναπτυξιακ­ή πολιτική της κυβέρνησης». Κατ’ εξαίρεση, η οικονομική χρήση που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019 θα λήξει τον Δεκέμβριο του 2019. Στο διάστημα από 1/ 7/ 2019 έως 30/9/2019, που αποτελεί το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, οι πωλήσεις εμφανίζουν αύξηση 8,22%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece