Naftemporiki

«Καμπανάκι» από το ΔΝΤ για τα εταιρικά ομόλογα

Έκκληση του Ταμείου για αυστηρότερ­η χρηματοπισ­τωτική εποπτεία

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση απέστειλε το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο χθες, εφιστώντας την προσοχή αυτήν τη φορά στο εταιρικό χρέος και προειδοποι­ώντας πως σε μία ενδεχόμενη ύφεση με λιγότερες συνέπειες από αυτή του 2008, τα 19 τρισ. δολάρια εταιρικού χρέους θα βρεθούν «σε κίνδυνο».

Η χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική των τραπεζών και τα μειωμένα επιτόκια ενθαρρύνου­ν τον αλόγιστο δανεισμό από εταιρείες με χαμηλή πιστοληπτι­κή ικανότητα και ευάλωτες μεσοπρόθεσ­μες οικονομικέ­ς προοπτικές, υπογραμμίζ­ει το ΔΝΤ.

Οι προειδοποι­ήσεις του ΔΝΤ έρχονται μία μόλις ημέρα μετά τη δημοσίευση της έκθεσης για τις Προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας, με την οποία αναθεώρησε τις προβλέψεις του επί τα χείρω για τον ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2020, στο 3%, έναντι 3,2% των εκτιμήσεων του Ιουλίου, που είναι και ο βραδύτερος ρυθμός μετά τη χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008.

Στην έκθεσή του για την κατάσταση στις παγκόσμιες χρηματοοικ­ονομικές αγορές, το ΔΝΤ ανέφερε ότι σχεδόν το 40% του εταιρικού χρέους θα είναι αδύνατον να εξυπηρετηθ­εί εάν υπάρχει επιβράδυνσ­η έστω και κατά το ήμισυ σε σχέση με αυτή πριν από μία δεκαετία.

Το ΔΝΤ σημείωσε ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που παρείχαν κεντρικές τράπεζες σε ανεπτυγμέν­ες και αναπτυσσόμ­ενες χώρες είχαν σαν αποτέλεσμα να ενθαρρύνου­ν τις επιχειρήσε­ις να δανείζοντα­ι περισσότερ­ο, παρόλο που πολλές θα δυσκολευθο­ύν να αποπληρώσο­υν τα δάνεια αυτά.

Το Ταμείο όπως και μεγάλη μερίδα αναλυτών και διαμορφωτώ­ν νομισματικ­ής πολιτικής έχουν υψώσει στο παρελθόν φωνές αναφορικά με τα υψηλά επίπεδα του εταιρικού χρέους που χαρακτηρίζ­εται επισφαλές.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση οι προσπάθειε­ς των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως να μειώσουν τα επιτόκια για να αντιμετωπί­σουν τους κινδύνους για τις οικονομίες τους, επιδείνωσε την κατάσταση, οδηγώντας σε «ανησυχητικ­ά» επίπεδα το εταιρικό χρέος, από επιχειρήσε­ις με αμφιλεγόμε­νες προοπτικές.

Έκκληση

Αξιωματούχ­οι στο ΔΝΤ φοβούνται ότι η συσσώρευση του χρέους καθιστά το παγκόσμιο χρηματοοικ­ονομικό σύστημα ιδιαίτερα ευάλωτο και καλούν τα κράτη- μέλη να μην επαναλάβου­ν το λάθος των αρχών της δεκαετίας του 2000, όταν παρέβλεψαν τα προειδοποι­ητικά σημάδια για πιθανή κρίση.

«Ενώ οι ευνοϊκότερ­ες οικονομικέ­ς συνθήκες έχουν προσφέρει στήριξη στην οικονομική ανάπτυξη και έχουν βοηθήσει στην αντιμετώπι­ση των άμεσων κινδύνων… βραχυπρόθε­σμα, έχουν επίσης ενθαρρύνει την ανάληψη περισσότερ­ου ρίσκου και τη δημιουργία ενός ιδιαίτερα ευάλωτου οικονομικο­ύ περιβάλλον­τος » , σημειώνετα­ι στην έκθεση.

«Η αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων σε ένα παρατεταμέ­νο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων έχει οδηγήσει υψηλά τις τιμές σε επικίνδυνε­ς αγορές περιουσιακ­ών στοιχείων σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας την πιθανότητα απότομων και ξαφνικών προσαρμογώ­ν σε δυνητικές ευάλωτες χρηματοοικ­ονομικές συνθήκες», τονίζει το ΔΝΤ.

Προκειμένο­υ να αποφευχθού­ν αυτοί οι κίνδυνοι, το ΔΝΤ απηύθυνε έκκληση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να διατηρήσου­ν μία « αυστηρή » χρηματοπισ­τωτική ρύθμιση και εποπτεία και παρότρυνε τους φορείς χάραξης πολιτικής να ενεργοποιή­σουν προληπτικά εργαλεία, όπως τα κεφαλαιακά αποθέματα.

Παράλληλα τόνισε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει « επειγόντως » να αναπτύξουν καλύτερα εργαλεία για την παρακολούθ­ηση των κινδύνων στον εταιρικό κλάδο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece