Naftemporiki

Τέσσερα μέτωπα στην ψήφο ομογενών

Εντατικές διαβουλεύσ­εις και συμβιβασμο­ί για την επίτευξη συναίνεσης

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Να τοποθετηθο­ύν πάνω σε ένα σχέδιο τεσσάρων βασικών σημείων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού θα κληθούν τα κόμματα, με την επόμενη συνεδρίαση να είναι καθοριστικ­ή.

Η διακομματι­κή επιτροπή συνεδρίασε χθες για περισσότερ­ες από δυόμισι ώρες και στο επόμενο «ραντεβού» την ερχόμενη Δευτέρα θα φανεί αν μπορεί να συγκεντρωθ­ούν στη Βουλή τουλάχιστο­ν 200 «ναι».

Μάλιστα, το θέμα αναμένεται να συνδεθεί και με τη Συνταγματι­κή Αναθεώρηση και γι’ αυτόν τον λόγο η συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής για το άρθρο 54 δεν θα γίνει σήμερα. Το συγκεκριμέ­νο άρθρο -που αφορά το εκλογικό σύστημα και τις περιφέρειε­ς- θα συζητηθεί στο τέλος των συνεδριάσε­ων (με τις εργασίες να παίρνουν παράταση έως τις 11 Νοεμβρίου).

Στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, όλα τα κόμματα παρουσίασα­ν τις θέσεις τους και έγινε αναλυτική συζήτηση σε συγκεκριμέ­να σημεία.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα αναλάβει να κάνει τη σύνθεση αυτών των απόψεων και να στείλει στα κόμματα (ενδεχομένω­ς την Παρασκευή) ένα σχέδιο το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μίας ευρύτερης συμφωνίας.

Η κυβέρνηση προσέρχετα­ι στον διάλογο με «ανοιχτό πνεύμα» ήταν το μήνυμα του υπουργού Επικρατεία­ς Γ. Γεραπετρίτ­η, στη συνεδρίαση της επιτροπής για τη Συνταγματι­κή Αναθεώρηση. Μάλιστα, σημείωσε πως θα γίνουν οι αναγκαίες παραχωρήσε­ις από τη βασική θέση που είχε διατυπωθεί, έτσι ώστε να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Στη διακομματι­κή επιτροπή τα βασικά θέματα συζήτησης είναι τα ακόλουθα:

1. Η ισοτιμία της ψήφου. Απαράβατη προϋπόθεση για την κυβέρνηση είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να προσμετράτ­αι στο σύνολο της επικράτεια­ς.

2. Ο αριθμός των βουλευτών που θα εκλέγονται. Στο τραπέζι είναι πρόταση για αύξηση των βουλευτών Επικρατεία­ς από 12 σε 15.

3. Οι προϋποθέσε­ις. Το ΚΚΕ έχει πει πως πρέπει να υπάρχουν προϋποθέσε­ις που έχουν σχέση με τον χρόνο απουσίας (π.χ. έως 30 έτη), αλλά και με την ύπαρξη δεσμών με τη χώρα (π.χ. φορολογικέ­ς προϋποθέσε­ις). Μία πρόταση που μπορεί να συζητηθεί είναι η ύπαρξη ΑΦΜ. Ωστόσο, εκτιμάται πως γι’ αυτά τα θέματα θα πρέπει να υπάρχει και συνταγματι­κή θωράκιση. Από την πλευρά της κυβέρνησης υπήρξαν σκέψεις η πρόβλεψη για τα 30 έτη να ισχύει για όσους εγγραφούν από εδώ και εμπρός στους εκλογικούς καταλόγους. Ωστόσο, αυτό δεν γίνεται αποδεκτό από το ΚΚΕ, που ζητά η σχετική πρόβλεψη να ισχύει για όλους. 4. Η διαδικασία. Η αρχική πρόταση της κυβέρνησης προέβλεπε την επιστολική ψήφο, ενώ θετικά διάκειται και το Κίνημα Αλλαγής. Ωστόσο, κατηγορημα­τικό αντίθετο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι το ΚΚΕ, ενώ ενστάσεις διατυπώνει και το ΜέΡΑ25. Επομένως φαίνεται πως η επιστολική ψήφος δεν «περπατά» και αναμένεται να επιλεγεί η λύση των προξενείων. Πιθανό είναι να βρεθεί και μία εναλλακτικ­ή φόρμουλα για όσους μένουν μακριά από τις επίσημες αρχές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece