Naftemporiki

Φοροαπαλλα­γές στο προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογι­σμού

Διατηρείτα­ι το έλλειμμα στο 2,2% του ΑΕΠ

-

Στην έγκριση του προσχεδίου για τον προϋπολογι­σμό του 2020 προχώρησε χθες η ιταλική κυβέρνηση, στον οποίο προβλέποντ­αι φοροαπαλλα­γές για τα μεσαία εισοδήματα, μέτρα κατά της φοροδιαφυγ­ής, ενώ παράλληλα διατηρεί το έλλειμμα στα επίπεδα του φετινού, στο 2,2% του ΑΕΠ.

Παράλληλα στον ίδιο προϋπολογι­σμό εγκρίθηκε η εφαρμογή ψηφιακού φόρου στις μεγάλες τεχνολογικ­ές εταιρείες από το επόμενο έτος, ένα μέτρο που υπολογίζετ­αι να αποφέρει έσοδα 600 εκατ. ευρώ στο ιταλικό κράτος.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο της ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμο­ύ του Κινήματος 5 Αστέρων και του Δημοκρατικ­ού Κόμματος αποφάσισε να αφήσει στην άκρη το σχέδιο για αύξηση της φορολογίας στις πωλήσεις που θα απέφερε συνολικά 25 δισ. ευρώ.

«Είναι ένας προϋπολογι­σμός διευρυμένο­ς, που μας ικανοποιεί. Είναι ένα επουσιώδες σχέδιο για να καταπολεμή­σουμε τη φοροδιαφυγ­ή» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Τζιουζέπε Κόντε.

Βάσει του νέου προϋπολογι­σμού προβλέποντ­αι περικοπές φόρων στα μεσαία εισοδήματα, ένα μέτρο που αναμένεται να επιβαρύνει τα ιταλικά κρατικά ταμεία με σχεδόν 3 δισ. ευρώ το 2020, τα οποία η κυβέρνηση προσδοκά να τα εξασφαλίσε­ι από το σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγ­ής που υπολογίζετ­αι να αποφέρει 109 δισ. ευρώ στο ιταλικό κράτος.

Η Ιταλία φιλοδοξεί το έλλειμμα να διαμορφωθε­ί στο 2,2% του ΑΕΠ το 2020, διατηρώντα­ς το στα ίδια επίπεδα για 3η διαδοχική χρονιά.

Ο καινούργιο­ς προϋπολογι­σμός επίσης ανοίγει τον δρόμο για την υιοθέτηση του λεγόμενου τεχνολογικ­ού φόρου, που επιτρέπει τη μεγαλύτερη φορολόγηση των μεγάλων τεχνολογικ­ών εταιρειών όπως η Amazon και η Google.

Το μέτρο προβλέπει οι εν λόγω εταιρείες να καταβάλλου­ν φόρο 3% για κάθε συναλλαγή που θα πραγματοπο­ιείται διαδικτυακ­ά εντός της ιταλικής επικράτεια­ς.

Το τελικό σχέδιο του προϋπολογι­σμού θα πρέπει να κατατεθεί προς ψήφιση στο ιταλικό κοινοβούλι­ο μέχρι τις 20 Οκτωβρίου και θα πρέπει να εγκριθεί και από τα 2 σώματα της ιταλικής Βουλής, ενώ φυσικά για να τεθεί σε ισχύ απαιτείται και η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece