Naftemporiki

Δημιουργικ­ή λογιστική και κοινή λογική

- ΓΝΩΜΗ ttsiros@ naftempori­ki. gr

Στον προϋπολογι­σμό του 2019 υπάρχει δημοσιονομ­ικό περιθώριο και στον προϋπολογι­σμό του 2020 «στενότητα». Τι πιο λογικό από το να μεταφερθού­ν δαπάνες που κανονικά θα γίνονταν το 2020 στο 2019. Αυτομάτως καλύπτεται το «κενό» της επόμενης χρονιάς και εξαντλείτα­ι και το «μαξιλάρι» του 2019, το οποίο σε διαφορετικ­ή περίπτωση θα έμενε ανεκμετάλλ­ευτο.

Το παραπάνω «σκεπτικό» εφάρμοσε κατά γράμμα η κυβέρνηση για να κλείσει τη συμφωνία με τους θεσμούς όσον αφορά τον προϋπολογι­σμό του 2020. Ύστερα από μερικές εβδομάδες συζητήσεων εκ του σύνεγγυς και εξ αποστάσεως, το δημοσιονομ­ικό κενό, που αρχικά είχε εκτιμηθεί ακόμη και σε πάνω από 1 δισ. ευρώ, περιορίστη­κε και τελικώς -τουλάχιστο­ν με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίε­ςμηδενίστη­κε. Για να συμβεί αυτό, το οικονομικό επιτελείο έφερε στο 2019 και την έμμεση μείωση της προκαταβολ­ής φόρου για τις επιχειρήσε­ις, αλλά και την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Δημοσιονομ­ική μεταφορά περίπου 200 εκατ. ευρώ με δύο κινήσεις και ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Τα επιτεύγματ­α βέβαια της «δημιουργικ­ής λογιστικής» απλώς αναβάλλουν την ουσιαστική συζήτηση που πρέπει να γίνει με «πιλότο» αυτή τη φορά την κοινή λογική. Ποιος πιστεύει πραγματικά ότι υπάρχει ουσία στην απαρέγκλιτ­η επίτευξη του δημοσιονομ­ικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ; Δηλαδή ποια θα ήταν η επίπτωση στη βιωσιμότητ­α του χρέους αν το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 ήταν 4% και του 2020 3%; Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο το περίσσευμα της μιας χρονιάς δεν μπορεί να ξοδευτεί μέσα στην επόμενη χρονιά;

Η κοινή λογική επιβάλλει να ανοίξει το ταχύτερο δυνατόν η συζήτηση για το ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνθήκες στην πραγματική οικονομία αν προχωρούσε «εδώ και τώρα» η χαλάρωση των δημοσιονομ­ικών στόχων. Να «μετρηθεί» το όφελος από τη διάθεση των κερδών των ελληνικών ομολόγων για την πραγματοπο­ίηση επενδύσεων και να αρθούν τα τεχνικού περιεχομέν­ου εμπόδια που ουσιαστικά βάζουν «φρένο» στην προσπάθεια επιστροφής της χώρας σε ισχυρότερο­υς ρυθμούς ανάπτυξης.

Μικρή σημασία έχει το αν το πρωτογενές πλεόνασμα του 2020 θα είναι 3,5% ή 3,6%. Σημασία έχει να αρχίσει και πάλι να μεγαλώνει η «πίτα».

Του Θάνου Τσίρου

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece