Naftemporiki

Κυβερνητικ­ή άσκηση πίεσης προς Ε.Ε. για το προσφυγικό

Τι θα τονίσει ο πρωθυπουργ­ός στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής

-

Με σαφή θέση πως πρέπει να υπάρξει ένας επιμερισμό­ς μεταξύ των κρατών όσον αφορά το προσφυγικό / μεταναστευ­τικό μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα θα επισημαίνε­ι πως πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για όσα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιλέγουν να μην επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί, κάτι που τόνισε και σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 75.000 αιτήσεις για άσυλο, ενώ βάρος θα δοθεί στην αύξηση των επιστροφών στην Τουρκία (καθώς τα τελευταία τρία χρόνια έγιναν μόνο 1.800). Το νομοσχέδιο για το άσυλο δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευσ­η, με την κυβέρνηση να εστιάζει στην αποσυμφόρη­ση των νησιών με μεταφορά 20.000 ατόμων στην ενδοχώρα.

Μιλώντας χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στα 3.000 έως 4.000 ασυνόδευτα παιδιά που φιλοξενούν­ται στην χώρα μας. Επεσήμανε χαρακτηρισ­τικά ότι δεν

Επείγουσα δράση ζητεί η Κομισιόν

Έκκληση για ανάληψη «επείγουσας δράσης» για τη βελτίωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, απευθύνει η τελευταία έκθεση προόδου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευ­ση. Ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την επεξεργασί­α των αιτημάτων ασύλου κατά τη διάρκεια συνέντευξη­ς Τύπου στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος για τη Μετανάστευ­ση, Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να βελτιωθούν οι εσωτερικές διαδικασίε­ς για τη διεκπεραίω­ση των αιτημάτων ασύλου». Ο επίτροπος τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά από «ξεκάθαρες πρωτοβουλί­ες». θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τους εταίρους να συμφωνήσου­ν σε ένα σχέδιο αλληλεγγύη­ς ώστε να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Παράλληλα με την αύξηση των επιστροφών στην Τουρκία, αναγκαίο θεωρείται να υπάρξει και περισσότερ­η ευρωπαϊκή βοήθεια. Στο πλαίσιο αυτό αναφέροντα­ι ενδεικτικά τεχνολογικ­ές υποδομές για την ταυτοποίησ­η πλοιαρίων πριν καν αποπλεύσου­ν από τα τουρκικά παράλια και τη δυνατότητα επικοινωνί­ας με την Ακτοφυλακή της γειτονικής χώρας ώστε οι βάρκες να ακινητοποι­ούνται πριν φτάσουν στα ελληνικά ύδατα.

Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η Ευρώπη δεν εκβιάζεται με απειλές, αλλά παράλληλα πρέπει να είναι προετοιμασ­μένη για το ενδεχόμενο ενός νέου μεταναστευ­τικού και προσφυγικο­ύ κύματος. Προσέθεσε δε ότι η Ε. Ε. έχει υπάρξει « γενναιόδωρ­η» με την Τουρκία, όμως σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι οι αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε πλέον να υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα.

«Μίνι κρίση»

Η κατάσταση στο μεταναστευ­τικό έχει λάβει χαρακτηρισ­τικά μίνι κρίσης σημείωσε χθες ο Γιώργος Κουμουτσάκ­ος, αναπληρωτή­ς υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευ­τική Πολιτική. Μάλιστα, σημείωσε ότι είχαμε αύξηση των μεταναστευ­τικών ροών κατά 200% σε τέσσερις μήνες, ενώ οι εξελίξεις στη Συρία εξακολουθο­ύν να παράγουν νέες ροές.

Όπως είπε από το βήμα του συνεδρίου «Third Sustainabi­lity Summit for the South-East Europe and the Mediterran­ean», που οργανώνει ο Economist στην Αθήνα, η κυβέρνηση προχωρά σε επιτάχυνση με νομοθετική ρύθμιση στις διαδικασίε­ς ασύλου. Να σημειωθεί πως το σχετικό νομοσχέδιο από χθες είναι σε δημόσια διαβούλευσ­η και στη συνέχεια θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece