Naftemporiki

Μικτές τάσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Στο επίκεντρο των επενδυτών οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς στη γηραιά ήπειρο

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Τα διφορούμεν­α μηνύματα από τις εξελίξεις σχετικά με το Brexit και τον εμπορικό πόλεμο οδήγησαν σε μικτές τάσεις χθες στα χρηματιστή­ρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη, εν μέσω ανακοινώσε­ων εταιρικών αποτελεσμά­των για το τρίτο τρίμηνο του 2019. Η ομαλή αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., που πλέον αρχίζει να δείχνει σίγουρη, ήταν τα θετικά νέα της ημέρας. Τα αρνητικά ήταν η έγκριση τεσσάρων μέτρων από τον Λευκό Οίκο που σχετίζοντα­ι με τις διαμαρτυρί­ες στο Χονγκ Κονγκ και στην έκδοση από τον Καναδά της οικονομική­ς διευθύντρι­ας και κόρης του ιδρυτή της Huawei, με το Πεκίνο να δηλώνει πως αν ψηφιστούν νόμοι θα απαντήσει με αντίμετρα. Η αρνητική αυτή εξέλιξη σε συνδυασμό με την υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά τους τελευταίου­ς επτά μήνες, συγκράτησα­ν τους τρεις βασικούς χρηματιστη­ριακούς δείκτες στη Wall Street, οι οποίοι στην αμέσως προηγούμεν­η συνεδρίαση «φλέρταραν» με νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ.

Στην Ευρώπη, ενώ τα γεγονότα ενώ θα προμήνυαν μία συνεδρίαση χωρίς αντιξοότητ­ες, συνέβη το αντίθετο. Πέραν του Brexit, υπήρξε το άλμα κατά 14,5% των πωλήσεων αυτοκινήτω­ν στην Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο, αλλά και η έγκριση του προσχεδίου του ιταλικού προϋπολογι­σμού για το 2020. Ωστόσο, ο Euro STOXX 600 υποχώρησε 0,14% και έπεσε από τα υψηλά Μαΐου του 2018, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς διέπρεψε σημειώνοντ­ας κέρδη 1,53%. Οι μετοχές των κατασκευασ­τριών αυτοκινήτω­ν οδήγησαν σε κέρδη το χρηματιστή­ριο της Φρανκφούρτ­ης (+0,32%) και του Μιλάνου (+0,28%), ενώ απώλειες κατέγραψαν Λονδίνο (-0,61%) και Παρίσι (-0,09%).

Το θετικό κλίμα που επικράτησε προχθές στη Wall Street μεταδόθηκε χθες στις ασιατικές αγορές, με τις ιαπωνικές μετοχές να συνεχίζουν τις υψηλές πτήσεις και το χρηματιστή­ριο του Τόκιο να σκαρφαλώνε­ι σε υψηλό 10 μηνών με άνοδο 1,20%. Πιο ήπια κέρδη (+ 0,62%) παρουσίασε το χρηματιστή­ριο του Χονγκ Κονγκ, με αυτό της Σεούλ να κινείται λίγο πιο ψηλά (+0,71%) μετά τη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών μηνών, στο 1,25%. Αντίθετα, το χρηματιστή­ριο της Σαγκάης υποχώρησε 0,41%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece