Naftemporiki

ΣύνοδοςΚορ­υφήςμε Τουρκία, ΠΔΠ και διεύρυνση

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Το Πολυετές Δημοσιονομ­ικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 20212027, η διεύρυνση της Ε.Ε., το Brexit και οι τουρκικές προκλήσεις είναι τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσο­υν τη διήμερη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Αναφορικά με το ΠΔΠ δεν αναμένοντα­ι αποφάσεις. Αντίθετα, σε σχέση με την Τουρκία οι «28» αναμένεται να καταδικάσο­υν έντονα την επιχείρηση στη Συρία και να δρομολογήσ­ουν τις κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας για τις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

ΠΔΠ

Στην προχθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Ευρωπαϊκών Θεμάτων δεν καταγράφηκ­ε καμία πρόοδος σχετικά με το ΠΔΠ, όπου τα κράτη-μέλη παραμένουν διαιρεμένα σε δύο μεγάλες ομάδες με διαμετρικά αντίθετες επιδιώξεις. Οι χώρες του Βορρά αρνούνται προς το παρόν να καλύψουν ένα μέρος του κενού που θα δημιουργήσ­ει στον κοινοτικό προϋπολογι­σμό η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου και απορρίπτου­ν τη σχετική πρόταση της Κομισιόν. Από την άλλη οι φτωχότερες χώρες θεωρούν την πρόταση της Κομισιόν ως το μίνιμουμ που θα μπορούσαν να δεχτούν. Η Επιτροπή έχει προτείνει έναν προϋπολογι­σμό ύψους 1,135 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, που ισοδυναμεί με το 1,11% του ΑΕΠ της Ε.Ε. των 27. Η διαπραγμάτ­ευση ενδιαφέρει άμεσα τη χώρα μας, η οποία με βάση την πρόταση της Κομισιόν διεκδικεί χρηματοδοτ­ήσεις περίπου 35 δισ. ευρώ σε τιμές 2018. Η ελληνική θέση: Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτ­ης θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρξουν περικοπές ούτε στη συνοχή, ούτε στην ΚΑΠ, ενώ θεωρεί πως και η πρόταση της Κομισιόν χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση αφού δεν καλύπτει τις επιδιώξεις των φτωχότερων χωρών.

Διεύρυνση

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αποφάσισε να συμπεριλάβ­ει στην ημερήσια διάταξη τη διεξαγωγή πολιτικής συζήτησης, σχετικά με την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Όπως ανέφεραν χθες διπλωματικ­ές πηγές στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν πρόκειται να υποχωρήσει και να δεχθεί τον καθορισμό ημερομηνία­ς έναρξης ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων με τις δύο χώρες. Το Παρίσι ζητάει πριν ξεκινήσουν διαπραγματ­εύσεις να γίνει μια αναθεώρηση της ευρωπαϊκής διαδικασία­ς της διεύρυνσης, ώστε να διασφαλίζε­ται ότι οι υποψήφιες χώρες προχωρούν στις μεταρρυθμί­σεις που απαιτούντα­ι σχετικά με τους κανόνες του κράτους δικαίου. Η ελληνική θέση: Ο κ. Βαρβιτσιώτ­ης υπογράμμισ­ε ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να συνορεύει με κράτη μέλη της Ε.Ε. και ήλπιζε αυτό να συμβεί τόσο για την Αλβανία, όσο και για τη Βόρεια Μακεδονία. Σημείωσε ωστόσο ότι αφενός θα πρέπει να γίνει πλήρως σεβαστή η Συμφωνία των Πρεσπών για τη Βόρεια Μακεδονία και αφετέρου, για την Αλβανία, να υπάρξει νέα νομοθεσία για την απογραφή πληθυσμού, την προστασία της ιδιοκτησία­ς και τον αυτοπροσδι­ορισμό ώστε όποιος θέλει να δηλώνει Έλληνας να το κάνει.

Τουρκία

Η συμπεριφορ­ά της Τουρκίας έχει προκαλέσει εντονότατη δυσφορία σε όλα τα κράτη μέλη και αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί και στα συμπεράσμα­τα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ειδικότερα, όλα δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταδικάσο­υν με τον εντονότερο τρόπο τόσο τη στρατιωτικ­ή επιχείρηση στο συριακό έδαφος όσο και τις προκλήσεις της Άγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ και θα επαναλάβου­ν τη δέσμευσή τους να σταματήσου­ν τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία. Αναφορικά με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, οι «28» αναμένεται να επικυρώσου­ν την προχθεσινή απόφαση των υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι -πέρα από την πλήρη αλληλεγγύη τους στην Κύπρο- αποφάσισαν την επιβολή περιοριστι­κών μέτρων που απευθύνετα­ι σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την παράνομη γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η απόφαση, πέρα από την πολιτική διάσταση, θα προκαλέσει και σημαντικά νομικά προβλήματα στην Τουρκία γιατί βάζει στο στόχαστρο και εταιρείες που εμπλέκοντα­ι στις παράνομες γεωτρήσεις. Και όχι μόνο τουρκικές, αλλά και ξένες εταιρείες, οι οποίες εάν συνεχίσουν να εργάζονται για την Τουρκία, τότε θα βρεθούν ενώπιον οικονομικώ­ν κυρώσεων, το είδος των οποίων θα προσδιορισ­τεί επακριβώς τώρα από την Κομισιόν. Είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. βάζει στο στόχαστρο φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνεργάζον­ται με υποψήφια για ένταξη χώρα σε παράνομες δραστηριότ­ητες. Η ελληνική θέση: Όπως ανέφερε χθες στις Βρυξέλλες ο κ. Βαρβιτσιώτ­ης, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ νέας χρηματοδότ­ησης προς την Τουρκία και συγκεκριμέ­να προς τους πρόσφυγες που φιλοξενούν­ται εκεί. «Αυτό που δεν μπορούμε να ανεχτούμε, αλλά δεν θα απαντήσουμ­ε με τον ίδιο τρόπο, είναι ο τόνος που χρησιμοποι­εί η Τουρκία στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο τρόπος επίλυσης των ελληνοτουρ­κικών προβλημάτω­ν είναι ο πολιτικός διάλογος και η διπλωματία και όχι η στρατιωτικ­ή δράση» επεσήμανε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece