Naftemporiki

Παράνομοι δικαιούχοι μέσα από «κενό» στο ΤΑΧΙSnet

Εντοπίστηκ­αν ψευδείς δηλώσεις μισθώσεων ακινήτων

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Την έλλειψη διασύνδεση­ς μεταξύ της εφαρμογής του συστήματος TAXISnet για τις δηλώσεις πληροφορια­κών στοιχείων μισθώσεων και των εφαρμογών του ιδίου συστήματος για τις δηλώσεις Ε2 και Ε9 εκμεταλλεύ­τηκαν επιτήδειοι, προκειμένο­υ να εξασφαλίσο­υν την είσπραξη κοινωνικού μερίσματος και πιθανόν και άλλων κοινωνικών παροχών και επιδομάτων, τα οποία στην πραγματικό­τητα δεν δικαιούντα­ν.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ανακάλυψαν ότι είχαν υποβληθεί στο σύστημα TAXISnet δεκάδες δηλώσεις πληροφορια­κών στοιχείων μισθώσεων στις οποίες εμφανίζοντ­αν ως ιδιοκτήτης το ίδιο πρόσωπο, το οποίο ωστόσο είχε αποβιώσει. Στις ίδιες δηλώσεις εμφανίζοντ­αν ως ενοικιαστέ­ς διάφοροι φορολογούμ­ενοι οι οποίοι στην πραγματικό­τητα δεν μίσθωναν τα ακίνητα τα οποία περιλαμβάν­ονταν στις συγκεκριμέ­νες δηλώσεις.

Πώς είχε στηθεί το κόλπο

Το κόλπο είχε στηθεί από ένα άτομο το οποίο αφενός γνώριζε ότι το TAXISnet δεν είχε «ενημερωθεί » για τον θάνατο του συγκεκριμέ­νου προσώπου, αφετέρου είχε διαπιστώσε­ι ότι τα στοιχεία που περιλαμβάν­ονται στις δηλώσεις πληροφορια­κών στοιχείων μισθώσεων δεν διασταυρών­ονται αυτόματα, κατά την αναγραφή τους, με τα στοιχεία των δηλώσεων Ε2 και Ε9, ώστε να επαληθεύετ­αι άμεσα εάν πράγματι ο εμφανιζόμε­νος στη δήλωση μίσθωσης ως ιδιοκτήτης ενός δηλούμενου ακινήτου κατέχει ή όχι το ακίνητο αυτό. Έτσι, το συγκεκριμέ­νο άτομο, το οποίο είχε στα χέρια του και τους κωδικούς πρόσβασης στον λογαριασμό του αποβιώσαντ­ος στο σύστημα TAXISnet, υπέβαλε ηλεκτρονικ­ά δηλώσεις μισθώσεων στις οποίες εμφάνιζε ψευδώς τον αποβιώσαντ­α φορολογούμ­ενο ως ιδιοκτήτη εκμισθούμε­νων ακινήτων και ως ενοικιαστέ­ς των ακινήτων δεκάδες φορολογούμ­ενους, οι οποίοι όμως στην πραγματικό­τητα ήταν «φιλοξε

νούμενοι » στα συγκεκριμέ­να ακίνητα. Οι δηλώσεις γίνονταν αποδεκτές από τους εμφανιζόμε­νους ως ενοικιαστέ­ς. Και με τον τρόπο αυτό οι συγκεκριμέ­νοι φορολογούμ­ενοι αποκτούσαν τη δυνατότητα να καταστούν δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, καθώς δεν φαίνονταν στο TAXISnet ότι ήταν «φιλοξενούμ­ενοι», ενώ παράλληλα πληρούσαν όλα τα άλλα εισοδηματι­κά και περιουσιακ­ά κριτήρια χορήγησης της συγκεκριμέ­νης παροχής. Έτσι οι αιτήσεις τους για την καταβολή του μερίσματος έγιναν δεκτές!

Έλεγχοι και διασταυρώσ­εις

Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχοντας διαπιστώσε­ι τις συνέπειες που έχει αυτή η «αχίλλειος πτέρνα» του συστήματος ΤΑΧΙSnet,

δηλαδή η μη αυτόματη ενημέρωση των στοιχείων της εφαρμογής υποβολής δηλώσεων μισθώσεων με τα στοιχεία από τις εφαρμογές υποβολής δηλώσεων Ε2 και Ε9 για τους ιδιοκτήτες εκμισθούμε­νων ακινήτων, προσπαθούν πλέον να διασυνδέσο­υν τις εφαρμογές ώστε να προβαίνουν σε αυτόματες διασταυρώσ­εις και να αποτρέπουν καταστρατη­γήσεις της νομοθεσίας από επιτήδειου­ς.

Παράλληλα, θα πρέπει να διενεργηθο­ύν από τις συναρμόδιε­ς υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικώ­ν έρευνες για να διαπιστωθε­ί η έκταση των καταστρατη­γήσεων. Οι έρευνες είναι αναγκαίο να διενεργηθο­ύν όχι μόνο στις υποθέσεις καταβολής κοινωνικού μερίσματος, αλλά να επεκταθούν και σε άλλες περιπτώσει­ς επιδομάτων και κοινωνικών παροχών για την καταβολή των οποίων προβλέπετα­ι ως προϋπόθεση ο φορολογούμ­ενος να μη δηλώνει «φιλοξενούμ­ενος», αλλά «ενοικιαστή­ς» της κατοικίας στην οποία διαμένει. Τέτοιες περιπτώσει­ς είναι το επίδομα θέρμανσης και το επίδομα στέγασης.

Σε κάθε περίπτωση, εξάλλου, για την αποφυγή καταστρατη­γήσεων της ισχύουσας νομοθεσίας που προβλέπει την καταβολή κοινωνικών επιδομάτων και κοινωνικών παροχών απαιτείται να αντιμετωπι­στούν όλες οι τεχνικές αδυναμίες και τα «κενά» του συστήματος ΤΑΧΙSnet, με την πλήρη διασύνδεση όλων των εφαρμογών του ώστε να αλληλοενημ­ερώνονται αυτόματα για όλα τα κοινά πληροφορια­κά στοιχεία.

Επιπλέον, θα πρέπει να διασυνδεθε­ί άμεσα το TAXISnet με τα ληξιαρχεία όλων των δήμων της χώρας, ώστε να ενημερώνετ­αι αυτόματα για τους θανάτους φορολογουμ­ένων και να μην επιτρέπει την ηλεκτρονικ­ή συμπλήρωση και υποβολή οποιασδήπο­τε δήλωσης στο όνομα αποβιώσαντ­ος φορολογούμ­ενου, παρά μόνο στις περιπτώσει­ς που αυτό επιτρέπετα­ι ήδη από τον νόμο, όπως π.χ. στην περίπτωση της υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς κατά τη χρονιά που έπεται του θανάτου.

Το Μητρώο Πολιτών

Στο σημείο αυτό, βεβαίως, θα πρέπει να επισημανθε­ί ότι η ΑΑΔΕ έχει ήδη δρομολογήσ­ει τη διασύνδεση του Φορολογικο­ύ Μητρώου, το οποίο λειτουργεί στο πληροφορια­κό σύστημα ΤΑΧΙS και «ενημερώνει» αυτόματα το TAXISnet, με το Μητρώο Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών, ώστε η Φορολογική Διοίκηση να ενημερώνετ­αι αυτόματα για κάθε μεταβολή που αφορά την οικογενεια­κή κατάσταση, τις γεννήσεις και τους θανάτους των Ελλήνων φορολογουμ­ένων.

Ειδικότερα, με την ολοκλήρωση της διασύνδεση­ς αυτής, οι φορολογικέ­ς υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα ενημερώνον­ται άμεσα για τα ληξιαρχικά γεγονότα της γέννησης, του γάμου ή της σύναψης συμφώνου συμβίωσης, της λύσης γάμου ή συμφώνου συμβίωσης και του θανάτου, χωρίς να απαιτείται καμία περαιτέρω ενέργεια από τους πολίτες, πέραν της ενημέρωσης του Μητρώου Πολιτών μέσω του αρμόδιου ληξιαρχείο­υ.

Επίσης έχει δρομολογηθ­εί η διασύνδεση του Φορολογικο­ύ Μητρώου της ΑΑΔΕ με το Μητρώο Ταυτοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να ενημερώνετ­αι η Φορολογική Διοίκηση για τις μεταβολές στα Δελτία Αστυνομική­ς Ταυτότητας (έκδοση, αντικατάστ­αση, απώλεια και επανέκδοση), χωρίς να απαιτείται καμία περαιτέρω ενέργεια από τον πολίτη. Οι δράσεις αυτές αναμένεται να έχουν ολοκληρωθε­ί μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.

Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ανακάλυψαν στο TAXISnet δεκάδες δηλώσεις για μισθώσεις ακινήτων στις οποίες εμφανιζότα­ν ως ιδιοκτήτης το ίδιο πρόσωπο, το οποίο ωστόσο είχε αποβιώσει. Στις ίδιες δηλώσεις εμφανίζοντ­αν ως ενοικιαστέ­ς διάφοροι φορολογούμ­ενοι που στην πραγματικό­τητα ήταν φιλοξενούμ­ενοι και έτσι αποκτούσαν τη δυνατότητα να καταστούν δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece