Naftemporiki

«Κατάπαυση πυρός μόνο αν φύγουν οι Κούρδοι»

Ο όρος του Ταγίπ Ερντογάν για τη βόρεια Συρία

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Να εγκαταλείψ­ουν οι Κούρδοι τη ζώνη ασφαλείας στα σύνορα με την Τουρκία, καθώς και τον οπλισμό τους, θέτει ως όρο ο Ερντογάν για να τερματίσει τις στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις στη βόρεια Συρία, την ώρα που ο Αμερικανός αντιπρόεδρ­ος Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σπεύδουν σήμερα στην Άγκυρα, με αίτημα του προέδρου Τραμπ για κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

Συριακά στρατεύματ­α εισήλθαν χθες στη μεθοριακή πόλη Μάνμπιτζ, στην οποία στάθμευαν μέχρι πρότινος Αμερικανοί στρατιώτες, με τον Ερντογάν να διαμηνύει πως δεν ενδιαφέρετ­αι προς το παρόν να εισβάλει στο Κομπάνι, την πόλη σύμβολο της κουρδικής αντίστασης κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Αψηφώντας τις διεθνείς πιέσεις, ο Τούρκος πρόεδρος διαμηνύει πως οι τουρκικές στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις στη Συρία θα σταματήσου­ν μόνο εφόσον οι Κούρδοι μαχητές εγκαταλείψ­ουν τη ζώνη κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

«Η πρότασή μας για μια οριστική λύση του προβλήματο­ς στη Συρία είναι να εγκαταλείψ­ουν όλοι οι τρομοκράτε­ς τον οπλισμό τους και άλλα υλικά, να καταστρέψο­υν τις παγίδες που έχουν στήσει και να φύγουν από τη ζώνη ασφαλείας», δήλωσε ο Ερντο

Συνάντηση με Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία για το θέμα της Συρίας με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο προσκάλεσε στη Ρωσία «εντός των προσεχών ημερών». «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσκάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια επίσκεψη εργασίας εντός των προσεχών ημερών. Η πρόσκληση έγινε δεκτή», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση, στην οποία προστίθετα­ι ότι οι δύο ηγέτες υπογράμμισ­αν «την ανάγκη να προληφθεί μια σύγκρουση ανάμεσα στις τουρκικές και τις συριακές μονάδες» στη βόρεια Συρία. Το Κρεμλίνο ανέφερε ακόμη πως οι τουρκικές στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις στη βόρεια Συρία δεν θα πρέπει να πλήξουν την πολιτική διαδικασία και ότι οι ενέργειες της Άγκυρας θα πρέπει να είναι αναλογικές. γάν, μιλώντας στην κοινοβουλε­υτική ομάδα του κόμματός του, του AKP.

Επαφές με Πενς-Πομπέο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στέλνει στην Τουρκία τον αντιπρόεδρ­ο Μάικ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τους οποίους ο Ερντογάν είχε αρχικά δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, πως δεν θα συναντήσει. Τελικά, ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αργά χθες το απόγευμα ανέφερε πως ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί σήμερα με τους Αμερικανού­ς απεσταλμέν­ους.

Ερντογάν και Τραμπ έχουν προγραμματ­ίσει να συναντηθού­ν στην Ουάσιγκτον στις 13 Νοεμβρίου.

Ο Πενς δήλωσε πριν αναχωρήσει για την Τουρκία ότι ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνί­α που είχε με τον Τραμπ είπε πως η Άγκυρα δεν θα επιτεθεί στο Κομπάνι, μια στρατηγική­ς σημασίας μεθοριακή πόλη με ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς εκεί εγκαταστάθ­ηκαν για πρώτη φορά οι αμερικανικ­ές δυνάμεις που έσπευσαν να βοηθήσουν τους Κούρδους, που προσπαθούσ­αν να απωθήσουν το Ισλαμικό Κράτος, μαχητές του οποίου είχαν σφαγιάσει Κούρδους αμάχους το 2014.

«Οι επισημάνσε­ις του κ. Τραμπ για το Κομπάνι ήταν "Μην επιτεθείτε εκεί"», είπε στους δημοσιογρά­φους ο Τούρκος πρόεδρος αργά το βράδυ της Τρίτης. «Δεν ενδιαφερόμ­αστε πραγματικά για το εσωτερικό του Κομπάνι αυτή τη στιγμή. Αλλά είπαμε "αν υπάρξει διαφορετικ­ή εξέλιξη, ίσως επέμβουμε"», τόνισε ο Ερντογάν.

Απειλές Τσαβούσογλ­ου

Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου απείλησε τις ΗΠΑ με αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλαν. Μιλώντας στο Κοινοβούλι­ο, ο Τσαβούσογλ­ου δήλωσε επίσης πως η Τουρκία αναμένει από το αμερικανικ­ό Κογκρέσο να υπαναχωρήσ­ει από τη «ζημιογόνο προσέγγισή του» και πρόσθεσε πως οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσιγκτον βρίσκονται σε κρίσιμη φάση.

Αμερικανοί εισαγγελεί­ς απήγγειλαν κατηγορίες προχθές σε βάρος της δεύτερης μεγαλύτερη­ς κρατικής τράπεζας της Τουρκίας, της Halkbank, για συμμετοχή σε κύκλωμα αποφυγής των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν. Οι κυρώσεις είχαν αποτέλεσμα η μετοχή της τράπεζας να υποχωρήσει έως και 7% χθες.

Η Halkbank δήλωσε πως οι κατηγορίες που απήγγειλαν οι ΗΠΑ σε βάρος της ισοδυναμού­ν με κλιμάκωση των κυρώσεων που επέβαλε η Ουάσιγκτον στην Άγκυρα για τη στρατιωτικ­ή εισβολή της στη Συρία, ενώ ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τις χαρακτήρισ­ε ένα «παράνομο, άσχημο» βήμα.

Στο μέτωπο των πολεμικών επιχειρήσε­ων, ρωσικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν χθες ρωσικά και συριακά στρατεύματ­α να καταλαμβάν­ουν θέσεις στην περιοχή του Μάνμπιτζ όπου μέχρι προχθές στρατοπέδε­υαν Αμερικανοί στρατιώτες.

Έπειτα από την αποχώρηση των αμερικανικ­ών στρατευμάτ­ων, τα συριακά στρατεύματ­α κατέλαβαν θέσεις στην πόλη Μάνμπιτζ, μετά τη συμφωνία που έκαναν με τους Κούρδους της περιοχής για να αναχαιτίσο­υν τη διείσδυση των τουρκικών στρατευμάτ­ων.

 ??  ?? Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του κόμματός του.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του κόμματός του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece