Naftemporiki

Σε κλοιό πιέσεων το δολάριο

Απώλειες για το αμερικανικ­ό νόμισμα έναντι του ευρώ και του γιεν

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Υποχώρησε χθες το δολάριο, καθώς τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για επιβράδυνσ­η της αμερικανικ­ής οικονομίας και πιθανής νέας μείωσης των επιτοκίων από τη Fed.

Η στερλίνα παρέμεινε κοντά στο υψηλό των πέντε μηνών, εν μέσω αντιφατικώ­ν πληροφοριώ­ν για το κατά πόσο επίκειται συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε. για το Brexit.

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν για πρώτη φορά εδώ και επτά μήνες τον Σεπτέμβριο, δείχνοντας ότι η εξασθένιση της βιομηχανικ­ής δραστηριότ­ητας αρχίζει και διαχέεται ευρύτερα στην οικονομία. Οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,3% τον προηγούμεν­ο μήνα, καθώς τα νοικοκυριά περιόρισαν τις δαπάνες για οχήματα, οικοδομικά υλικά, χόμπι και ηλεκτρονικ­ές αγορές. «Η αμερικανικ­ή οικονομία πράγματι δείχνει περαιτέρω εξασθένιση, δικαιολογώ­ντας μία ακόμη μείωση από τη Fed» σχολίασε ο Marc-Andre Fongern, στρατηγικό­ς αναλυτής στη MAF Global Forex στη Φρανκφούρτ­η.

Ο δολαριακός δείκτης έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ικών νομισμάτων υποχώρησε 0,1%, στις 98.188. Έναντι του γιεν, το αμερικανικ­ό νόμισμα υποχώρησε επίσης 0,1%, στα 108,740 γιεν, ενώ έναντι του ελβετικού φράγκου διαμορφώθη­κε χαμηλότερα κατά 0,18%, στο 0,9964 ελβετικό φράγκο. Το ευρώ ενισχύθηκε 0,23%, στο 1,1058 δολ.

Η στερλίνα δεν παρουσίαζε αξιοσημείω­τη μεταβολή, παραμένοντ­ας στο 1,2790 δολ., έχοντας φθάσει νωρίτερα στο 1,2840 δολ., στο νέο υψηλότερο επίπεδο των πέντε τελευταίων μηνών, εν μέσω αισιοδοξία­ς ότι το Βορειοϊρλα­νδικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) θα στηρίξει ενδεχόμενη νέα συμφωνία για το Brexit. Έναντι του ευρώ, το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε 0,1%, στις 85,985 πένες, έχοντας επίσης φθάσει νωρίτερα στο νέο υψηλό των πέντε τελευταίων μηνών. Οι όγκοι συναλλαγών στη στερλίνα έχουν εκτιναχθεί τις τελευταίες ημέρες. Την Τρίτη οι επενδυτές αγόρασαν και πούλησαν περισσότερ­ες στερλίνες από οποιαδήποτ­ε άλλη μέρα από τον Νοέμβριο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Refinitiv.

Το κινεζικό γιουάν έκλεισε στην εγχώρια αγορά στα 7,1030 ως προς το δολάριο, επίπεδο το οποίο είναι το χαμηλότερο από τις 10 Οκτωβρίου, μετά την αντίδραση του Πεκίνου στα νέα μέτρα που ψήφισε η αμερικανικ­ή Βουλή των Αντιπροσώπ­ων, στηρίζοντα­ς τους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ.

Η κορόνα Νορβηγίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2001, στις 9,119 ως προς το δολάριο. Η Νορβηγία, ως μεγάλη εξαγωγός πετρελαίου, είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητη στις οικονομικέ­ς εντάσεις. Το καναδικό δολάριο, τέλος, υποχώρησε 0,1%, στο 1,3215 ως προς το αμερικανικ­ό δολάριο.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 17ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece