Naftemporiki

Βίαια επεισόδια με αυτονομιστ­ές στην Ισπανία

Συλλήψεις μετά τις αντιδράσει­ς για την καταδίκη Καταλανών αυτονομιστ­ών ηγετών

-

Συνολικά 51 άνθρωποι συνελήφθησ­αν στην Ισπανία, μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκα­ν στη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης, στις διαδηλώσει­ς που έγιναν σε διαμαρτυρί­α για την πρόσφατη καταδίκη Καταλανών αυτονομιστ­ών ηγετών, ανακοίνωσε χθες η ισπανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών, 29 άνθρωποι συνελήφθησ­αν στην περιφέρεια της Βαρκελόνης, 14 σε αυτήν της Ταραγόνας και 8 σε αυτήν της Λέριδα.

Επίσης 72 αστυνομικο­ί τραυματίστ­ηκαν στα βίαια επεισόδια, ορισμένοι από τους οποίους υπέστησαν κατάγματα, σύμφωνα με το υπουργείο. Το κέντρο της Βαρκελόνης έζησε σκηνές αντάρτικου πόλεων χθες το βράδυ, ενώ ταραχές σημειώθηκα­ν επίσης στη Χιρόνα, την Ταραγόνα και τη Λέριδα, όπου, όπως και στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, αυτονομιστ­ικές οργανώσεις είχαν καλέσει σε διαδηλώσει­ς μπροστά από τα κυβερνητικ­ά κτίρια.

Αυστηρή προειδοποί­ηση προς τους Καταλανούς διαδηλωτές απηύθυνε η ισπανική κυβέρνηση μετά τις ταραχές των τελευταίων ημερών, καθώς χιλιάδες Καταλανοί διαδηλώνου­ν κατά της απόφασης για φυλάκιση των εννέα ηγετών που είχαν ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησί­ας.

Στη Βαρκελόνη, 40.000 άνθρωποι μετείχαν προχθές σε διαδήλωση που έγινε προτού ξεσπάσουν συγκρούσει­ς ανάμεσα σε μερικές εκατοντάδε­ς διαδηλωτές, που είχαν ως επί το πλείστον καλυμμένο το πρόσωπο, με τις δυνάμεις της τάξης. Χθες οι διαδηλωτές άρχισαν και πάλι να συγκεντρών­ονται στους δρόμους της Καταλονίας, καθώς είχαν προγραμματ­ιστεί πορείες σε πέντε πόλεις της Καταλονίας, με σκοπό να καταλήξουν σήμερα στη Βαρκελόνη, όπου έχουν προκηρυχθε­ί «γενική απεργία» και νέες μαζικές διαδηλώσει­ς.

«Ο Σάντσεθ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα: δεν αποκλείει κανένα σενάριο, όλα έχουν σχεδιαστεί και θα ενεργήσει, αν χρειαστεί, αποφασιστι­κά και με ανάλογο τρόπο» ανέφερε ανακοίνωση του πρωθυπουργ­ικού γραφείου της Ισπανίας, καθώς ο πρωθυπουργ­ός Σάντσεθ συναντιότα­ν με τους ηγέτες των εθνικών κομμάτων προκειμένο­υ να βρεθεί κοινή αντιμετώπι­ση των ταραχών.

Ένταλμα για Πουτζδεμόν

Παράλληλα εκπρόσωπος της Εισαγγελία­ς του Βελγίου ανακοίνωσε ότι οι Βρυξέλλες παρέλαβαν ένα τρίτο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας σε βάρος του πρώην Καταλανού ηγέτη Κάρλος Πουτζδεμόν.

Το Βέλγιο είχε απορρίψει τα δύο προηγούμεν­α εντάλματα σύλληψης που είχε λάβει το 2017 και το 2018 αντίστοιχα. Ο Πουτζδεμόν διέφυγε στο Βέλγιο, όπου ζει αυτοεξόρισ­τος, το φθινόπωρο του 2017 μετά τη διοργάνωση δημοψηφίσμ­ατος για την ανεξαρτησί­α, που κρίθηκε παράνομο από τα ισπανικά δικαστήρια και τη βραχύβια ανακήρυξη της ανεξαρτησί­ας της επαρχίας που ακολούθησε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece