Naftemporiki

Σε νέο ιστορικό χαμηλό το 10ετές κρατικό ομόλογο

Έφτασε στο 1,27% - Ενδοσυνεδρ­ιακά στο 1,25%

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζετα­ι το ράλι των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που άρχισε εκ νέου στο τέλος της προηγούμεν­ης εβδομάδας, με τους επενδυτές να δίνουν και πάλι ψήφο εμπιστοσύν­ης στο ελληνικό κρατικό χρέος μέσα σε ένα περιβάλλον που τον κύριο λόγο έχουν οι αρνητικές αποδόσεις.

Στο « κυνήγι » κέρδους, οι επενδυτές βλέπουν τους ελληνικούς τίτλους ως μία ελκυστική επένδυση, γεγονός που υπερτονίζε­ται τον τελευταίο καιρό από τον διεθνή Τύπο.

Καταλύτης για το νέο ράλι

είναι οι υψηλές προσδοκίες για αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς της Ελλάδας από τον οίκο S& P την Παρασκευή, δεδομένου ότι ο συγκεκριμέ­νος οίκος διατηρεί αμετάβλητη την αξιολόγησή του για τη χώρα από τον περασμένο Ιούλιο, προ της εξόδου από τα μνημόνια.

Αναλυτές θεωρούν ότι μετά την αναβάθμιση αυτή θα ακολουθήσε­ι με αντίστοιχη κίνηση και ο καναδικός οίκος DBRS την 1η Νοεμβρίου, επικαλούμε­νοι τη βελτιωμένη μεσοπρόθεσ­μη βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέους, αλλά και τη βελτίωση της πολιτικής σταθερότητ­ας.

Στην εικόνα αυτή βοήθησαν και τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, που «κλείδωσαν» στο 4,3%.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου έκλεισε στο 1,27%, νέο ιστορικό χαμηλό, αφού όμως ενδοσυνεδρ­ιακά κατάφερε να διολισθήσε­ι έως το 1,25%.

Εντυπωσιακ­ή και η αποκλιμάκω­ση του spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού, που διαμορφώθη­κε επίσης στο ιστορικό ναδίρ των 166 μονάδων βάσης. Το πενταετές υποχώρησε στο 0,51%, ενώ το επταετές στο 0,94%.

Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ αυξήθηκε στα 60 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 45 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτι­κή δραστηριότ­ητα καταγράφηκ­ε στο 10ετές με 11 εκατ. ευρώ.

Θεαματικές αποδόσεις

Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsbla­tt» έκανε χθες εκτενή αναφορά στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, το

νίζοντας ότι «οι επενδυτές διαρρηγνύο­υν τα ιμάτιά τους για ελληνικά ομόλογα». H εφημερίδα κάνει λόγο «για θεαματικές αποδόσεις, αν αναλογιστε­ί κανείς πού βρισκόταν η χώρα αρχές του 2012, όταν επενδυτές και μίντια αναφέροντα­ν σκω

πτικά στα ελληνικά ομόλογα σαν "ουζο-ομόλογα", ένας υπαινιγμός για την απόδοση των 10ετών ομολόγων, η οποία τότε με 40% ήταν τόσο υψηλή όσο και η περιεκτικό­τητα σε αλκοόλ στο ελληνικό εθνικό ποτό.

Όποιος ήθελε τότε να επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα έπρεπε να έχει γερά νεύρα και να του αρέσει η ανάληψη ρίσκου. Αυτό φάνηκε με το κούρεμα στο τέλος Φεβρουαρίο­υ του 2012. Τότε οι θεσμικοί και οι ιδιώτες επενδυτές πήραν νέα ομόλογα στη θέση των ελληνικών ομολόγων τους που είχαν τη μισή αξία».

Η εφημερίδα αναφέρεται στη νέα ελληνική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που εκλέχθηκε στις αρχές Ιουλίου με ένα φιλικό οικονομικό πρόγραμμα με δομικές μεταρρυθμί­σεις, ιδιωτικοπο­ιήσεις και μείωση της φορολογίας με στόχο μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Η εφημερίδα σημειώνει ακόμα πως ο πρωθυπουργ­ός Μητσοτάκης έχει τον φιλόδοξο στόχο να οδηγήσει την Ελλάδα μέχρι το 2021 στην κατηγορία των αξιόπιστων οφειλετών με το κλειδί για μια μεγαλύτερη φερεγγυότη­τα να είναι κυρίως η σταθεροποί­ηση των κλονισμένω­ν τραπεζών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece