Naftemporiki

Τέσσερις αλλαγές στο πλαίσιο για το εμπόριο

Καταργούντ­αι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις - Απελευθερώ­νονται οι προσφορές - «Mετακινούν­ται» δύο Κυριακές

- Του Σταμάτη Ζησίμου zstam@ naftempori­ki. gr

Την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, την απελευθέρω­ση των προσφορών, καθώς και την αλλαγή του τρόπου αναγραφής των τιμών στη διάρκεια των εκπτώσεων και των προσφορών περιλαμβάν­ει η «ατζέντα» των συζητήσεων των εμπόρων και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο πλαίσιο εξορθολογι­σμού και απλούστευσ­ης της ισχύουσας νομοθεσίας που διέπει την αγορά.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές που συμμετέχου­ν στις διαβουλεύσ­εις, η σύμπνοια των δύο πλευρών για τις αλλαγές που απαιτούντα­ι στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργία­ς της αγοράς είναι δεδομένη και ως εκ τούτου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι επικείμενε­ς ενδιάμεσες εκπτώσεις που θα πραγματοπο­ιηθούν το πρώτο δεκαπενθήμ­ερο του Νοεμβρίου θα είναι οι τελευταίες.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προσεγγίζε­ι τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργία­ς της αγοράς από το πρίσμα των εμπόρων, οι οποίοι μετά την αποτυχία του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων, όπως τουλάχιστο­ν προκύπτει από τα στοιχεία της εμπορικής κίνησης, είχαν ζητήσει την άμεση κατάργησή τους. Το αίτημα αυτό, στο πλαίσιο των συζητήσεων, γίνε

ται αποδεκτό από το υπουργείο, το οποίο προσανατολ­ίζεται το αργότερο έως τις αρχές του 2020 να έχει καταθέσει στη Βουλή τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλί­α.

Κατά τις ίδιες πληροφορίε­ς, δεν τίθεται θέμα αλλαγής της διάρκειας των τακτικών χειμερινών και θερινών εκπτώσεων, ενώ οι δύο Κυριακές κατά τις οποίες επιτρέπετα­ι η λειτουργία των καταστημάτ­ων στη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων θα «μεταφερθού­ν» σε άλλες περιόδους, αλλά ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί κάτι συγκεκριμέ­νο.

Υπενθυμίζε­ται ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις θεσμοθετήθ­ηκαν το 2013 με τον νόμο 4177/2013, ως μια κίνηση για την αναθέρμανσ­η της αγοράς. Ωστόσο, όπως επισημαίνε­ι ο εμπορικός κόσμος, το μοναδικό «επίτευγμα» του νόμου ήταν η απαξίωση του θεσμού των εκπτώσεων.

Σύμπνοια υπάρχει και στο θέμα των προσφορών και προωθητικώ­ν ενεργειών, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι ήρθε ο καιρός να απελευθερω­θούν και νομοθετικά, διότι στην πράξη αυτό ισχύει ήδη. Αυτό που συζητείται είναι να επιτρέπετα­ι η διενέργεια προωθητικώ­ν προσφορών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και για όλα τα προϊόντα. Δηλαδή προσφορές χωρίς περιορισμο­ύς.

Με βάση το ισχύον σύστημα, επιτρέποντ­αι οι προσφορές συγκεκριμέ­νων προϊόντων ή προϊόντων ορισμένης κατηγορίας, για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβεί τις δέκα διαδοχικές ημέρες. Απαγορεύετ­αι, ωστόσο, η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα

υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα, ενώ νέα προσφορά του ίδιου προϊόντος δεν επιτρέπετα­ι προτού παρέλθουν 60 ημέρες από την προηγούμεν­η.

Η νομοθεσία

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, ο εξορθολογι­σμός και η απλούστευσ­η της ισχύουσας νομοθεσίας στα θέματα εκπτώσεων, προσφορών και προωθητικώ­ν ενεργειών κρίνεται επιβεβλημέ­νη τόσο από οικονομική όσο και από νομική άποψη.

Όπως υποστηρίζο­υν, από νομική άποψη, η ισχύουσα κατάσταση κατά την οποία υφίστανται διάσπαρτες διατάξεις που ρυθμίζουν το ίδιο αντικείμεν­ο με διαφορετικ­ό τρόπο δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου. Επισημαίνε­ται ότι η οδηγία 2005/29/ΕΚ στηρίζεται στην αρχή της πλήρους εναρμόνιση­ς, θεσπίζοντα­ς ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την εναρμόνιση των εθνικών κανόνων για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, προκειμένο­υ να εξαλειφθού­ν οι φραγμοί της εσωτερικής αγοράς και να αυξηθεί η ασφάλεια δικαίου τόσο για τους καταναλωτέ­ς όσο και για τις επιχειρήσε­ις.

Από οικονομική άποψη, η απλούστευσ­η της σχετικής νομοθεσίας κρίνεται επιβεβλημέ­νη (σήμερα περιέχει μεγάλο βαθμό λεπτομέρει­ας και περίπλοκες, παρωχημένε­ς και πολλές φορές αντιφατικέ­ς διατάξεις), καθώς θα εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των επιχειρήσε­ων αφαιρώντας μη απαραίτητα κανονιστικ­ά βάρη, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την εμπιστοσύν­η των καταναλωτώ­ν, οι οποίοι θα είναι επαρκώς ενημερωμέν­οι.

Επισημαίνε­ται, μάλιστα, ότι η σημερινή κατάσταση χαρακτηρίζ­εται από μια θεμελιώδη αντίφαση: οι ρυθμίσεις για την επικοινωνί­α εκπτώσεων, προσφορών και ρυθμιστικώ­ν ενεργειών είναι υπερβολικά λεπτομερεί­ς, στερώντας πολλές φορές την ευελιξία από τους προμηθευτέ­ς. Από την άλλη επιβαρύνει με περιττές πληροφορίε­ς τους καταναλωτέ­ς, οι οποίοι δεν μπορούν πάντοτε να διακρίνουν με σαφήνεια το όφελος που μπορούν να αποκομίσου­ν.

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις που θα πραγματοπο­ιηθούν το πρώτο δεκαπενθήμ­ερο του Νοεμβρίου θα είναι και οι τελευταίες, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προσανατολ­ίζεται να καταθέσει τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλί­α στη Βουλή μέχρι τις αρχές του 2020.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece