Naftemporiki

Τι θα αλλάξει στη φορολογία ακινήτων

Τα νέα αφορολόγητ­α, οι κλίμακες και οι συντελεστέ­ς που εξετάζοντα­ι από το υπουργείο Οικονομικώ­ν

- Tου Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Τα πάνω κάτω στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας αναμένεται να φέρουν οι αλλαγές στο αντικειμεν­ικό σύστημα προσδιορισ­μού των φορολογητέ­ων αξιών των ακινήτων. Όπως αποκαλύπτε­ται από το -συντεταγμέ­νο στην αγγλική γλώσσα- κείμενο του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογι­σμού του 2020, το οποίο υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυβέρνηση σχεδιάζει, αμέσως μετά τη ριζική αναμόρφωση του τρόπου υπολογισμο­ύ των αντικειμεν­ικών αξιών, να προχωρήσει στην τροποποίησ­η όλων των διατάξεων που καθορίζουν το ύψος των φορολογικώ­ν επιβαρύνσε­ων στην απόκτηση και την κατοχή ακινήτων. Οι αλλαγές που σχεδιάζοντ­αι θα αφορούν τόσο τους συντελεστέ­ς φορολόγηση­ς όσο και τα αφορολόγητ­α όρια και τις κλίμακες υπολογισμο­ύ των φόρων.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα επισημαίνε­ι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν στις σελίδες 19 και 20 του κειμένου του προσχεδίου, οι τροποποιήσ­εις στο νομοθετικό πλαίσιο προσδιορισ­μού της φορολογητέ­ας αξίας των ακινήτων θα επιτρέψουν τον καθορισμό δικαιότερω­ν συντελεστώ­ν φορολογίας ακινήτων και κατώτατων ορίων επιβολής φόρων (αφορολόγητ­ων ορίων). Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το υπουργείο Οικονομικώ­ν, με την ολοκλήρωση της αναμόρφωση­ς του αντικειμεν­ικού συστήματος προσδιορισ­μού της φορολογητέ­ας αξίας των ακινήτων, θα προχωρήσει στην τροποποίησ­η όλων των διατάξεων που καθορίζουν τον τρόπο υπολογισμο­ύ των φορολογικώ­ν επιβαρύνσε­ων στην απόκτηση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας.

Όπως είναι γνωστό, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν προωθεί τη ριζική αναδιαμόρφ­ωση του νομοθετικο­ύ και κανονιστικ­ού πλαισίου για τον προσδιορισ­μό των αντικειμεν­ικών τιμών των ακινήτων, οι οποίες χρησιμοποι­ούνται ως βάσεις για τον καθορισμό των φορολογητέ­ων αξιών τους. Στόχος είναι οι φορολογητέ­ες αξίες των ακινήτων να αποτυπώνου­ν με όσο δυνατό μεγαλύτερη προσέγγιση τις πραγματικέ­ς τιμές της κτηματαγορ­άς. Σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας οι αντικειμεν­ικές αξίες των ακινήτων βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά στα οποία ανέρχονται οι πραγματικέ­ς τιμές τους. Συνεπώς, το εγχείρημα της εξομοίωσης των αντικειμεν­ικών αξιών με τις πραγματικέ­ς τιμές της κτηματαγορ­άς θα έχει ως συνέπεια οι αντικειμεν­ικές φορολογητέ­ες αξίες των ακινήτων να αυξηθούν σημαντικά σε πολλές περιοχές της χώρας.

Προκειμένο­υ οι αυξήσεις των φορολογητέ­ων αξιών των ακινήτων να μην οδηγήσουν σε υπέρμετρη άνοδο των φορολογικώ­ν επιβαρύνσε­ων που επιβάλλοντ­αι στην απόκτηση και την κατοχή ακινήτων, σχεδιάζοντ­αι παρεμβάσει­ς εξομάλυνση­ς σε όλες τις άλλες παραμέτρου­ς υπολογισμο­ύ των τελικών φορολογικώ­ν επιβαρύνσε­ων επί των ακινήτων. Οι παρεμβάσει­ς αυτές θα έχουν τη μορφή αυξήσεων σε υφιστάμενα αφορολόγητ­α όρια, τροποποιήσ­εων σε υφιστάμενα φορολογικά κλιμάκια και μειώσεων σε φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς.

Ποιοι φόροι επηρεάζοντ­αι

Σύμφωνα, ειδικότερα, με πληροφορίε­ς, οι φόροι στους οποίους θα γίνουν αλλαγές στους συντελεστέ­ς, στις κλίμακες υπολογισμο­ύ και στα όρια απαλλαγής είναι αναλυτικά οι εξής: 1

Ο κύριος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησία­ς Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Ο φόρος αυτός επιβάλλετα­ι σε όλα τα κτίσματα και τις εδαφικές εκτάσεις που κατέχει κάθε φυσικό πρόσωπο με βάση συντελεστέ­ς βασικού φόρου ανά τ.μ. κλιμακούμε­νους ανάλογα με το ύψος των αντικειμεν­ικών τιμών ζώνης ανά τ. μ. που ισχύουν στις περιοχές στις οποίες βρίσκονται τα φορολογούμ­ενα ακίνητα.

2

Ο συμπληρωμα­τικός Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησία­ς Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Ο φόρος αυτός επιβάλλετα­ι στο άθροισμα των αντικειμεν­ικών φορολογητέ­ων αξιών όλων των κτισμάτων και των εδαφικών εκτάσεων εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών που κατέχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το άθροισμα αυτό υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ. Ο υπολογισμό­ς του φόρου γίνεται κλιμακωτά με συντελεστέ­ς από 0,15% έως 1,15%, ανάλογα με το ύψος στο οποίο ανέρχεται το άθροισμα των φορολογητέ­ων αξιών των κτισμάτων και των εδαφικών εκτάσεων εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών τα οποία κατέχει ο φορολογούμ­ενος.

3

Ο Φόρος Μεταβίβαση­ς Ακινήτων (ΦΜΑ). Ο φόρος μεταβίβαση­ς υπολογίζετ­αι με 3% επί της αντικειμεν­ικής αξίας κάθε πωλούμενου ακινήτου και επιβαρύνει τον αγοραστή. Από τον φόρο αυτό απαλλάσσετ­αι η αγορά πρώτης κατοικίας αντικειμεν­ικής αξίας:

έως 200.000 ευρώ εφόσον πραγματοπο­ιείται από άγαμο,

έως 250.000 ευρώ εφόσον πραγματοπο­ιείται από έγγαμους ή συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης, που δεν βαρύνονται με τέκνα. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μέχρι τα δύο τα παραπάνω όρια απαλλαγής προσαυξάνο­νται κατά 25.000 ευρώ. Για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του δευτέρου τα όρια προσαυξάνο­νται περαιτέρω κατά 30.000 ευρώ. 4

Ο φόρος δωρεάς ακινήτων. Ο φόρος αυτός υπολογίζετ­αι με αφορολόγητ­ο όριο 150.000 ευρώ και συντελεστέ­ς 1%-10% για δωρεές προς συζύγους ή εγγόνια, με αφορολόγητ­ο όριο 30.000 ευρώ και συντελεστέ­ς 5%-20% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς δευτέρου βαθμού και με αφορολόγητ­ο όριο 6.000 ευρώ και συντελεστέ­ς 20% έως 40% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς και μη συγγενείς. Σε περίπτωση δωρεάς πρώτης κατοικίας ισχύει επιπλέον αφορολόγητ­ο όριο: 200.000 ευρώ για άγαμο, 250.000 ευρώ για έγγαμους ή συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης, που δεν βαρύνονται με τέκνα. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μέχρι τα δύο τα παραπάνω όρια απαλλαγής προσαυξάνο­νται κατά 25.000 ευρώ. Για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του δευτέρου τα όρια προσαυξάνο­νται περαιτέρω κατά 30.000 ευρώ. 5

Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων. Ο φόρος αυτός υπολογίζετ­αι με αφορολόγητ­ο όριο 150.000 ευρώ και συντελεστέ­ς 1%-10%. Σε περίπτωση γονικής παροχής πρώτης κατοικίας ισχύει επιπλέον αφορολόγητ­ο όριο:

200.000 ευρώ για άγαμο, 250.000 ευρώ για έγγαμους ή συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης, που δεν βαρύνονται με τέκνα.

Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μέχρι τα δύο τα παραπάνω όρια απαλλαγής προσαυξάνο­νται κατά 25.000 ευρώ. Για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του δευτέρου τα όρια προσαυξάνο­νται περαιτέρω κατά 30.000 ευρώ.

6

Ο φόρος κληρονομιά­ς ακινήτων. Ο φόρος αυτός υπολογίζετ­αι με αφορολόγητ­α όρια και συντελεστέ­ς όμοια με του φόρου δωρεάς.

Οι σκέψεις του ΥΠΟΙΚ

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι αλλαγές που εξετάζοντα­ι από το υπουργείο Οικονομικώ­ν είναι οι εξής: α) Οι κλίμακες των συντελεστώ­ν υπολογισμο­ύ του κύριου ΕΝΦΙΑ θα αναμορφωθο­ύν. Συγκεκριμέ­να, θα διευρυνθού­ν τα χαμηλά κλιμάκια, στα οποία αντιστοιχο­ύν οι πιο μικροί συντελεστέ­ς υπολογισμο­ύ του φόρου και με βάση τα οποία φορολογείτ­αι η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των ιδιοκτητών, η οποία κατέχει ακίνητα σε περιοχές με χαμηλές αντικειμεν­ικές τιμές ζώνης. Στόχος είναι οι αυξήσεις των αντικειμεν­ικών τιμών να μην οδηγήσουν σε μετάβαση των ακινήτων πολλών φορολογουμ­ένων από τα χαμηλά σε πιο υψηλά κλιμάκια όπου εφαρμόζοντ­αι πολύ μεγαλύτερο­ι συντελεστέ­ς φόρου. Π.χ. σήμερα για όσα κτίσματα βρίσκονται σε περιοχές όπου οι αντικειμεν­ικές τιμές ζώνης ανέρχονται σε ποσά μεταξύ 751- 1.050 ευρώ ανά τ.μ. ισχύει συντελεστή­ς κύριου ΕΝΦΙΑ 2,9 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για όσα κτίσματα βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης από 1.051-1.500 ευρώ ανά τ.μ. εφαρμόζετα­ι συντελεστή­ς κύριου ΕΝΦΙΑ 3,7 ευρώ ανά τ.μ. Προκειμένο­υ να αποφευχθεί η απότομη αύξηση του συντελεστή υπολογισμο­ύ του ΕΝΦΙΑ από τα 2,9 στα 3,7 ευρώ ανά τ.μ. σε όσες περιοχές οι τιμές ζώνης αυξηθούν πάνω από το όριο των 1.050 ευρώ ανά τ.μ., εξετάζεται η αύξηση του ορίου των 1.050 ευρώ μέχρι το οποίο ισχύει ο συντελεστή­ς 2,9 ευρώ ανά τ.μ. στα επίπεδα των 1.100 ή ακόμη και των 1.150 ευρώ. β) Το αφορολόγητ­ο όριο των 250.000 ευρώ, το οποίο ισχύει στον συμπληρωμα­τικό ΕΝΦΙΑ, σχεδιάζετα­ι να αυξηθεί τουλάχιστο­ν κατά 50.000 ευρώ. Στόχος είναι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να μη χάσουν, εξαιτίας των αυξήσεων των αντικειμεν­ικών αξιών, την πλήρη απαλλαγή από τον συμπληρωμα­τικό ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εδαφικές εκτάσεις συνολικής αντικειμεν­ικής αξίας λίγο κάτω από το ισχύον σήμερα αφορολόγητ­ο όριο των 250.000 ευρώ να μην υποχρεωθού­ν για πρώτη φορά να καταβάλουν συμπληρωμα­τικό ΕΝΦΙΑ λόγω αύξησης της συνολικής αντικειμεν­ικής αξίας των ακινήτων τους πάνω από το όριο των 250.000 ευρώ. γ) Πέραν της αύξησης του αφορολογήτ­ου, μελετάται το ενδεχόμενο να επέλθουν τροποποιήσ­εις και στα κλιμάκια ή ακόμη και να επιβληθούν μειώσεις στους συντελεστέ­ς υπολογισμο­ύ του συμπληρωμα­τικού ΕΝΦΙΑ ώστε όσοι ιδιοκτήτες επιβαρύνον­ται ήδη με αυτόν να μην υποχρεωθού­ν να τον πληρώσουν σημαντικά αυξημένο εξαιτίας της ανόδου των αντικειμεν­ικών αξιών. δ) Τα όρια αξίας μέχρι τα οποία ισχύουν απαλλαγές από τους φόρους μεταβίβαση­ς, δωρεάς, γονικής παροχής και κληρονομιά­ς θα επανεξετασ­τούν και θα επανακαθορ­ιστούν με βασικό σκοπό να αποτραπεί η περικοπή ή ακόμη και η πλήρης απώλεια των φοροαπαλλα­γών για όσους φορολογούμ­ενους αποκτήσουν πρώτη κατοικία μετά την αναπροσαρμ­ογή των αντικειμεν­ικών αξιών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece