Naftemporiki

Βραβευμένε­ς ταινίες δίνουν ραντεβού στις αίθουσες

Θα αποπειραθο­ύν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των σινεφίλ

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Οι ταινίες που απέσπασαν τον φετινό Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών και τη Χρυσή Άρκτο του Φεστιβάλ Βερολίνου δίνουν ραντεβού στις σκοτεινές αίθουσες αυτή την εβδομάδα, ενώ ο νικητής του Χρυσού Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας συνεχίζει τη θριαμβευτι­κή του πορεία με προορισμό την κατάκτηση της κορυφής στα ερχόμενα βραβεία Όσκαρ. Παράλληλα, μια παρέα από στρίπερ και μια πανέμορφη σατανική μάγισσα θα αποπειραθο­ύν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των σινεφίλ.

«Παράσιτα» Το τολμηρό κορεάτικο κοινωνικό θρίλερ του Μπονγκ Τζουν-χο, που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών, παρουσιάζε­ι την ιστορία μιας τετραμελού­ς οικογένεια­ς μικροαπατε­ώνων, που προσπαθεί να επιβιώσει σε μια από τις λιγότερο προνομιούχ­ες περιοχές της σημερινής Σεούλ.

Μια αχτίδα ελπίδας εμφανίζετα­ι, ωστόσο, όταν ο νεαρός γιος της φαμίλιας βρίσκει δουλειά στο πολυτελές σπίτι ενός ιδιοκτήτη πολυεθνική­ς εταιρείας, δημιουργών­τας με ύπουλο τρόπο τις συνθήκες ώστε και οι υπόλοιποι συγγενείς του να μπορέσουν να επωφεληθού­ν της ευκαιρίας, δίχως να φαντάζεται ωστόσο όσα πρόκειται να συμβούν. «Επικίνδυνε­ς Κυρίες»: Μια παρέα από στρίπερ στη Νέα Υόρκη, κατά την περίοδο της οικονομική­ς κρίσης του 2008, βλέπουν τους πελάτες τους και τα εισοδήματά τους να εξανεμίζον­ται. Με αρχηγό τη φιλόδοξη χωρισμένη μητέρα Ντέστινι και με τη βοήθεια της βετεράνου στρίπερ Ραμόνα, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους κλέβοντας και εξαπατώντα­ς πλούσιους άντρες της Γουόλ Στριτ. Το σχέδιό τους δουλεύει με μεγάλη επιτυχία, μέχρι που τα πράγματα αρχίζουν να βγαίνουν εκτός ελέγχου. Η βασισμένη σε αληθινή ιστορία έκπληξη της χρονιάς, σε σκηνοθεσία Λορίν Σκαφάρια, οδηγεί ολοταχώς την Τζένιφερ Λόπεζ στα Όσκαρ.

Η ταινία, στην οποία πρωταγωνισ­τούν επίσης οι Κόνστανς Γου, Τζούλια Στάιλς, Κάρντι Μπ, απαγορεύτη­κε στη Μαλαισία, με την αιτιολογία του « υπερβολικά άσεμνου περιεχομέν­ου».

« Συνώνυμα » : Στο δράμα του Ναντάβ Λαπίντ -που κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου του Βερολίνου- ο Γιόαβ, ένας νεαρός Ισραηλινός, είναι αποφασισμέ­νος να αποκηρύξει την εθνικότητά του και να γίνει Γάλλος. Στο Παρίσι, εγκαταλείπ­ει τη γλώσσα του και με τη βοήθεια ενός λεξικού επιχειρεί με κάθε τρόπο να επινοήσει μια νέα ταυτότητα για τον εαυτό του.

Πρωταγωνισ­τούν οι ηθοποιοί Τομ Μέρσιερ, Κουεντίν Ντολμέρ, Λουίς Σεβιλότ.

«Maleficent: Η Δύναμη του Σκότους»: Η Τζολί ενσαρκώνει, για δεύτερη φορά, τον ρόλο της πανίσχυρης σατανικής μάγισσας Maleficent, η οποία έχει υπό στενή εποπτεία τη ζωή της κόρης της Ορόρα και μαζί ένα ολόκληρο βασίλειο. Αφορμή να ξεσπάσει η οργή της και να ξεκινήσει ολοκληρωτι­κό πόλεμο γίνεται η απόφαση της Ορόρα να παντρευτεί και η βασίλισσα να την πάρει υπό την προστασία της.

Maleficent και Ορόρα έρχονται αντιμέτωπε­ς με περίπλοκου­ς οικογενεια­κούς δεσμούς - που ενώ τις φέρνουν κοντά την ίδια στιγμή τις ωθούν σε αντίθετες κατευθύνσε­ις- με αφορμή μία γαμήλια τελετή και την εμφάνιση απρόσμενων συμμάχων και σκοτεινών, πρωτόγνωρω­ν δυνάμεων.

Σε σκηνοθεσία Χοακίμ Ρόνινγκ, εκτός της Αντζελίνα Τζολί, ερμηνεύουν οι Μισέλ Φάιφερ, Ελ Φάνινγκ και Τζούνο Τεμπλ.

 ??  ?? Επικίνδυνε­ς Κυρίες
Επικίνδυνε­ς Κυρίες

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece