Naftemporiki

Περιορισμο­ί από το Πεκίνο για πλοία σε κινεζικά ύδατα

Το θέμα στην ατζέντα του Μητσοτάκη - Αντιδρά το ΕΒΕΠ

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Σειρά περιορισμώ­ν και τελών επιβάλλει η Κίνα, στην αποστολή ναυτιλιακο­ύ εξοπλισμού και στην παροχή υπηρεσιών σε πλοία που βρίσκονται σε κινεζικά ύδατα. Το θέμα αυτό ανέδειξε ο Ιταλικός Νηογνώμονα­ς (Rina), μέσω ανεπίσημης μετάφρασης της εγκυκλίου των κινεζικών αρχών, η οποία και έχει διανεμηθεί στο μεγάλο λιμάνι και έχει προκαλέσει ανησυχία. Την παρέμβαση του υπουργείου Ναυτιλίας ζήτησε με επιστολή το ΕΒΕΠ και το θέμα θα συζητηθεί στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού στην Κίνα. Με τη συγκεκριμέ­νη εγκύκλιο τίθενται περιορισμο­ί στην παροχή υπηρεσιών από ξένες επιχειρήσε­ις σε πλοία που βρίσκονται στην Κίνα. Περιορισμο­ί που έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με την ίδρυση γραφείων στην ασιατική χώρα ή και με την επιβολή δασμών εισαγωγής. Γεγονός που προκαλεί de facto προβλήματα στην ομαλή παροχή υπηρεσιών, μεταξύ άλλων, και από τις ελληνικές επιχειρήσε­ις προς τα ελληνόκτητ­α πλοία, σε κινεζικό έδαφος.

Ήδη το ΕΒΕΠ έχει αποστείλει επιστολή προς την πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα Τσιγιουέ Τσανγκ στην οποία χαρακτηρίζ­ει σημαντικό το πρόβλημα που αντιμετωπί­ζουν οι επιχειρήσε­ις που συνεργάζον­ται με ναυτιλιακέ­ς εταιρείες και στέλνουν ανταλλακτι­κά, εξοπλισμό και συνεργεία τοποθέτησή­ς τους σε ελληνόκτητ­α πλοία,

στα λιμάνια της Κίνας, μετά την εφαρμογή της νέας εγκυκλίου των αρχών της Κίνας (2019) 172 Management Regulation­s for Ship Maintenanc­e and Testing Service Suppliers.

Πρόταση συμφωνίας

«Λαμβάνοντα­ς υπόψη σας ότι το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί μία από τις μεγαλύτερε­ς κινέζικες επενδύσεις και η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες στο “δρόμο του μεταξιού”, προτείνουμ­ε να συναφθεί μία διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας με θετικό αντίκτυπο, προς όφελος και των δύο πλευρών, που να εξαιρεί από περιορισμο­ύς και επιπλέον εισαγωγικά τέλη την αποστολή ναυτιλιακο­ύ εξοπλισμού και υπηρεσιών, αποκλειστι­κά και μόνο από το λιμάνι

του Πειραιά, προς όλα τα λιμάνια της Κίνας» σημειώνει χαρακτηρισ­τικά το ΕΒΕΠ.

Το Επιμελητήρ­ιο ζήτησε την παρέμβαση της πρέσβειρας ώστε προϊόντα και υπηρεσίες από τον Πειραιά με άδεια «ειδικού προορισμού» να ακολουθούν μία χωρίς επιβάρυνση διαδικασία παράδοσης και εγκατάστασ­ης στα ποντοπόρα πλοία, προς όφελος της οικονομική­ς διπλωματία­ς, της συνεργασία­ς των εισαγωγικώ­ν και εξαγωγικών επιχειρήσε­ων και βεβαίως προς το συμφέρον της ελληνικής ναυτιλίας και της κινέζικης ναυτιλιακή­ς βιομηχανία­ς.

Μάλιστα, χθες στη συνεδρίαση του διοικητικο­ύ συμβουλίου του ΕΒΕΠ ο πρόεδρος Βασίλης Κορκίδης σημείωσε ότι έχει αποστείλει πρόταση στον υπουργό Ανά

πτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη και τον υπουργό Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη, να επέλθει διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - Κίνας, ώστε να εξαιρεθούν από περιορισμο­ύς και εισαγωγικά τέλη η αποστολή ναυτιλιακο­ύ εξοπλισμού και υπηρεσιών, αποκλειστι­κά από το λιμάνι του Πειραιά προς όλα τα λιμάνια της Κίνας. Κύκλοι του υπουργείου Ναυτιλίας επεσήμαναν στη «Ν» ότι ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκη­ς είναι ενήμερος και θα συμπεριλάβ­ει το θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων που θα γίνουν στη Κίνα στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Ο κ. Πλακιωτάκη­ς είναι προσκεκλημ­ένος της Cosco.

 ??  ?? Περιορισμο­ύς και επιπλέον εισαγωγικά τέλη στην αποστολή ναυτιλιακο­ύ εξοπλισμού και υπηρεσιών σε πλοία που βρίσκονται σε κινεζικά λιμάνια επιβάλλει η Κίνα, σύμφωνα με εγκύκλιο που μετέφρασε ο Rina.
Περιορισμο­ύς και επιπλέον εισαγωγικά τέλη στην αποστολή ναυτιλιακο­ύ εξοπλισμού και υπηρεσιών σε πλοία που βρίσκονται σε κινεζικά λιμάνια επιβάλλει η Κίνα, σύμφωνα με εγκύκλιο που μετέφρασε ο Rina.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece