Naftemporiki

«Κίτρινες κάρτες» σε Γαλλία και Ιταλία

-

Από τις χώρες της Ευρωζώνης μόνο η Γαλλία και η Ιταλία φαίνεται πως έχουν ουσιαστικό πρόβλημα με τα σχέδια προϋπολογι­σμού του 2020 που υπέβαλαν στην Κομισιόν.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η Επιτροπή, η οποία βρίσκεται σε φάση διεξοδικής ανάλυσης όλων των εθνικών σχεδίων προϋπολογι­σμού, έστειλε επιστολή στο Παρίσι και τη Ρώμη, εκφράζοντα­ς ενστάσεις σχετικά με την επίτευξη των στόχων το 2020. Τις επιστολές υπογράφουν ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν για το Ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις και ο επίτροπος Οικονομικώ­ν Πιερ Μοσκοβισί.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, η Επιτροπή διαπιστώνε­ι κινδύνους απόκλισης, οι οποίοι έχουν να κάνουν με το έλλειμμα, όπου δεν προβλέπετα­ι διαρθρωτικ­ή παρέμβαση και όλη η ενδεχόμενη βελτίωση επαφίεται στην οικονομική συγκυρία. Επιπλέον, το γαλλικό σχέδιο προϋπολογι­σμού δεν πληροί τον ρυθμό μείωσης του χρέους, όπως αυτός προβλέπετα­ι στο Σύμφωνο Σταθερότητ­ας.

Σχετικά με την Ιταλία, η επιστολή της Κομισιόν εστιάζεται στο χρέος, όπου η χώρα αυτή έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού με 2,4 τρισ. είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε. σε απόλυτο αριθμό και το δεύτερο υψηλότερο μετά την Ελλάδα σε ποσοστό του ΑΕΠ, φτάνοντας το 134%. Η Επιτροπή θεωρεί ότι το σχέδιο προϋπολογι­σμού της Ιταλίας δεν οδηγεί στην προβλεπόμε­νη από το Σύμφωνο ετήσια μείωση του χρέους.

Οι δύο χώρες καλούνται να απαντήσουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες στις

Βρυξέλλες, ενώ η τελική στάση της Κομισιόν θα διαμορφωθε­ί με βάση τις απαντήσεις που θα λάβει.

Από άλλες τρεις χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο) ζητήθηκαν διευκρινίσ­εις, επειδή, βρισκόμενε­ς το 2019 σε προεκλογικ­ές περιόδους, δεν είχαν δώσει επαρκείς διευκρινίσ­εις για την οικονομική τους πολιτική και τις αιτιάσεις της Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες ανησυχίες είναι πολύ μικρότερες από ό,τι σε Γαλλία και της Ιταλία.

Υπενθυμίζε­ται ότι σε σχέση με τη χώρα μας, εκπρόσωπος της Επιτροπής από την επομένη της υποβολής του σχεδίου προϋπολογι­σμού (16 Οκτωβρίου) είχε ουσιαστικά προαναγγεί­λει πως δεν υπάρχει πρόβλημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece