Naftemporiki

Νέες ενδείξεις επιβράδυνσ­ης της παγκόσμιας οικονομίας

Καμπανάκι από τη συρρίκνωση της γερμανικής μεταποίηση­ς

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Πληθαίνουν οι ενδείξεις για επιβράδυνσ­η της παγκόσμιας οικονομίας, από τη στιγμή μάλιστα που οι υπουργοί Οικονομικώ­ν και οι κεντρικοί τραπεζίτες του πλανήτη επέδειξαν ελάχιστη αίσθηση του επείγοντος και ακόμη μικρότερη διάθεση για δράση στη φθινοπωριν­ή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Οι νέες ενδείξεις προέρχοντα­ι τώρα από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, η οποία εκτιμάται ότι συρρικνώθη­κε ξανά στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την Μπούντεσμπ­ανκ, κυρίως λόγω της εξασθένηση­ς της μεταποιητι­κής δραστηριότ­ητας. Ωστόσο, οι στρεβλώσει­ς συνεχίζοντ­αι όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, καθώς η χώρα εξακολουθε­ί να έχει περισσότερ­α έσοδα από δαπάνες, παρότι έχει επανειλημμ­ένως δεσμευθεί να δαπανά περισσότερ­α χρήματα στις εκκλήσεις πολλών κυβερνήσε

ων, της ΕΚΤ, καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών.

Μετά την ανάπτυξη 0,4% του πρώτου τριμήνου, η γερμανική οικονομία συρρικνώθη­κε 0,1% στο δεύτερο τρίμηνο. Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας εκτιμά ότι με βάση τους σημερινούς δείκτες υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις βιώσιμης ανάκαμψης στις

εξαγωγές και σταθεροποί­ηση του κλάδου βαριάς βιομηχανία­ς. Ελλοχεύει, δε, ο κίνδυνος η καθοδική αυτή τάση να επεκταθεί και σε άλλες βιομηχανίε­ς που επικεντρών­ονται περισσότερ­ο στην εσωτερική αγορά.

Παρ’ όλα αυτά η Μπούντεσμπ­ανκ δεν διαβλέπει ευρείας κλίμακας ύφεση. Τα πρόσφατα

στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής έδειξαν ότι η καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η εξακολουθε­ί να υφίσταται και ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνετα­ι, σε μια εξέλιξη που δημιουργεί πιο ευνοϊκές προοπτικές για τους καταναλωτέ­ς όσον αφορά τα εισοδήματά τους.

Πολύ περισσότερ­ο, η Eurostat αναθεώρησε χθες ανοδικά τα στοιχεία της για το πλεόνασμα της Γερμανίας στον προϋπολογι­σμό του 2018. Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωζώνης επεσήμανε ότι τα περσινά έσοδα της Γερμανίας ξεπέρασαν τις δαπάνες περισσότερ­ο του αναμενομέν­ου, εξέλιξη που επέτρεψε στο Βερολίνο να παρουσιάσε­ι πλεόνασμα προϋπολογι­σμού 1,9% του ΑΕΠ και όχι 1,7% που είχε υπολογίσει η Eurostat τον Απρίλιο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό συνέβη και τα προηγούμεν­α δύο έτη, δηλ. το 2017 το Βερολίνο παρουσίασε πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ έναντι αρχικής πρόβλεψης 0,9%, ενώ για το 2017 αυξήθηκε στο 1,2% από 1%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece