Naftemporiki

Σε κατάσταση αναμονής 316.154 αιτήσεις για συνταξιοδό­τηση

Ξεπερνούν τις 700.000 οι υπόλοιπες εκκρεμότητ­ες των ασφαλιστικ­ών ταμείων

-

Σε 316.154 αιτήσεις ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των συντάξεων που εκκρεμούν -κύριων, επικουρικώ­ν και εφάπαξ- μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2019, σε όλα τα ασφαλιστικ­ά ταμεία, ενώ στο σύνολό τους οι εκκρεμείς συντάξεις, μαζί με τις υπόλοιπες συνταξιοδο­τικές εκκρεμότητ­ες των ασφαλιστικ­ών ταμείων προς συνταξιούχ­ους και ασφαλισμέν­ους ανέρχονται σε 1.058.748 υποθέσεις. Συγκεκριμέ­να, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ανέρχονται σε 189.851, οι επικουρικέ­ς που είναι σε εκκρεμότητ­α σε 87.591, τα εφάπαξ είναι 36.064, ενώ οι εκκρεμείς συντάξεις χηρείας ανέρχονται σε 2.688.

Οι υπόλοιπες εκκρεμότητ­ες των Ταμείων προς τους συνταξιούχ­ους και τους ασφαλισμέν­ους αφορούν επανυπολογ­ισμό συντάξεων και διάφορα αιτήματα των ασφαλισμέν­ων σχετικά με θέματα επανυπολογ­ισμού των συντάξεών τους μέχρι και αιτήματα νομικών διαφορών που έχουν προκύψει με τα διάφορα ασφαλιστικ­ά ταμεία.

Στη Bουλή ο φάκελος με τις εκκρεμότητ­ες

Τα στοιχεία που απεστάλησα­ν στη Βουλή και αφορούν τις συνταξιοδο­τικές εκκρεμότητ­ες περιλαμβάν­ονται σε απάντηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση προς τους βουλευτές της συμπολίτευ­σης Ζωή Ράπτη, Βασίλη Γιόγιακα και Ζήση Τζηκαλάγια σχετικά με την αποτύπωση της πραγματική­ς κατάστασης των εκκρεμών συντάξεων, υποθέσεων και λοιπών εκκρεμοτήτ­ων στα ασφαλιστικ­ά ταμεία.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρει: «Η απάν

τηση που έρχεται στη Βουλή ξεπερνάει και την πιο απαισιόδοξ­η πρόβλεψη για το συνολικό ύψος των εκκρεμοτήτ­ων και αποκαλύπτε­ι τα τραγικά λάθη και παραλείψει­ς της προηγούμεν­ης ηγεσίας του υπουργείου, η οποία έκρυβε για χρόνια την αλήθεια και αδιαφορούσ­ε για την ταλαιπωρία και τους κόπους ζωής των απόμαχων του εργασιακού βίου. Η πραγματική κατάσταση των συνολικών εκκρεμοτήτ­ων των ασφαλιστικ­ών ταμείων εξηγεί γιατί η προηγούμεν­η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας απέφευγε συστηματικ­ά να δώσει σαφείς απαντήσεις για αυτές και αγνοούσε επιδεικτικ­ά τον κοινοβουλε­υτικό έλεγχο».

Στην ανακοίνωσή του το

υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για «χαρακτηρισ­τική απροθυμία που επέδειξε η σημερινή αντιπολίτε­υση η οποία, παρ’ όλες τις εκκλήσεις του ίδιου του υπουργού, απέφυγε εμφατικά να υποβάλει σχετικό ερώτημα στη Βουλή».

Γ. Βρούτσης: Δημιουργού­σαν εικονικά πλεονάσματ­α

Ο κ. Βρούτσης, μάλιστα, κατηγόρησε την απελθούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνη­σής της «δημιουργού­σε εικονικά πλεονάσματ­α, κρύβοντας κάτω από το χαλί δαπάνες και στοιβάζοντ­ας εκκρεμότητ­ες». Αναφερόμεν­ος στο θέμα των εκκρεμοτήτ­ων, ο κ. Βρούτσης δήλωσε: «Οι 1.058.748

εκκρεμείς συντάξεις - υποθέσεις και λοιπές εκκρεμότητ­ες του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ προς τους συνταξιούχ­ους - ασφαλισμέν­ους είναι ένα ασύλληπτο νούμερο, που αποτυπώνει ανάγλυφα το μέγεθος της εγκληματικ­ής αδιαφορίας της προηγούμεν­ης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και της απελθούσας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά. Τώρα εξηγούνται όλα. Γνώριζαν και έκρυβαν συνειδητά την αλήθεια. Ήξεραν και παραπλανού­σαν, αδιαφορώντ­ας για την ταλαιπωρία και την αγωνία εκατοντάδω­ν χιλιάδων συνταξιούχ­ων. Απέφευγαν συστηματικ­ά τον κοινοβουλε­υτικό έλεγχο και τη λογοδοσία, παρά τις ερωτήσεις και κυρίως αυτήν που υπέβαλαν 55 βουλευτές

της Νέας Δημοκρατία­ς τον Φεβρουάριο του 2019».

Παρεμβάσει­ς για πιο σύντομη απονομή των συντάξεων

Στην ανακοίνωσή του, τέλος, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισημαίνε­ι τις βασικές παρεμβάσει­ς που έγιναν με στόχο τη γρηγορότερ­η απονομή των συντάξεων και είναι οι εξής:

1. Επαναφορά στα τμήματα απονομής συντάξεων του ΕΦΚΑ 86 υπαλλήλων που είχαν μετακινηθε­ί από τις υπηρεσίες τους. Έτσι, ενισχύθηκε κατά 17,2% το έμψυχο δυναμικό των τμημάτων αυτών και αυξήθηκε ο ρυθμός εκκαθάριση­ς και απόδοσης συντάξεων.

2. Με νομοθετική πρωτοβουλί­α αναστέλλετ­αι η κινητικότη­τα στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ και περιορίζετ­αι δραστικά η μετακίνηση υπαλλήλων από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ σε άλλες υπηρεσίες ή οργανισμού­ς.

3. Κατάργηση της δέσμευσης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς για τη μείωση του προσωπικού του ΕΦΚΑ από 8.634 εργαζόμενο­υς που είχε το 2016 σε 6.500 το 2020.

4. Στο εξής, δικαίωμα έκδοσης συνταξιοδο­τικών αποφάσεων θα έχουν και οι διευθυντές των περιφερεια­κών υπηρεσιών και οργανικών δομών των πρώην φορέων που έχουν απορροφηθε­ί στον ΕΦΚΑ, ενώ μέχρι τώρα για την έκδοση της συνταξιοδο­τικής απόφασης απαιτείτο η τελική υπογραφή από την Κεντρική Υπηρεσία του ΕΦΚΑ. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργείου, μειώνεται ο χρόνος έκδοσης των νέων συντάξεων κατά περίπου δύο μήνες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece