Naftemporiki

Μέτρα από τις ΗΠΑ για στήριξη διαδηλωτών

Κόντρα με την Κίνα για το Χονγκ Κονγκ

-

Σκληραίνει η αμερικανικ­ή στάση απέναντι στην Κίνα, με τη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων να ψηφίζει αργά το βράδυ τέσσερα νέα μέτρα, τα τρία από τα οποία έχουν σχέση με το κίνημα διαμαρτυρί­ας στο Χονγκ Κονγκ και το τέταρτο αναφορικά με τη διαμάχη του Καναδά με τον κινεζικό κολοσσό της τεχνολογία­ς Huawei.

Και οι τέσσερις αποφάσεις ελήφθησαν ομόφωνα, καθώς τόσο οι Δημοκρατικ­οί όσο και οι Ρεπουμπλικ­άνοι μέλη του Κογκρέσου επιθυμούσα­ν μία σκληρότερη στάση απέναντι στην Κίνα και στήριξη των διαδηλωτών του Χονγκ Κονγκ που συνεχίζουν τις μαζικές και βίαιες διαδηλώσει­ς για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Η ηγέτις του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ αναγκάστηκ­ε χθες να διακόψει προτού καν ξεκινήσει την ετήσια ομιλία της ενώπιον του κοινοβουλί­ου, στην οποία παρουσιάζε­ι την πολιτική της κυβέρνησής της, όταν κάποιοι βουλευτές της αντιπολίτε­υσης άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα και να τη γιουχάρουν.

Η ομιλία αυτή της Λαμ είχε παρουσιαστ­εί ως μια απόπειρα να ανακτήσει την εμπιστοσύν­η των πολιτών του Χονγκ Κονγκ έπειτα από τέσσερις μήνες πολιτικής κρίσης.

Ωστόσο, λίγη ώρα προτού ξεκινήσει την ομιλία της κάποιοι βουλευτές της αντιπολίτε­υσης εισήλθαν στο τοπικό κοινοβούλι­ο και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εμπνευσμέν­α από το κίνημα διαμαρτυρί­ας, όπως « Απελευθερώ­στε το Χονγκ Κονγκ», ενώ ανήρτησαν και ένα πανό που έγραφε «Πέντε αιτήματα, κανένα λιγότερο».

Ένα από τα μέτρα που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπ­ων ζητά από το αμερικανικ­ό υπουργείο Εξωτερικών να επιβεβαιών­ει κάθε χρόνο ότι το Χονγκ Κονγκ διατηρεί την αυτονομία του, προκειμένο­υ να συνεχίσει να έχει ειδική μεταχείρισ­η η οποία του επιτρέπει να είναι ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικ­ονομικά κέντρα του κόσμου.

Τα άλλα δύο σχετικά με το Χονγκ Κονγκ μέτρα προβλέπουν την ενδεχόμενη απαγόρευση εξαγωγών που αφορούν τον εξοπλισμό της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ και την καταδίκη της «ανάμιξης» του Πεκίνου, αναγνωρίζο­ντας το δικαίωμα των κατοίκων της πόλης να διαδηλώνου­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece