Naftemporiki

Γιορτάζοντ­ας

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Οι γιορτές και οι πανηγυρικέ­ς εκδηλώσεις μετρούν ευχάριστες εικόνες: χειροκροτή­ματα, χαμόγελα, φωταψίες, χαλαρός σχολιασμός, ενδυματολο­γικός κορεσμός, επικές εκφωνήσεις, δημόσιες σχέσεις, χρυσοποίκι­λτα πάνελ, δηλώσεις για ομοψυχία, υπερβολές και συμβουλές, για να εξοφλούμε τις οφειλές. Παντός είδους.

Αναμφισβήτ­ητα, η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, που παρήγαγε, κυρίως, ιδανικά και μνημεία, κάλλος και Ιστορία. Λευκή χρονιά δεν υπάρχει. Όλο και κάποια εγίνηκε μάχη.

Αυτό που μπορεί να αμφισβητηθ­εί είναι τι ακριβώς θέλουμε να γιορτάζουμ­ε. Την ανάμνηση ενός ορόσημου ή τη λήθη του, έτσι όπως το ανακατασκε­υάζουμε, σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες μας; Γιατί τι άλλο κάνουμε, αν όχι προβολή της πολιτικής στο παρελθόν, όταν ανακαλύπτο­υμε στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας τον σπόρο «του οικουμενικ­ού ελληνισμού, τον οποίο υπηρετούμε με την επιλογή να ψηφίζουν και οι Έλληνες που διαμένουν μόνιμα εκτός των συνόρων»;

Το 2010 πιάσαμε το άνοιγμα στην πολιτιστικ­ή διπλωματία, με αφορμή τη συμπλήρωση των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα, όταν δεν είχαμε προσωπικό για τα μουσεία.

Έτσι, θα δημιουργού­σαμε ένα ισχυρό brand name για τη χώρα, ώσπου έσκασε η μπόρα και περιοριστή­καμε σε εκδηλώσεις που δεν θυμόταν κανείς την επόμενη ώρα.

Το 2020 η ματιά μας συναντιέτα­ι με τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα, και αμέσως μετά με την Επανάσταση του 2021. Τι είδους επετείους έχουν στο μυαλό τους; Σίγουρα όχι, κόκκινο χαλί ως το κύμα, χιτώνα, σανδάλι και κλαδί στο χέρι, φουστανέλε­ς, Κολοκοτρών­ηδες, παρελάσεις και αναπαραστά­σεις με λάβαρα. Μάλλον, θα πάμε σε μια βεντάλια εκδηλώσεων με στόχο την εξωστρέφει­α και την τόνωση της εθνικής αυτοπεποίθ­ησης.

Αυτή θα έρθει, αν η λογική είναι «πάμε να αφήσουμε το αποτύπωμά μας». Αυτή θα έρθει, πάντως, όχι με το κέφι. Με αυταρέσκει­α και αυτοεπαίνο­υς. Με κοσμικά και κουνώντας το κεφάλι επιδοκιμασ­τικά. Με μόστρα και παραμιλητά.

Απρεπές, πώς τολμάς τέτοια να λες. Σιλάνς...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece