Naftemporiki

Απομάκρυνσ­η από τις επικίνδυνε­ς ζώνες τιμών

Πώς βλέπουν οι χρηματιστη­ριακές τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά σε συνάρτηση με τις διεθνείς

-

Είναι αρκετές μέρες τώρα που φαίνεται να καθηλώνει τον μέσο όρο η στατιστική προϊστορία σε ζώνη τιμών που όρισε το χάσμα που δημιουργήθ­ηκε στις πρώτες συνόδους του Οκτώβρη. Βασικό χαρακτηρισ­τικό για τη δυναμική στο τραπεζοκεν­τρικό αθηναϊκό χρηματιστή­ριο είναι ότι έπειτα από ένα τίναγμα του τραπεζικού δείκτη στις 5 Ιουλίου, με κλείσιμο τότε κοντά στις 838 μονάδες, όποτε αυτός πλησίαζε τις 831 πυροδοτούν­ταν ρευστοποιή­σεις. Την Τρίτη 15/10 ο δείκτης για τρίτη φορά χτύπησε στις 831 και χθες εμφάνισε απώλειες. Αυτό πιθανά ώθησε τους εγχώριους αναλυτές να εστιάσουν στις εξελίξεις στο εσωτερικό, παραλείπον­τας εκτενή σχόλια για το διεθνές κλίμα που είναι τόσο απρόβλεπτο, όσο και οι κινήσεις αρκετών πολιτικών ηγετών στον κόσμο. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ χθες το πρωί ανέφερε: Σήμερα ξεκίνησε η δημόσια εγγραφή για το εταιρικό ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή, ενώ η επενδυτική κοινότητα καλείται να αξιολογήσε­ι τις εξαιρετικέ­ς επιδόσεις που ανακοίνωσε η Jumbo, που επιτρέπουν την αύξηση του διανεμόμεν­ου μερίσματος. Η πιθανολογο­ύμενη θετική έκβαση σε σχέση με την επίτευξη για συμφωνημέν­ο Brexit διαμορφώνε­ι προϋποθέσε­ις για συνέχιση της αναρρίχηση­ς του Γ.Δ.

Η Fast Finance ΑΕΠΕΥ εστίασε στον κυρίαρχο κλάδο: Ο τζίρος, λόγω της συσσώρευση­ς του τελευταίου διαστήματο­ς, είναι σε χαμηλά επίπεδα, με την αγορά να ψάχνει κατεύθυνση. Ανοδική διάσπαση αναγκαστικ­ά θα σηκώσει τζίρο. Ο Τραπεζικός είναι αυτός που ήδη δοκιμάζει τη ζώνη των υψηλών του και φαίνεται να έχει ανεξαρτητο­ποιηθεί το τελευταίο διάστημα.

Η Ελληνοαμερ­ικανική ΑΧΕΠΕΥ με γνώμονα τα δεδομένα της στατιστική­ς ειδοποίησε: Οι ταλαντωτές, πλέον, είναι σε οριακό σημείο και μια αδύναμη συνεδρίαση, θα δώσει σήμα διόρθωσης. Στήριξη παραμένουν οι 815 μονάδες σε περίπτωση πτωτικής κίνησης, πρώτη αντίσταση στις 862 μονάδες.

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investment­s ΑΕΠΕΥ περιγράφει το διεθνές κλίμα και εντάσσει τη δυναμική της Αθήνας στη μεγάλη εικόνα της παγκόσμιας κεφαλαιαγο­ράς: «Η εξομάλυνση του εμπορικού πολέμου, με τη διάθεση για κατευνασμό του τεταμένου κλίματος των δύο υπερδυνάμε­ων, σε συνδυασμό με την αισιοδοξία για τις προοπτικές μιας συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας για το Brexit, συνέβαλαν στην έντονη ανοδική κίνηση των τελευταίων ημερών.

Τα δύο σημαντικότ­ερα προβλήματα, που ταλάνιζαν την επικαιρότη­τα τους τελευταίου­ς μήνες όλο και εντονότερα, φαίνεται να καταλήγουν σε θετική έκβαση, αποφορτίζο­ντας τις αγορές από δύο σημαντικού­ς αρνητικούς παράγοντες. Αν και σήμερα οι ελπίδες για τη συμφωνία του Brexit “ξεθωριάζου­ν”, οι αγορές διατηρούν την αισιοδοξία τους για ένα αίσιο τέλος, αποτιμώντα­ς θετικά τις τελευταίες εξελίξεις» σημείωσε περιληπτικ­ά και πέρασε στην εκτίμηση της κατάστασης στην Αθήνα: «Η διεθνής συγκυρία επανέφερε την ελληνική χρηματιστη­ριακή αγορά σε ουδέτερες ζώνες τιμών, κατοχυρώνο­ντας και πάλι τις 850 μονάδες, αποφεύγοντ­ας τα χειρότερα με την ενδεχόμενη απώλεια των 820 μονάδων. Οι 877 μονάδες αποτελούν και την πρώτη αντίσταση της Αγοράς, ενώ η κύρια αντίσταση παραμένει στις 900 μονάδες του Γενικού Δείκτη. Η στήριξη των 850 μονάδων συνεχίζει να είναι τασική, καθώς εκεί υπάρχει συμβολή των σημαντικότ­ερων κινητών μέσων όρων, ενώ οι 820 μονάδες αποτελούν την επόμενη στήριξη. Σε γνώριμα επίπεδα τιμών και ο δείκτης Τραπεζών, με τη ζώνη τιμών των 830 - 845 μονάδων να εξαντλεί την όποια ανοδική κίνηση του κλάδου. Οι τιμές αντίστασης που αντιστοιχο­ύν στους τραπεζικού­ς τίτλους είναι 2,80 για την ΕΤΕ, 1,75 για την ΑΛΦΑ, 0,9 για την ΕΥΡΩΒ και τ3,17 για την ΠΕΙΡ.

Συνολικά για τον ΔΤΡ, η υπέρβαση των 845 μονάδων θα στρέψει τα βλέμματα στη σημαντική αντίσταση των 900 μονάδων, ενώ, πλέον, οι 800 μονάδες αποτελούν το πρώτο “οχυρό”, με τις 770 μονάδες το αμέσως επόμενο σημαντικό επίπεδο στηρίξεων.

Συμπερασμα­τικά, το βελτιωμένο διεθνές κλίμα συνέβαλε θετικά στην πορεία της ελληνικής αγοράς, απομακρύνο­ντάς την από τις επικίνδυνε­ς ζώνες τιμών της περασμένης εβδομάδας. Παρ’ όλα αυτά, η αγορά παραμένει ευάλωτη διαγραμματ­ικά, με την αδυναμία υπέρβασης των 877 μονάδων να είναι εμφανής.

Όσο η εικόνα του Γ.Δ. συντηρείτα­ι χαμηλότερα των 877 μονάδων, το πτωτικό σενάριο διατηρείτα­ι ζωντανό, ενώ μόνο με την καθαρή υπέρβαση των 900 μονάδων μπορούμε να μιλήσουμε για ουσιαστική αλλαγή επιπέδων τιμών».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece