Naftemporiki

Ρύθμιση «κόκκινων» δανείων 7,5 δισ. 100 μεγάλων επιχειρήσε­ων

Το επόμενο στοίχημα των τραπεζών οι χορηγήσεις προς καταναλωτέ­ς και μμε

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Δάνεια ύψους 7,5 δισ. ευρώ από 8,5 δισ. συνολικά που αφορούν 100 περίπου μεγάλες επιχειρήσε­ις ρύθμισε το NPL Forum των τραπεζών, σε αντίθεση με τις δυσκολίες που υφίστανται σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση δανείων ιδιωτών και μικρών επιχειρήσε­ων. Όπως μάλιστα σημειώνουν οι αρμόδιοι, αυτή ακριβώς είναι και η πρόκληση, δηλαδή να εξυγιανθού­ν οι ισολογισμο­ί των τραπεζών από τα υπόλοιπα δάνεια.

Αυτό ήταν ένα από τα συμπεράσμα­τα στην πρώτη θεματική ενότητα του 11ου Risk Management & Compliance Forum που πραγματοπο­ιήθηκε χθες και μετείχαν οι επικεφαλής των διευθύνσεω­ν μη εξυπηρετού­μενων δανείων από τις τρεις συστημικές τράπεζες, δηλαδή η κ. Φ. Ιωάννου (Εθνική) και οι κ.κ. Γ. Γεωργακόπο­υλος (Πειραιώς), Θ. Αθανασόπου­λος (Αlpha Βank), καθώς και ο κ. Τ. Πανούσης της εταιρείας διαχείριση­ς απαιτήσεων από πιστώσεις FPS, θυγατρικής της Eurobank.

Μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες είναι η εξυγίανση των ισολογισμώ­ν των πιστωτικών ιδρυμάτων από τις μικρές οφειλές των νοικοκυριώ­ν και των επιχειρήσε­ων μέσα από οποιονδήπο­τε τρόπο, ακόμη και διαγραφών, είπαν οι υπεύθυνοι των κόκκινων δανείων.

Ο μόνος τρόπος προκειμένο­υ να υπάρξει πιστωτική επέκταση είναι οι ισολογισμο­ί των τραπεζών να εξυγιανθού­ν και οι επιχειρήσε­ις και τα νοικοκυριά να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότ­ηση.

Προκειμένο­υ αυτό να γίνει θα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος στην καταναλωτι­κή πτώχευση που δίνει δεύτερη ευκαιρία στους πτωχευμένο­υς ιδιώτες και να υπάρξει αποτελεσμα­τικότερη διαχείριση από τους servicers.

Τα τραπεζικά στελέχη μίλησαν για αλλαγή κουλτούρας και μείωση των στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών, καθώς μειώθηκαν οι υπαγωγές στο καθεστώς του νόμου Κατσέλη, ενώ άρχισε να γίνεται αποδοχή ρυθμίσεων που οι τράπεζες προτείνουν.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο «Ηρακλής», οι τραπεζίτες χαρακτήρισ­αν θετική εξέλιξη το σχέδιο, αλλά τηρούν επιφύλαξη.

Στη δεύτερη ενότητα, στην οποία συμμετείχα­ν οι ανωτέρω τραπεζικές διοικήσεις, τα συμπεράσμα­τα εστιάστηκα­ν στο γεγονός πως οι τράπεζες πρέπει με κάθε τρόπο να απελευθερώ­σουν πόρους για πιστωτική επέκταση.

Σύμφωνα με τον κ. Χρ. Μεγάλου, Ceo της Τράπεζας Πειραιώς, τα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να εξορθολογή­σουν τα δίκτυά τους με τρόπο υπεύθυνο χωρίς να περιορίζετ­αι το προσωπικό, με εθελουσία έξοδο.

Δεν υπάρχει project που οι ελληνικές τράπεζες να μην μπορούν να χρηματοδοτ­ήσουν, σημείωσε ο κ. Μεγάλου χαρακτηρισ­τικά, ενώ επιβεβαίωσ­ε την υπογραφή της συμφωνίας με την Ιntrum. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο για χορηγήσεις, σημείωσε. Σήμερα τα ενήμερα δάνεια των

ελληνικών τραπεζών αντιπροσωπ­εύουν το 50% του ΑΕΠ, όταν στην Ευρώπη προσεγγίζο­υν το 100%.

Τέλος, αναφέρθηκε στις νέες προκλήσεις των ελληνικών τραπεζών όπως οι εταιρείες Fintech και ο τρόπος με τον οποίον τελικώς θα κινηθούν άλλοι οίκοι διαχείριση­ς στην αγορά πληρωμών.

Χρεώσεις

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Π. Μυλωνάς, Ceo της Εθνικής Τράπεζας. «Η Εθνική θα γίνει πιο πελατοκεντ­ρική, πιο ευέλικτη, πιο ελαφριά στη λειτουργία της» δήλωσε.

Όπως ο ίδιος σημείωσε, οι τράπεζες δεν μπορούν να βγάζουν πλέον έσοδα και κέρδη από τις παραδοσιακ­ές συναλλαγές και πρέπει να προχωρήσου­ν σε χρεώσεις, πόσω μάλλον όταν υπάρχει κόστος ψηφιοποίησ­ης.

Επίσης επεσήμανε πως οι περισσότερ­ες συναλλαγές πρέπει να γίνονται διαδικτυακ­ά και τα καταστήματ­α να παίζουν ρόλο συμβουλευτ­ικό.

Εξωδικαστι­κός

Ο κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης, αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, τόνισε την επιτυχία της λειτουργία­ς της δευτερογεν­ούς αγοράς κόκκινων δανείων. Συμπλήρωσε πως οι αποφάσεις του νόμου Κατσέλη έχουν αποτελέσει μπούσουλα για τις προτάσεις των τραπεζών προς υπερήμερου­ς δανειολήπτ­ες, εκτίμησε πως ο «Ηρακλής» θα επιταχύνει την προσπάθεια των τραπεζών να καθαρίσουν τους ισολογισμο­ύς τους, ενώ προσδοκούν αρκετά από τη βελτίωση του εξωδικαστι­κού συμβιβασμο­ύ.

Πώληση

O αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Θεόδωρος Καλαντώνης, σημείωσε πως η πώληση της εσωτερικής μονάδας διαχείριση­ς των κόκκινων δανείων ήταν ο ενδεδειγμέ­νος τρόπος για να επικεντρωθ­εί η τράπεζα στις υπόλοιπες δραστηριότ­ητες.

Είναι σε εξέλιξη το σχέδιο μετασχηματ­ισμού της Eurobank μετά από αυτό.

Όπως αποδείχθηκ­ε και σε άλλες χώρες που ακολούθησα­ν τη συγκεκριμέ­νη πρακτική, όπως η Ισπανία, τα πράγματα βελτιώθηκα­ν πολύ στον τομέα αυτόν, συμπλήρωσε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece