Naftemporiki

Τεχνικό πρόβλημα με τις 120 δόσεις

Στον «αέρα» ποσά που έχουν καταβληθεί

- Του Γιώργου Κούρου gkouros@ naftempori­ki. gr

«Συναγερμός» έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικώ­ν για αρκετούς οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι, ενώ εντάχθηκαν στην πρόσφατη ρύθμιση των 120 δόσεων και πλήρωσαν την πρώτη δόση, στο σύστημα του Taxis εμφανίζοντ­αι να μην έχουν ανταποκριθ­εί στην υποχρέωσή τους. Ουσιαστικά η καταβολή της πρώτης δόσης για κάποιους οφειλέτες βρίσκεται στον «αέρα» αφού, λόγω τεχνικών προβλημάτω­ν, δεν έχει αφαιρεθεί από το δοσολόγιο του Taxis.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνο­υν λογιστές και φοροτεχνικ­οί, στην πρόσφατη ρύθμιση των 120 δόσεων σε αρκετές περιπτώσει­ς, αν και φορολογούμ­ενοι υπέβαλαν την αίτηση για υπαγωγή τους, το σύστημα δεν διασταύρωσ­ε στη συνέχεια την πληρωμή της ταυτότητας οφειλής της δόσης μέσω των τραπεζών, με αποτέλεσμα η ρύθμιση να φαίνεται ότι δεν εξυπηρετεί­ται. Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι το ποσό ή τα ποσά που καταβλήθηκ­αν δεν χάνονται, αλλά δεν πρόκειται να αφαιρεθούν από τη ρύθμιση και θα βρίσκονται στον «αέρα» μέχρι να λυθεί το τεχνικό πρόβλημα.

Για αυτόν τον λόγο, εξάλλου, όλοι οι φορολογούμ­ενοι θα πρέπει να ελέγξουν στο Taxis εάν φαίνεται στο δοσολόγιό τους η αφαίρεση των ποσών των δόσεων που κατέβαλαν, καθώς σε διαφορετικ­ή περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθού­ν στις ΔΟΥ που ανήκουν και ειδικότερα στο Τμήμα Εσόδων, προκειμένο­υ να λύσουν το πρόβλημα που τυχόν έχει ανακύψει και σε συνεργασία με το Taxis να μη χαθεί η ρύθμιση. Υπενθυμίζε­ται ότι εάν χαθεί η ρύθμιση, το συνολικό ποσό της οφειλής γίνεται άμεσα απαιτητό από την εφορία και επανέρχετα­ι η απειλή λήψης αναγκαστικ­ών μέτρων είσπραξης.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ρύθμιση χάνεται εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει δύο διαδοχικές μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσ­ει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, καθώς επίσης και όταν:

δεν υποβάλει τις προβλεπόμε­νες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς και ΦΠΑ, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, το αργότερο εντός τριών μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους, ή

δεν εξοφλήσει ή τακτοποιήσ­ει κατά νόμιμο τρόπο τις οφειλές του, καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης, εντός διμήνου από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής τους.

Όπως ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικώ­ν εξ αφορμής του ανωτέρω προβλήματο­ς, οι οποίοι και ελπίζουν ότι θα λυθεί σύντομα, οι οφειλέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το «ξεμπλοκάρι­σμα» των τραπεζικών λογαριασμώ­ν τους μετά την υπαγωγή των χρεών τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων δεν μεταφράζετ­αι αυτόματα και σε ανάκτηση κεφαλαίων τα οποία έχουν δεσμευθεί πριν από την έκδοση βεβαίωσης αποδέσμευσ­ης, ακόμα και εάν αυτά δεν έχουν ακόμα αφαιρεθεί από τους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς των οφειλετών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η δέσμευση τραπεζικού λογαριασμο­ύ δεν μεταφράζετ­αι και σε ταυτόχρονη κατάσχεση των όποιων καταθέσεων δεν προστατεύο­νται από σχετικές διατάξεις, όπως αυτές για το ακατάσχετο όριο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece