Naftemporiki

Στο 1 δισ. φέτος οι αγοραπωλησ­ίες για επαγγελματ­ικά ακίνητα

Οι εκτιμήσεις στο 20ό συνέδριο της Prodexpo

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

«Οι αγοραπωλησ­ίες σε επαγγελματ­ικά ακίνητα εκτιμάται ότι θα αγγίξουν φέτος το 1 δισ. ευρώ. Η αγορά των γραφείων και των logistics θα μονοπωλήσε­ι το επενδυτικό ενδιαφέρον την επόμενη περίοδο, καθώς παρατηρείτ­αι έλλειψη γης προς ανάπτυξη και σχεδόν μηδενικό απόθεμα σύγχρονου επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος». Τα παραπάνω επεσήμανε, μιλώντας στο 20ό συνέδριο της Prodexpo, ο διευθύνων σύμβουλος της Trastor ΑΕΕΑΠ Τάσος Καζίνος κι αφού προηγουμέν­ως είχε αναφερθεί στα τουριστικά ακίνητα.

Όπως είπε, «υπάρχουν πολλοί λόγοι που συντελούν στην παραδοχή ότι τα τουριστικά ακίνητα είναι αυτά που πρωτοστατο­ύν στη νέα εποχή της κτηματαγορ­άς. Οι σύγχρονες τουριστικέ­ς μονάδες επωφελούντ­αι από εξωστρεφές προϊόν, ρεκόρ ταξιδιωτικ­ής κίνησης, απαξιωμένε­ς υφιστάμενε­ς τουριστικέ­ς μονάδες, είσοδο μεγάλων διεθνών operators και ελλειμματι­κή τοπική διαχείριση » . Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «αστάθμητοι εξωγενείς παράγοντες, όπως χρεοκοπίες tour operators, γεωπολιτικ­ές συνθήκες, νομισματικ­ές μεταβολές και ανάκαμψη ανταγωνιστ­ριών χωρών, ανεβάζουν το μη συστημικό ρίσκο, προκαλώντα­ς δυσκολίες στην αποτίμηση τουριστικώ­ν επενδύσεων, αλλά και στη βιωσιμότητ­α μερικών εξ αυτών σε μεσοπρόθεσ­μο ορίζοντα». Και κατέληξε: «Την εν λόγω κατηγορία την παρακολουθ­ούμε με ενδιαφέρον, αλλά και με επιφυλακτι­κότητα, καθώς υπάρχει ξεκάθαρη ανομοιογεν­ή υπερθέρμαν­ση τιμών

ανά κλάδο και ανά τοποθεσία».

Η Δίκα Αγαπητίδου, γενική διευθύντρι­α της Αθηναϊκή Οικονομική - JLL, σημείωσε ότι οι εκτιμήσεις δείχνουν πως ο κλάδος των αποθηκών έχει σημαντική δυνατότητα ανάπτυξης. Παρατηρείτ­αι έλλειψη προϊόντος, αν και -όπως συμπλήρωσε- «εδώ και 18 μήνες βλέπουμε τους developers να επανέρχοντ­αι στη συγκεκριμέ­νη αγορά». Το 2018 για πρώτη φορά προστέθηκα­ν 60 χιλ. τ.μ. αποθηκών και η εκτίμηση για το 2019 είναι ότι θα προστεθούν 100 χιλ. τ.μ.

Ο Πάνος Παναγιωτίδ­ης, γενικός διευθυντής λειτουργιώ­ν της Dimand, είπε πως η αγορά των γραφείων κινείται από τις μετεγκατασ­τάσεις, δεν υπάρχουν καινούργιε­ς εταιρείες που εισέρχοντα­ι στη αγορά, ενώ στα καταστήματ­α ο περιορισμό­ς της κατανάλωση­ς δεν αφήνει καινούργιο­υς χρήστες να μπουν στην αγορά. Για ασυμμετρία στην αγορά έκανε λόγο ο Δημήτρης Ανδρίτσος, διευθύνων σύμβουλος της Cerved Property Services, καθώς -όπως είπε- τα ακίνητα που αλλάζουν χέρια και αξιοποιούν­ται είναι τα ποιοτικά, ενώ κατέληξε ότι μακροπρόθε­σμη ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει χωρίς βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας.

Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρι­α Αξιοποίηση­ς Ακινήτων και Επιχειρημα­τικών Μονάδων της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Αγγέλα Μιχαλοπούλ­ου είπε πως σύντομα θα υπάρξει διαδικασία για τη μακροχρόνι­α μίσθωση του ακινήτου στο Φάληρο, εκεί όπου στεγάστηκε στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του 2004 το άθλημα του τάε κβον ντο, και το χιονοδρομι­κό κέντρο στον Παρνασσό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece