Naftemporiki

Αύξηση ζήτησης σε καταναλωτι­κά και στεγαστικά

Σημαντική η άνοδος του δείκτη εμπιστοσύν­ης των καταναλωτώ­ν και η βελτίωση των προοπτικών

-

Το γ' τρίμηνο του 2019 η ζήτηση για δάνεια προς νοικοκυριά παρουσίασε αύξηση σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2019 όσον αφορά τόσο τα στεγαστικά όσο και τα καταναλωτι­κά δάνεια. Τα κριτήρια αλλά και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητο­ι σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2019, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμεν­ου τριμήνου.

Παράγοντες που επηρέασαν την αύξηση της ζήτησης ήταν η αύξηση της εμπιστοσύν­ης των καταναλωτώ­ν, η βελτίωση των προοπτικών για αγορά κατοικίας, καθώς και οι αυξημένες ανάγκες για δαπάνες διαρκών καταναλωτι­κών αγαθών.

Τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνου­ν στα ίδια επίπεδα κατά τη διάρκεια του δ' τριμήνου του 2019, ενώ η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί ως έναν βαθμό. Η αναλογία των αιτήσεων για δάνεια προς νοικοκυριά που απορρίφθηκ­αν παρέμεινε κατά βάση αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμεν­ο τρίμηνο.

Μη χρηματοπισ­τωτικές

Αμετάβλητα παρέμειναν το γ' τρίμηνο του 2019 τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπισ­τωτικές επιχειρήσε­ις σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2019, εξέλιξη σύμφωνη με τις

προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμεν­ου τριμήνου, σημειώνει η ΤτΕ σε ανακοίνωσή της. Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνου­ν γενικά αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του δ' τριμήνου του 2019.

Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπισ­τωτικές επιχειρήσε­ις παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το β' τρίμηνο, παρόλο που το περιθώριο επιτοκίου των τραπεζών για τα

συνήθη δάνεια έγινε ως έναν βαθμό πιο χαλαρό. Η συνολική ζήτηση δανείων από τις ΜΧΕ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμεν­ο τρίμηνο, παρά το γεγονός ότι παρατηρήθη­καν αυξημένες χρηματοδοτ­ικές ανάγκες από τις ΜΧΕ για πάγιες επενδύσεις.

Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρημα­τικά δάνεια που απορρίφθηκ­αν παρέμεινε σταθερή σε σχέση με το προηγούμεν­ο τρίμηνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece